10 manieren om een hogere loon te eisen!
De voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, geeft je graag tips om meer geld te verdienen. Hoe doe je dat, vragen om een loonsverhoging?

1. Altijd vragenopslag-loonsverhoging “Vraag minstens een keer per jaar om meer salaris. Nee heb je, ja kun je krijgen. Vraag je leidinggevende wat hij van je werk vindt. Waardeert hij je? Dan kan daar ook wat tegenover staan.”

2. Check de markt 
“Als je weet dat je ergens anders meer kan verdienen, sta je sterk. Hou personeelsadvertenties in de gaten. Krijgen ze bij de concurrent meer? Knip de advertentie uit, laat hem zien en zeg: ‘goh, hier kan ik vijftig euro meer verdienen. Wat vind je daar nou van?’ En…kijk op: www.loonwijzer.nl.

3. Hoor je collega’s uit 
“Vraag rond in het bedrijf wie wat verdient. Als je hoort dat een collega voor hetzelfde werk meer verdient, vraag je dan af of het eerlijk is. Nee? Laat je werkgever het dan maar uitleggen.”

4. Kies het moment
“Heb je net een goede prestatie geleverd of een diploma gehaald? Dit zijn prachtige momenten om meer salaris te vragen. Je bent tenslotte meer waard geworden. Vraag het niet op het moment dat je onmisbaar bent. Dat lijkt op chantage. Kijk ook goed naar je werkzaamheden. Zijn ze veranderd? Een goede reden voor verhoging!”

5. Zet je leidinggevende in z’n onderbroek 
“Veel mensen zijn bang voor hun werkgever. Dat maakt de onderhandeling ongelijk. Er is een truc om er geen last van te hebben. Stel je de man of vrouw gewoon voor in onderbroek. Dan is het allemaal een stuk minder indrukwekkend. Ik heb altijd veel aan die truc gehad.”

6. Verschuif het probleem 
“Zeg je leidinggevende dat je niet tot je vijfenzestigste zo door wilt gaan. Vraag wat voor perspectieven het bedrijf jou te bieden heeft. Maak het zijn probleem dat jij misschien weggaat. Dan gaat hij erover nadenken.”

7. Vraag niet te veel
“Vraag een beetje meer dan je hebben wilt, maar niet te veel. In Nederland houden we kleine marges aan bij het onderhandelen, anders krijg je ruzie. Je kan beter twee keer 50 euro vragen dan een keer 100.”

8. Laat je niet afschepen 
“Stuur het gesprek een andere kant op als je merkt dat je chef geïrriteerd raakt. Begin over iets anders, iets waar hij enthousiast van wordt. Kom daarna terug op de salarisverhoging. Mensen worden zelden twee keer boos in hetzelfde gesprek. Het kan zijn dat je op het verkeerde moment bij je chef aanklopt. Vraag dan wanneer je terug kan komen. Maar laat je niet afschepen.”

9. Blijf vriendelijk 
“Zeuren en klagen helpt niets. Houd het zakelijk en blijf vriendelijk en beleefd. Dreigen met weggaan moet je alleen doen als je ook echt ergens anders terecht kunt.”

10. Neem ontslag 
“Vind je dat je meer verdient maar wil je chef je dat niet geven? Dan moet je een andere werkgever zoeken, eentje die jou wel waardeert. Als je vooruit wilt, is het goed om wat rond te kijken op de arbeidsmarkt.”

Surf voor meer info over de arbeidsmarkt naar:
Sollicitatieinfo
FNV jong
FNV
Loonwijzer

Afbeelding: dub.uu.nl