Zwolle

Zwolle studentenstad
Net als elke studentenstad kent Zwolle een bloeiende uitgaanscultuur. Bezoek een concert, pak een film of ga naar een voorstelling in het theater. Ontdek het nachtleven in de gezellige kroegen en de discotheken. Ook kun je in Zwolle goed uit eten in een van de vele restaurantjes. En dat allemaal rondom de pleinen in de historische binnenstad, met als aanrader het plein op de Grote Markt met de gezellige terrasjes.Maar er is meer te zien, te horen en te genieten. Ervaar het Straatfestival, Weezenlanden Dance Event, Bevrijdingsfestival, Blauwvingerdagen, Smartlappenfestival, Rythm & Blues Night, Koninginnenacht… Of sluit je aan bij een studentenvereniging. En bovendien kan studeren niet zonder wat beweging op z’n tijd. Daar is voldoende gelegenheid voor in Zwolle met haar vele sportopleidingen en -verenigingen.

Het studentenleven ervaar je pas ten volste door op kamers te gaan. Zoals in elke studentenstad is het lastig om snel, betaalbare woonruimte te vinden. Hier vind je een wat suggesties die je kunnen helpen. Lees meer

[daisycon_products products=”” stylesheet=”1″]
Uitgaan in Zwolle
In Zwolle zijn voldoende mogelijkheden om lekker uit te gaan. Hieronder een aantal handige links.

Cultuur in Zwolle

Wageningen

Wageningen studentenstad
Wageningen heeft een bruisend uitgaansleven met veel verschillende kroegjes, danscafés en speciaal biercafés, voornamelijk in het centrum van de stad. Daarnaast heeft Wageningen een bioscoop, het Heerenstraattheater, waarbekende en arthousefilms worden vertoond. Altijd handig als je een date op het oog hebt.

Een avondje naar de schouwburg? Ook dat kan! In schouwburgde Junushoff worden er het hele jaar door leuke voorstellingen gegeven. En als student krijg je op veel voorstellingen korting.

De verschillende studie- en studentenverenigingen geven een aantal keren per jaar open feesten, die meestal op donderdagavond zijn. Vaak zijn dit feesten, waar je je, verkleed volgens een thema, een hele nacht kunt vermaken. De rest van het jaar zijn de studentenverenigingen alleen open voor leden.

Mocht je de pasta met prut zat zijn, dan kun je ook heel lekker uit eten in Wageningen. Er zijn veel verschillende restaurants met een eigen stijl of regionale smaak. Sommige restaurants hebben een speciaal studenten menu voor een studentenprijs, dus vraag daar altijd even naar.

bron: gemeente Wageningen

Vlissingen

Vlissingen toeristische studentenstad
Vlissingen is een middelgrote toeristische studentenstad, waar je door de mooie stranden, de leuke boulevard en vele terrasjes vaak het gevoel hebt een beetje op vakantie te zijn. Er heerst een gezellige en speciale sfeer en dat komt mooi uit, want naast je studie wil je natuurlijk een leuke tijd beleven.

Afbeelding: Jachthaven Vlissingen (vlissingen.nl)

Scholen in Vlissingen
Omdat de stad en de scholen in Vlissingen relatief klein zijn, leer je bovendien heel gemakkelijk andere studenten kennen. Natuurlijk uit Nederland, maar bijvoorbeeld ook studenten uit China, Spanje, USA, Canada, Duitsland en Frankrijk. De meeste studenten wonen in of vlak bij het centrum en op fietsafstand van school, stad en strand. Faciliteiten zoals de bibliotheek zijn ook altijd makkelijk te bereiken.

Uitgaan en cultuur in Vlissingen
Ook wanneer je van uitgaan en cultuur houdt, hoef je je ook zeker niet te vervelen. De verschillende studentenverenigingen en sociëteiten organiseren tal van leuke activiteiten en feesten, net zoals de Cultural Dining Club en de Cult Club.

Vlissingen heeft een leuk uitgaansleven, vooral de donderdag is voor studenten een populaire stapavond. In de binnenstad en bij de jachthaven zitten gezellige kroegjes en bruine cafe’s,Crossroads, de ConcurrentPopeye en danscafe/funpubSpinnewiel. Ook worden er in de omgeving gedurende het hele jaar veel evenementen, festivals en openluchtconcerten georganiseerd zoals het bevrijdingsfestival en Film by the Sea.

Sporten in Vlissingen
Als je van sport houdt, kun je alle kanten op. Vooral watersporten zoals (kite)surfen, roeien, zwemmen en vissen zijn populair. Er zijn speciale studentensportverenigingen, die veel activiteiten organiseren zoals deelname aan grote voetbal- , zeil- en volleybaltoernooien. Ook verzorgen zij bijvoorbeeld lessen paragliding, bergbeklimmen en kite-surf workshops. Bovendien krijg je als lid een kortingspas die bij veel sportverenigingen te gebruiken is!

Woonruimte in Vlissingen
Een voordeel van Vlissingen is tot slot dat woonruimte veel makkelijker en goedkoper te vinden is dan in andere studentensteden. Lees meer

bron: vlissingen.nl

Utrecht

Utrecht studentenstad
Utrecht is een echte studentenstad. Er zijn veel studentenverenigingen, uitgaansgelegenheden en mogelijkheden in de culturele en recreatieve sfeer. De stad heeft meer te bieden dan de Domtoren en grachten; je vindt in het centrum veel terrasjes en eetcafés. In Utrecht is geen mooiere plek om te ontspannen dan bij een van de terrasjes aan de werfkelders langs de gracht.

Ook zijn er belangrijke musea, de Stadsschouwburg, en het muziekcentrum Vredenburg, bioscopen, filmhuizen en andere culturele centra. Het museumkwartier is een bekende wijk in de oude binnenstad, die musea en uitgaansgelegenheden aanbiedt.

Utrecht kent ook festivals (Oude Muziek, Spring Dance, Festivals aan de Werf) en evenementen als de kunstmarkt, de vrijmarkt op Koninginnedag en de Bluesroute.

Tilburg

Tilburg studentenstad
Stappen gebeurt door de Tilburgse studenten vooral op woensdag- en donderdagavond. De meest bezochte cafés zijn te vinden op de Heuvelkorte HeuvelPiusplein/Paleisring,Stadhuisstraat/Oude Markt en het Pieter Vreedeplein. Daarnaast zijn er nog verschillende culturele activiteiten, zoals in mei het Hap Stap Festival, in juni het Festival Mundial en in juli de Tilburgse kermis. En met de ‘013‘ heeft Tilburg een van de meest aansprekende poptempels!

‘Rode fietspad’
Het ‘rode fietspad’ leidt je vanuit de universiteit het centrum in. Hier barst het van de gezellige cafés en winkels.

Kamernood
Net als in de meeste studentensteden is er ook in Tilburg kamernood. Begin dus ook hier vroeg met zoeken.  Lees meer

Uitgaan in Tilburg adressen
Bioscopen in Tilburg

• Cinecitta
Willem II straat 29
5038 BA Tilburg
013 – 542 13 79
http://www.cinecitta.nl/

• Bioscoop Midi
Heuvelring 108
5038 CL Tilburg
013 – 542 28 22
http://www.bioswolff.nl/

Podia in Tilburg

• Paradox Muziekpodium
Telegraafstraat 62
5038 BM Tilburg
013 – 543 22 66
http://www.paradoxtilburg.nl/

• 013 Popcentrum
Veemarktstraat 44
5038 CV Tilburg
013 – 460 95 00
http://www.013web.nl/

Theater in Tilburg

• De Muze
Carré 95
5017 JE Tilburg
013 – 580 28 88

• ‘t Plein
Tongerloplein 1
5071 CX Udenhout
013 – 511 18 19

Schouwburg & Concertzaal in Tilburg

Louis Bouwmeesterplein 1
5038 TN Tilburg
013 – 543 22 20
http://www.theaterstilburg.nl/

Rotterdam

Rotterdam studentenstad
Rotterdam: day- and nighttown met een bijna onuitputtelijk aanbod aan uitgaansmogelijkheden en ‘places to be’. Er is altijd wat te doen. De belangrijkste muziekgroepen -of het nu pop, house, techno, jazz of klassiek is- doen tijdens een tournee vrijwel altijd Rotterdam aan. Bovendien geldt Rotterdam als een onvervalste festivalstad.

Niet alleen de studentenverenigingen, ook de ‘gewone’ Rotterdamse kroegen bieden een hoop gezelligheid. Van bruin tot grand café, met of zonder terras: ze zijn er in overvloed, bijvoorbeeld aan de Oude Haven en op de Oude Binnenweg of op de Kop van Zuid. De echte stapavond is en blijft de donderdagavond.

Om je snel thuis te voelen aan de EUR en in de stad, is een lidmaatschap van een vereniging een prima hulpmiddel. Er zijn in Rotterdam faculteits- en gezelligheidsverenigingen, waarvan sommige op levensbeschouwelijke grondslag. Ook voor allochtonen zijn er diverse studentenverenigingen. Tijdens de EUREKA-week maak je uitgebreid kennis met ze. Een faculteitsvereniging is, zoals de naam al doet vermoeden, een vereniging van een bepaalde faculteit of opleiding. De activiteiten die deze verenigingen organiseren, hebben meestal betrekking op de inhoud van de opleiding. De verenigingen bieden hulp bij je studie.

Uitgaan in Rotterdam Centrum
Natuurlijk kun je in het Rotterdamse centrum heel goed uitgaan.

Op de (Oude en Nieuwe) Binnenweg vindt je een groot aantal cafés en andere uitgaansgelegenheden. Zo heb je hier het jazzcafé Dizzy, filmhuis/ theater/ muziekcentrum Lantaren-Venster en grand café het Westerpaviljoen. In de buurt van de Binnenweg, op de Westkruiskade huist Nighttown. Hier worden vaak concerten gegeven door een grote diversiteit aan artiesten. Van rock tot house en van R&B tot nederpop.

Op de Kruiskade zijn vlakbij het oude Luxor theater Off_Corso en De Beurs gevestigd. Off_Corso is gehuisvest in een oude bioscoop. Er worden veel verschillende soorten feesten gegeven. De Beurs is een eet-, drink- en dansgelegenheid geheel gericht op studenten. Er worden verschillende soorten muziek gedraaid, van house tot jaren ’70 en ’80 muziek. Vooral op donderdagavond is De Beurs erg populair!
Hier vlakbij is de Mauritsweg. Daar bevindt zich de Hyper Hyper, een nieuwe, hippe kroeg. Ook is hier Calypso, waar je lekker kunt dansen.

Op de Witte de Withstraat bevinden zich veel leuke kroegen en restaurants. Je vindt hier bijvoorbeeld café De Witte Aap, waar je zelfs tot diep in de nacht een drankje kunt nuttigen. Ook kun je een hapje eten en genieten van duizend-en-één-nacht bij het wereldeethuis Bazar.

Ook in het centrum is de Hollywood Music Hall, met de beschikking over tien zalen waar de muziekstijlen uiteen lopen van gezellige cafémuziek tot trance. Een andere discotheek waar je minimaal een keer geweest moet zijn is de Baja Beachclub, de stranddiscotheek van Nederland! Je kunt hier tropisch swingen op gevarieerde dansmuziek, onder het genot van een cocktail en natuurlijk de barmannen en barvrouwen.

Een bekend plein is het Stadhuisplein. Hier zitten heel veel verschillende (eet)café’s waar je overdag of ‘s avonds iets kunt eten of drinken. Vooral in de zomer is het hier erg druk, alle terrassen zijn dan goed gevuld!

bron: eur.nl

Nijmegen

Nijmegen studentenstad
Nijmegen is een echte universiteitsstad. De Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum St Radboud met zo’n 10.000 medewerkers en ruim 17.000 studenten is er nadrukkelijk aanwezig.

Als je het op de uni wel weer even gezien hebt, kun je in de stad je hart ophalen. Het centrum barst van de kroegen en eetcafés. En van cultuur, met onder andere het Valkhof museum voor moderne kunst, filmcentrum Lux, concertzaal De Vereeniging en het alternatieve poppodium Doornroosje.

Voor iedereen
Het Nijmeegse studentenleven is veelkleurig. Of je nu bal of bolleboos, hippo of hardcore, yup of yin & yang bent, voor elke smaak is plaats. Want student zijn is je eigen leven uitstippelen.

Cultuur
Als je van film, muziek of theater houdt, kun je in NIjmegen terecht in de schouwburg, het concertgebouw de Vereeniging en in diverse bioscopen. Ook zijn er jaarlijks grote culturele en sportieve evenementen zoals de vierdaagse (feesten), de Music Meeting, eaar je kunt genoeten van wereldmuziek en diverse grootschalige popconcerten in het Goffertpark.

cafe’s in Nijmegen
Nijmegen telt over de hele stad verspreid tientallen cafés, terrassen en pleinen. Voor iedere student is er wel een café wat bij hem of haar past. In bijvoorbeeld het studentrijke Nijmegen Oost zijn vele buurtcafé’s waar na een dag studeren even kunt bijkomen.
Film en theater in Nijmegen
Naast de reguliere bioscopen vind je er het LUX, een van de grootste en beste filmhuizen van Nederland waar internationale cinema, theater, muziek, debat, multimedia en beeldcultuur ruimschoots aan bod komen.

Nijmegen kent een breed aanbod van cabaret-, musical- en theatervoorstellingen. Bekende theaters zijn het Steigertheater, de Stadsschouwburg en de Vereeniging.

 Muziek en uitgaan in Nijmegen
Op muzikaal gebied wordt je bediend door poppodia alsDoornroosjeConcertgebouw de Vereeniging, café Merleyn en jaarlijks terugkerende evenementen als grootschalige rockconcerten in het Goffertpark, wereldmuziek tijdens de Music Meeting en natuurlijk de Vierdaagsefeestweek. Het aanbod varieert: alternatief, pop, klassiek, gospel, jazz, enzovoort.

In het bruisende centrum bevinden zich tientallen sfeervollecafé’s. Daarnaast zijn ook de discotheken goed vertegenwoordigd en is er zo’n beetje elke week wel een studenten- of studievereniging die een feest organiseert. Donderdag is dé stapavond voor studenten, maar ook alle andere dagen van de week is het erg gezellig in het Nijmeegse uitgaansleven. Van een biertje drinken aan de Waal tot diep in de nacht swingen in The Matrix, het kan allemaal!

Maastricht

Studentenstad Maastricht
Maastricht ligt midden in Europa, en andere historische steden als Brussel, Keulen, Luik en Aken liggen slechts op steenworp afstand. Het internationale klimaat proef je in de verschillende talen die je dagelijks om je heen hoort, zowel op de universiteit als op straat. En natuurlijk is het geen toeval dat vele internationale organisaties Maastricht als vestigingsplaats hebben gekozen.

Meer dan tien procent van de inwoners is student, wat betekent dat Maastricht met recht een studentenstad mag worden genoemd. Het overgrote gedeelte van deze studenten volgt een opleiding aan de UM. Je kunt lid worden van talloze studentenverenigingen, voor de gezelligheid, sport of hobby. Tel daarbij de vele uitgaansgelegenheden en de volle activiteitenkalender en je weet zeker dat je een bruisend studentenleven tegemoet gaat als je naar Maastricht komt.

Bioscopen in Maastricht

Ciné-K
St. Bernardusstraat 13
6211 HK Maastricht
Tel.: 043 3216525

Filmhuis Filmtheater Lumière
Bogaardenstraat 40/b
6211 SP Maastricht
Tel.: 043 3214080; fax: 043 3219257

Minerva Maastricht
Wilhelminasingel 39
6221 BE Maastricht
Tel.: 043 3258461; fax: 043 3250048

Theaters in Maastricht

Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47
6211 LE Maastricht
Tel.: 043 3505555; fax: 043 3505522
Reserveren: 043-3505555
http://www.theateraanhetvrijthof.nl

Theaterproductieh Het Huis v. Bourgondië
Hoogfrankrijk 27
6211 RK Maastricht
Tel.: 043 3219960; fax: 043 3255113
http://www.huisvanbourgondie.nl

Derlon Theater
Plein 1992-15
6221 JP Maastricht
Tel.: 043 – 350 30 40
http://www.toneelgroepmaastricht.nl/do.php

Theater Kumulus
Herbenusstraat 89
6211 RB Maastricht
Tel.: 043 3505656; fax: 043 3505660
Reserveren: 043-3505555

Magisch Theatertje
Molenweg 4
6225 NC Maastricht
Tel.: 043 3630826; fax: 043 3626685
http://www.magisch.theatertje.nl

Pesthuys Podium
Vijf Koppen 1
6211 JS Maastricht
Tel.: 043 3252912
http://www.pesthuyspodium.nl

Toneelacademie Maastricht
Lenculenstraat 31-33
6211 KP Maastricht
Tel.: 043 3466690
http://www.toneelacademie.nl

Leiden

Studentenstad Leiden
De stad Leiden lijkt wel speciaal gemaakt voor studenten. Misschien is dat ook zo, want de universiteit speelt er al eeuwenlang een grote rol: één op de tien Leidenaren is student. Veel universiteitsgebouwen, alle studentenverenigingen en de meeste studentenhuizen liggen dicht bij elkaar in de historische binnenstad. Langs de mooie grachten of in de drukke winkelstraten kom je altijd bekenden tegen. En natuurlijk heeft Leiden ook talloze gezellige cafés, goedkope restaurantjes en veel kunst en cultuur voor de liefhebber.

In de zomer is het goed toeven op een van de vele Leidse terrasjes en als dat niet zonnig genoeg is kun je naar het Noordzeestrand, dat maar zes kilometer van Leiden vandaan ligt. Leiden is ook de perfecte uitvalsbasis om eens naar Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag gaan. Met je OV-studentenkaart sta je binnen één tot drie kwartier middenin het centrum van de vier grote steden. En als je gaat stappen kun je met de nachttrein weer terug.

Stappen, uitgaan, discotheken
Stappen in Leiden doe je bij restaurant / feestcafe Stampa: van maandag t/m zaterdag is het restaurant geopend vanaf 16:30 en op Donderdagavond is voor alle mensen die een liedje willen zingen de karaoke avond! Bij Stampa is het vrijdag en zaterdag vanaf 22:00 uur knallen en feesten tot in de late uurtjes !!! en elke 1e vrijdag van de maand met uitzondering van juli en augustus onze thema feesten. Adres Stampa: turfmarkt 8 leiden.

Op de Lammermarkt in Leiden zit Danssalon In Casa.

Studentendiscotheek HiFi is elke dinsdag en vrijdag geopend. Dinsdag is studentenavond en vrijdag  is de scholierenavond.

Theater Leiden
De Leidse Schouwburg op de Oude Vest bestaat al 300 jaar. De Leidse Schouwburg dankt haar ongeëvenaarde ambiance aan de klassieke dimensionering van de zaal. De hoefijzervorm eist echter de tol waar het zichtlijnen betreft. Let dus op bij het bestellen van kaarten! Bekijk de programmering ophttp://www.leidseschouwburg.nl/

Wonen in Leiden
In de meeste studentensteden is het een groot probleem om een kamer te vinden in de buurt van de universiteitgebouwen. Vaak moeten studenten de eerste paar jaar elke dag via tram, bus of metro op en neer reizen vanuit een verre buitenwijk of randgemeente. In Leiden is de situatie veel gunstiger. Dat komt vooral door de Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS). Zo’n 5.500 studenten huren via de SLS een kamer in of vlakbij het stadcentrum. De stichting heeft talloze monumentale studentenhuizen en hofjes, maar ook gloednieuwe studentenflats en appartementencomplexen. In sommige complexen zijn er internetaansluitingen op de kamers; razendsnel surf je over het World Wide Web.

De toewijzing van een kamer gaat op volgorde van aanmelding, maar van 1 juli tot 1 november worden kamers alleen toegewezen aan mensen die ver van Leiden wonen (anderhalf uur enkele reis per openbaar vervoer, minus overstaptijd). Ook wie dichterbij woont hoeft echter in Leiden nooit lang op woonruimte te wachten. Overigens garandeert de SLS woonruimte vóór aanvang van het studiejaar als je bereid bent vóór 1 juli een kamer te huren. Vanaf 1 februari kun je je telefonisch of schriftelijke aanmelden. Ook kun je je langs elektronische weg inschrijven: de Internetwebsite van de SLS (www.sls.nl) wijst je de weg. Inschrijven is kosteloos. Pas bij het sluiten van een huurovereenkomst wordt eenmalig administratiekosten in rekening gebracht. Mocht je (nog) geen plannen hebben om op kamers te gaan, dan kun je je toch het beste op de wachtlijst laten zetten: het verplicht je tot niets, en wie weet krijg je de kamer van je dromen aangeboden.

Naast de SLS is er nog een groot aantal particuliere verhuurders. In totaal bieden die zo’n 5.000 kamers aan. Soms gaat het om complete studentenhuizen, maar ook zijn er nog (al dan niet ouderwetse) hospita’s. Wat als je echt niet op kamers wilt? Ook dan is Leiden een aantrekkelijke keus. Alle collegezalen liggen binnen een straal van anderhalve kilometer rond het NS-station Leiden Centraal.

Leeuwarden

Studentenstad Leeuwarden
Avondje stappen in Leeuwarden. Gezellig in de kroegen die Leeuwarden rijk is. Het begint al op de straat tegenover het centraal station. Lachen, praten en een heerlijk drankje en muziekje erbij.

Op weg naar het centrum kom je nog gezelligheid tegen op de Prins Hendrikstraat en het Ruiterskwartier. In de Doelesteeg, met al z’n kleine kroegjes, is het ’s avonds gezellig druk! Daarna kun je nog de Nieuwstad ontdekken. In de zomer is het hier tot laat buiten zitten op de terrassen langs de blauw verlichte grachten. De echte stapper kan ook terecht in de discotheek; ga eens dansen in Fire Palace, Rumours, Noa of Rock-it. Stuk voor stuk nachtelijk plezier!

Wil je een cultureel avondje uit? In Leeuwarden vind je één van Frieslands grootste schouwburgen. Goed voor een heerlijk avondje cabaret of een indrukwekkende dansvoorstelling.
In Stadsschouwburg de Harmonie kun je verrassingen verwachten, denk hierbij aan het Noordelijk Film Festival, De Explosie of het Freez Festival! Genoeg variatie dus!  U kunt ook een voorstelling van het Friese theatergezelschap Tryater bezoeken. Leeuwarden is de thuisbasis van Tryater, maar ook van enkele andere organisaties die zich bezighouden met Fries theater en toneel.

bron: beleeffriesland.nl