Student en werk
Het algemene beeld is dat studenten weinig geld hebben en dus altijd op zoek zijn naar een baantje of vakantiewerk om lekker wat bij te verdienen. Een student is over het algemeen niet echt rijk. Daarom is het zeer aantrekkelijk voor studenten om naast de studiefinanciering bij te verdienen met een bijbaan. Dat kan op verschillende manieren. In grote steden zijn er diverse uitzendbureau´s die zich specifiek richten op studenten. Behalve bijbanen, bieden zij ook vakantiewerk aan.

Keuzes
Studentenuitzendbureau´s richten zich vaak verschillende studierichtingen, dus ook op jouw vakgebied. Op deze manier is het mogelijk om vakantiewerk te doen in je eigen studierichting. Naast het feit dat je er euro’s mee kunt verdienen doe je ook nog werkervaring op, dat overigens ook weer goed staat op je cv. Er zijn uitzendbureau´s die gericht vakantiewerk aanbieden voor studenten uit bijvoorbeeld horeca-opleidingen, gezondheidszorg of technische opleidingen.

Belasting
Hou er rekening mee dat -naast je een studiefinanciering- je inkomen uit je bijbaan ook meetelt voor de belasting. Het gaat namelijk om je totale netto inkomen. Volgens de DUO mogen studenten met vakantiewerk en bijbanen niet meer verdienen dan circa € 13.000,– op jaarbasis. Je moet dan ook als student aangifte doen van je vakantiewerk. Dit moet je doen via een TJ-biljet van de belastingdienst of tegenwoordig ook via het internet. De belastingdienst kijkt dan naar het verzamelinkomen. Is er met je vakantiewerk meer verdiend dan die € 13.000,– dan wordt je studiefinanciering stopgezet.

Bijbaan
Zoals je waarschijnlijk al weet is vakantiewerk voor veel studenten een uitkomst. Tijdens je zomerschoolvakantie kun je als student goed bijverdienen. Ook heb je de mogelijkheid om al met toekomstig werk in aanraking te komen. Bovendien kun je blijven hangen en hou je -wanneer je studie het toelaat- er een leuke bijbaan aan over. Bijvoorbeeld via www.xlvakantiewerk.nl kun je de juiste vakantiebaan zoeken die precies bij je past, namelijk vooral leuk vakantiewerk!