Hoge werkdruk

Te hoge werkdruk is dat je teveel werkt of teveel moet doen met te weinig tijd. Van een te hoge werkdruk en het te veel haasten raak je heel erg vermoeid. Door die vermoeidheid gaat je lichaam vragen naar meer rust momenten dan normaal. Die rust momenten kan je ook wel herstel noemen, je lichaam moet herstellen van het zware werk dat je doet.

werkdruk

 

Klik op test om jou Hoge werkdruk te testen.

Test 

 

Werken als je 18 jaar bent

Werken als je 18 jaar bent kan waar je maar wilt, en verdienen wat je maar wilt tenzij je studiefinanciering krijgt. Hieronder vind je een regeltje waar je je zeker aan moet houden.

Regeltjes – Werken als je 18 jaar bent

werk 18.

 

Werken mag in Nederland, Graag zelfs. Maar niet zomaar iedereen mag overal en altijd werken. Er zijn regels. Ook speciaal voor vakantiewerk. We zetten hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Let op! Krijg je geld terug van de belasting, dan telt dat als inkomen. Elk bedrag boven de € 800 euro dat je terugkrijgt, moet gemeld worden door je ouders melden bij de SVB. Dat is de instantie die de kinderbijslag uitbetaalt.

Belangrijk: Als je recht hebt op kinderbijslag kan je werkgever aan de belastingdienst vragen om de kwartaaltabel voor de loonheffing toe te passen. Je betaalt dan geen loonbelasting. Bel voor deze regeling gratis met de Belastingdienst 0800 0543. Wil je weten hoeveel uren je mag werken en hoeveel je mag verdienen? Check dan je minimumloon.

loon

Zoek ji een bijbaan? Kijk dan op bijbanen.be

Werken als je tussen de 16 en 17 jaar bent

Ik ben 16 of 17 jaar

De meeste jonger en willen Werken als je tussen de 16 en 17 jaar bent, dan wil je niet meer elke keer geld vragen aan je ouder. De meeste jongeren verdienen dan liever hun eigen centje. Hieronder staat uitgelegd wat je wel en niet mag op de werk vloer.

werken 16 17

Dan mag je niet

 • Met gevaarlijke stoffen en gif werken (let op de gevaaraanduidingen op de verpakking)
 • Met seal-apparatuur, lasers en radarinstallaties werken
 • Op lawaaiige plekken werken (het geluid mag niet harder zijn dan 90 decibel)
 • Met apparaten werken die zo trillen dat het gevaarlijk is voor je gezondheid
 • Meer dan € 1.266 netto per 3 maanden verdienen als je thuis woont (anders krijgen je ouders geen kinderbijslag meer voor die maanden; boven de € 800 moeten ze je inkomen wel doorgeven). In de zomervakantie mag je nog eens € 1.300 extra verdienen.
 • Meer dan € 1.790 netto verdienen in 3 maanden wanneer je niet thuis woont maar je ouders wel kinderbijslag voor jou krijgen. Krijgen zij tweevoudige kinderbijslag voor jou, dan is € 1.103 het maximum. In de zomervakantie mag je nog eens € 1.300 extra verdienen.

Je mag wel

 • Allerlei soorten werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is voor je gezondheid
 • In sommige gevallen riskant werk doen (in de bouw bijvoorbeeld), maar dan moet een ervaren collega wel toezicht houden
 • In juni, juli en augustus nog eens € 1.300 euro netto extra bijverdienen met een vakantiebaantje. Het moet dan wel écht om vakantiewerk gaan.

Werken als je 13, 14 of 15 jaar bent

Vanaf welke leeftijd mag je werken

werken 13 14 15

Dan mag je niet

 • Je mag niet zelfstandig werken, Er moet altijd een volwassene bij zijn die toezicht houdt en je kan helpen
 • Achter de kassa zitten
 • In een fabriek werken
 • Werk doen waarbij je risico’s loopt
 • Na 19:00 uur werken

Je mag wel

 • Vakken vullen
 • Oppassen
 • Auto’s wassen
 • Folders of huis-aan-huisbladen bezorgen
 • Schoonmaken
 • Bollen pellen
 • Groente en fruit plukken
 • Als je 15 bent, mag je ook ochtendkranten bezorgen (maar niet vóór 6 uur ‘s ochtends beginnen)
 • Zoveel bijverdienen als je wilt (als je thuis woont)

Werken als je 13, 14 of 15 jaar bent? daar bestaat geen wettelijk minimumloon. Maar je kunt altijd proberen het minimumloon van een 15-jarige te verdienen. In de minimumloon zie je hoeveel dat is.

Op zoek naar een bijbaan?

Ben je op zoek naar een bijbaan? Bekijk hier alle Bijbaan Vacatures

Bijbaan Vacatures

 

 


Parttime vast of flexibel?

StudentenVacature.NL is een gespecialiseerde vacaturebank voor studenten op MBO, HBO en WO niveau. Circa 500 vacatures op de website. Het juiste adres voor een bijbaan!

Naast bijbanen ook stageplaatsen, vakantiewerk en startervacatures. Bijbanen per regio:

Bijbaantjes en jobs Amsterdam
Bijbaantjes en weekendwerk Utrecht
Bijbaantjes en vacatures Rotterdam
Bijbaan zoeken in andere steden…

Tip:

Schrijf je online in op StudentenVacature.NL

1). Maak een kort profiel aan: met je werk wensen, gewenste regio etc.
2). Upload je CV
3). En ontvang de nieuwste vacatures per email (gratis)

Alles over werken

Eindelijk je eerste werkdag? Gefeliciteerd! Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het werken? Je hebt te maken met Rechten & Plichten. Zowel als werknemer en de werkgever heeft rechten en plichten waaraan beide partijen zich aan moeten houden.

Daarnaast hangt het per werkgever af maar normaliter krijg je per maand uitbetaald. Per uitbetaling dient de werkgever een loonstrook te overhandigen, dit mag zowel hard copy als digitaal. Op een loonstrookje staan veel verschillende dingen zoals je netto loon, bruto loon, uurloon etc. etc. Maar wat betekend nou alles? Klik hier voor een snelle uitleg over jouw loonstrookje.

Zit je met volle verwachtingen te wachten op je loon! Maar heb je het nog steeds niet ontvangen? Informeer eerst bij je werkgever. Het kan wel eens voorkomen dat het bijvoorbeeld een dag later wordt uitbetaald door wat voor reden ook. Vervelend maar het kan af en toe gebeuren. Gebeurt het vaker? Ga in gesprek met jouw werkgever, een werkgever is namelijk verplicht om jou op tijd te betalen. Heb je te maken met fooien? Dat is een leuke extra’tje wat je bijvoorbeeld ontvangt van klanten voor de goede service. Een werkgever mag fooi nooit zelf zonder vooraf afgesproken afspraken ingehouden worden. Voor meer informatie klik hier voor de lonenwijzer.

Bekijk hier meer informatie over werken:

Werken in het buitenland

Als je wilt werken in het buitenland, zijn er een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan er alvast een paar, om je op weg te helpen.

Cultuurverschillen
Elk land heeft haar eigen specifieke gebruiken. Cultuurverschillen bij het solliciteren kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld de manier van groeten of punctualiteit. Bereid je hierop voor en pas je aan om misverstanden te voorkomen.

Verzekeringen
Verschillende verzekeraars zullen aanvullende verzekeringen aanbieden voor een basisverzekeringsplichtige die naar het buitenland gaat. Hierbij kan gedacht worden aan dekking voor medische kosten in het buitenland die niet worden gedekt door de basisverzekering, maar ook aan een ongevallenverzekering (hieronder valt onder andere repatriëring), aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, etc. Het is verstandig ook een bagageverzekering af te sluiten. Dit geldt niet alleen voor de heen- en terugreis, maar voor de gehele periode dat je in het buitenland verblijft. Bekijk de voorwaarden goed: sommige verzekeraars dekken slechts de eerste drie maanden in het buitenland, andere hebben een standaardverzekering voor buitenlandgangers.

Bevolkingsregister
Wanneer je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht je uit te schrijven bij de dienst Burgerzaken van je gemeente. Handhaving van je inschrijving is alleen mogelijk als je op je oude adres terugkeert of een postadres neemt.

Rijbewijzen
Als je van plan bent in een niet EG-land langer dan drie maanden van een auto gebruik te maken, check dan vooraf de eisen die aan je rijbewijs worden gesteld. Informatie hierover krijg je bij de Helpdesk Rijbewijzen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam, telefoon 059-8693333 of bij de buitenlandse ambassades in Nederland.

Visum/werkvergunning
Als Nederlands staatsburger heb je geen visum en werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Voor de andere landen staat per land aangegeven of je een visum en/of een werkvergunning nodig hebt en zo ja, hoe je die moet aanvragen. Het kan zijn dat de Nuffic voor sommige landen niet kon achterhalen of je een visum nodig hebt, informeer in dat geval bij de betreffende buitenlandse ambassades in Nederland.

Denk bijvoorbeeld ook aan de volgende zaken en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw verblijf in het buitenland:

Taal
Kinderen
Partner
Nederlandse activiteiten
Financieel
Contact met Nederland

Meer info: wilweg.nl

Visa

Voor sommige landen moet je een visum of werkvergunning aanvragen, voordat je aan de slag mag. In veel gevallen kan de werkgever dit voor je regelen. Soms moet je zelf een visum of werkvergunning regelen. Bij het versturen van een open sollicitatiebrief ben je, met een visum, in het voordeel vergeleken met andere sollicitanten.

Lees meer op de onderstaande websites voor het aanvragen van specifieke visa:

– Australie
– Japan
– United Kingdom
– USA

Vind een leuke vakantiebaan in het buitenland?

Enkele interessante sites:

www.wereldwerk.eu

Werk/bijbaan/vakantiewerk

Student en werk
Het algemene beeld is dat studenten weinig geld hebben en dus altijd op zoek zijn naar een baantje of vakantiewerk om lekker wat bij te verdienen. Een student is over het algemeen niet echt rijk. Daarom is het zeer aantrekkelijk voor studenten om naast de studiefinanciering bij te verdienen met een bijbaan. Dat kan op verschillende manieren. In grote steden zijn er diverse uitzendbureau´s die zich specifiek richten op studenten. Behalve bijbanen, bieden zij ook vakantiewerk aan.

Keuzes
Studentenuitzendbureau´s richten zich vaak verschillende studierichtingen, dus ook op jouw vakgebied. Op deze manier is het mogelijk om vakantiewerk te doen in je eigen studierichting. Naast het feit dat je er euro’s mee kunt verdienen doe je ook nog werkervaring op, dat overigens ook weer goed staat op je cv. Er zijn uitzendbureau´s die gericht vakantiewerk aanbieden voor studenten uit bijvoorbeeld horeca-opleidingen, gezondheidszorg of technische opleidingen.

Belasting
Hou er rekening mee dat -naast je een studiefinanciering- je inkomen uit je bijbaan ook meetelt voor de belasting. Het gaat namelijk om je totale netto inkomen. Volgens de DUO mogen studenten met vakantiewerk en bijbanen niet meer verdienen dan circa € 13.000,– op jaarbasis. Je moet dan ook als student aangifte doen van je vakantiewerk. Dit moet je doen via een TJ-biljet van de belastingdienst of tegenwoordig ook via het internet. De belastingdienst kijkt dan naar het verzamelinkomen. Is er met je vakantiewerk meer verdiend dan die € 13.000,– dan wordt je studiefinanciering stopgezet.

Bijbaan
Zoals je waarschijnlijk al weet is vakantiewerk voor veel studenten een uitkomst. Tijdens je zomerschoolvakantie kun je als student goed bijverdienen. Ook heb je de mogelijkheid om al met toekomstig werk in aanraking te komen. Bovendien kun je blijven hangen en hou je -wanneer je studie het toelaat- er een leuke bijbaan aan over. Bijvoorbeeld via www.xlvakantiewerk.nl kun je de juiste vakantiebaan zoeken die precies bij je past, namelijk vooral leuk vakantiewerk!

Loonsverhoging eisen?

10 manieren om een hogere loon te eisen!
De voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, geeft je graag tips om meer geld te verdienen. Hoe doe je dat, vragen om een loonsverhoging?

1. Altijd vragenopslag-loonsverhoging “Vraag minstens een keer per jaar om meer salaris. Nee heb je, ja kun je krijgen. Vraag je leidinggevende wat hij van je werk vindt. Waardeert hij je? Dan kan daar ook wat tegenover staan.”

2. Check de markt 
“Als je weet dat je ergens anders meer kan verdienen, sta je sterk. Hou personeelsadvertenties in de gaten. Krijgen ze bij de concurrent meer? Knip de advertentie uit, laat hem zien en zeg: ‘goh, hier kan ik vijftig euro meer verdienen. Wat vind je daar nou van?’ En…kijk op: www.loonwijzer.nl.

3. Hoor je collega’s uit 
“Vraag rond in het bedrijf wie wat verdient. Als je hoort dat een collega voor hetzelfde werk meer verdient, vraag je dan af of het eerlijk is. Nee? Laat je werkgever het dan maar uitleggen.”

4. Kies het moment
“Heb je net een goede prestatie geleverd of een diploma gehaald? Dit zijn prachtige momenten om meer salaris te vragen. Je bent tenslotte meer waard geworden. Vraag het niet op het moment dat je onmisbaar bent. Dat lijkt op chantage. Kijk ook goed naar je werkzaamheden. Zijn ze veranderd? Een goede reden voor verhoging!”

5. Zet je leidinggevende in z’n onderbroek 
“Veel mensen zijn bang voor hun werkgever. Dat maakt de onderhandeling ongelijk. Er is een truc om er geen last van te hebben. Stel je de man of vrouw gewoon voor in onderbroek. Dan is het allemaal een stuk minder indrukwekkend. Ik heb altijd veel aan die truc gehad.”

6. Verschuif het probleem 
“Zeg je leidinggevende dat je niet tot je vijfenzestigste zo door wilt gaan. Vraag wat voor perspectieven het bedrijf jou te bieden heeft. Maak het zijn probleem dat jij misschien weggaat. Dan gaat hij erover nadenken.”

7. Vraag niet te veel
“Vraag een beetje meer dan je hebben wilt, maar niet te veel. In Nederland houden we kleine marges aan bij het onderhandelen, anders krijg je ruzie. Je kan beter twee keer 50 euro vragen dan een keer 100.”

8. Laat je niet afschepen 
“Stuur het gesprek een andere kant op als je merkt dat je chef geïrriteerd raakt. Begin over iets anders, iets waar hij enthousiast van wordt. Kom daarna terug op de salarisverhoging. Mensen worden zelden twee keer boos in hetzelfde gesprek. Het kan zijn dat je op het verkeerde moment bij je chef aanklopt. Vraag dan wanneer je terug kan komen. Maar laat je niet afschepen.”

9. Blijf vriendelijk 
“Zeuren en klagen helpt niets. Houd het zakelijk en blijf vriendelijk en beleefd. Dreigen met weggaan moet je alleen doen als je ook echt ergens anders terecht kunt.”

10. Neem ontslag 
“Vind je dat je meer verdient maar wil je chef je dat niet geven? Dan moet je een andere werkgever zoeken, eentje die jou wel waardeert. Als je vooruit wilt, is het goed om wat rond te kijken op de arbeidsmarkt.”

Surf voor meer info over de arbeidsmarkt naar:
Sollicitatieinfo
FNV jong
FNV
Loonwijzer

Afbeelding: dub.uu.nl

Rechten & Plichten

Leuk je eerste (bij)baantje, maar wat komt er allemaal bij kijken? Hiervoor hebben wij een aantal onderwerpen opgesteld waaraan zowel de werknemer en werkgever zich aan moeten houden. Het hangt ook natuurlijk af van waar je werkt, als je bij een grote international werkt heb je natuurlijk een hele andere CAO dan bijvoorbeeld een eenmanszaak (wat niet altijd een CAO heeft).

Vakantiegeld
Elke werknemer heeft recht op vakantiegeld. Vakantiegeld wordt ook wel vakantiebijslag, vakantietoeslag of vakantie-uitkering genoemd. Je krijgt in principe 8% van je bruto jaarloon (dit is het wettelijke minimum). Maar in de CAO kan een hogere percentage zijn afgesproken. Een lager percentage is ook mogelijk, als je op jaarbasis maar minimaal 108% van het minimumloon verdient (loon plus vakantiegeld). Het totaalbedrag wordt normaliter apart uitbetaald in een van de maanden april, mei, juni of juli.

Vakantiedagen
Volgens de wet heeft iedere werknemer recht op vier weken vakantie per jaar. Wie vijf dagen wer week werkt, heeft dus recht op ten minste (4*5=) 20 vakantiedagen. Wie in deeltijd werkt heeft naar rato recht op 5 vakantiedagen. Werk je bijvoorbeeld twee dagen per week, dan heb je recht op (4*2=) 8 vakantiedagen. Een deeltijder hoeft immers ook minder dagen op te nemen om toch een hele week vrij te zijn. Het wettelijk minimum van vier weken vakantie wordt in de meeste bedrijfstakken in Nederland als erg weinig beschouwd. Vaak is het gebruikelijke aantal tussen de 23 en 25 vakantiedagen per jaar. Het verschilt per CAO.

Als het bedrijf een CAO volgt, dan is het mogelijk dat je recht hebt op meer vakantiegeld en/of vakantiedagen. Geen CAO? Probeer dan om te onderhandelen!

Overwerken
Afhankelijk van de afspraken met je werkgever en afhankelijk van of je onder een CAO valt, heb je recht op extra’s. Denk aan: reiskosten, toeslag voor overwerk, ploegendienst of werken op vreemde tijden. Het is slim om voor je een arbeidsovereenkomst tekent te weten welke extra’s je krijgt.
Afbeelding: nul251.info
Van overwerk is sprake wanneer je af en toe meer uren werkt dan de arbeidsuren die in je contract staan en/of als het uren betreft die buiten het normale rooster vallen. In de meeste CAO’s staan afspraken over toeslagen (extra salaris of extra vrije tijd) voor overwerk.

Is er in de CAO of arbeidsovereenkomst niets vermeld over extra toeslagen, dan heb je er waarschijnlijk geen recht op. Wettelijk is er namelijk geen regeling die een toeslag verplicht bij overwerk of ploegendienst.

Ziek
Tijdens ziekte heb je recht op minimaal 70% van je loon. Soms is er in de CAO een aanvulling geregeld, dan krijg je bijvoorbeeld 91% of 100% uitbetaald.

Wat zijn wachtdagen?
Het komt voor dat je de eerste of eerste twee ziektedagen niet doorbetaald krijgt. Dit zijn wachtdagen. Deze zijn dus voor eigen rekening.

Wat moet je doen als je ziek bent?
Meld je op de eerste ziektedag ziek bij je werkgever. Houd je aan de regels die gelden binnen het bedrijf wat betreft ziekte. Je kan aangeven hoe lang je verwacht dat je in de lappenmand zit. Je bent niet verplicht om medische gegevens te verstrekken. Je werkgever meldt jou ziek bij de arbodienst. Soms doet de arbodienst een huisbezoek. Het is ook mogelijk dat je op het spreekuur moet komen.

Hoe ziet het met de WIA (voorheen WAO)?
De WAO is sinds 1 januari 2006 (formeel 29 december 2005) vervangen door de WIA, de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Bij de WIA staat ‘werken naar vermogen’ centraal. Ofwel: ‘het gaat niet om wat je niet meer kan, maar om wat je nog wel kan.’ Na twee jaar ziekte word je door het UWB gekeurd. De mate van arbeids (on)geschiktheid hangt af van het verschil tussen je oude loon en wat je theoretisch nog kan verdienen met de beperking als gevolg van je ziekte: het loonverlies.

 • Wie minder dan 35% loonverlies lijdt is niet arbeidsongeschikt en blijft in beginsel in dienst van de werkgever.
 • Wie ten minste 35% maar niet meer dan 80% loonverlies lijdt, krijgt eerst een loongerelateerde uitkering. De duur van deze uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden. Daarna krijg je een loonaanvulling als je voldoende werkt, of een vervolguitkering als je niet of onvoldoende werkt. Daarbij geldt altijd: hoe meer je werkt, hoe hoger het inkomen is.
 • Wie ten minste 80% loonverlies lijdt en waarschijnlijk zal herstellen, krijgt een loongerelateerde uitkering (70% van het laatste loon).
 • Wie (duurzaam) ten minste 80% loonverlies lijdt, is volledig en duurzaam arbeidsongeschikt en krijgt een loongerelateerde uitkering (70% van het laatste loon).