Backpacken is vrijheid hebben! In een groepreis doe je vaak niet de dingen wat als je backpacker wel zou doen, je leert mensen kennen en je kan je eigen schema uit stippelen. Reisgroepen komen meestal alleen op de typische toeristen plekken. Dus als backpacker heb je gewoon meer vrijheid en je ziet plekken waar je als groep niet heen zou gaan.

Ruim 25% van de Nederlandse backpackers is ooit in het buitenland in de problemen backpackers-afrikageraakt. Meestal gaat het om ziekte, het ontbreken van een visum, een niet volledig dekkende reisverzekering, extreme weers- omstandigheden of criminaliteit. 16% heeft problemen met de reispapieren of het ontbreken van een visum. 10% was niet goed verzekerd. Voor reizigers heeft Backtrackers.nl een checklist samengesteld. Check de punten waar je rekening mee moet houden!!!

  1. Reisverzekering
  2. Paspoort, identiteitskaart en visum
  3. Geldzaken
  4. Gezondheidsrisico’s op reis
  5. Vervoer in het buitenland
  6. Contact met huis
  7. Ambassades en consulaten
  8. Paklijst

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als backpacker heb je natuurlijk niet een hele reis geplant maar heb je wel een globale planning in je hoofd. Een goede uitrusting is noodzakelijk. Niets is vervelender als je in een vreemd land geen geld meer hebt of niet de juiste documenten bij je hebt.

Een filmpje over backpackers, door backpackers gemaakt!

Reisverzekering
Hoewel je alles goed hebt voorbereid en je Lonely Planet als reisbijbel altijd paraat hebt, kan er toch van alles onverwacht gebeuren. Je kan ziek worden door bijvoorbeeld niet iets teveel alcohol of door verkeerd eten maar een steek van een insect in verre landen kunnen daar ook voor zorgen! Dat is nooit leuk. En al helemaal niet in een verre land. Want dan sta je daar in een wildvreemd land met andere gewoontes, een andere taal en autoriteiten die geen zin hebben om de zoveelste backpacker uit de brand te helpen. Zorg dat je altijd een goede reisverzekering hebt afgesloten!. Mondial Assistance biedt 24 uur hulpverlening voor backpackers! Zij zijn dag en nacht bereikbaar en je wordt direct geholpen, gewoon in het Nederlands. Zodat je niet naar woorden hoeft te zoeken en alles goed kan uitleggen. Dat is wel zo prettig, vooral in een noodsituatie.

Afbeelding: africanoverlandtours.com