Huiswerkbegeleiding komt meestal niet voort ui een beperkte intelligentie. Er zijn vele verschillende problemen die kunnen leiden tot achterblijvende studieresultaten zoals problemen thuis, ADHD etc.

Daarnaast kan faalangst ook een grote belangrijke rol spelen, meeste studenten kunnen het wel, maar is dankzij bijvoorbeeld eerdere falen zo uit het lood geslagen, dat hij bij tijdens belangrijke toetsen of repetities een totale black-out krijgt.

Leren is niet altijd gemakkelijk, veel jongeren hebben moeite met plannen, behoefte aan structuur en zelfdiscipline, of willen zelfstandiger leren werken. Anderen kunnen een achterstand of een leerprobleem hebben. In al deze situatie kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn, mits dat de student of leerling er zelf ook achter staat.

Enkele voordelen van huiswerkbegeleiding:

  • Individuele uitleg en ondersteuning bij leerproblemen en inhoud van leerstof, directe feedback- en evaluatiemomenten wanneer nodig is.
  • Stressvermindering
  • Leerwerk wordt efficiënter gemaakt, dus meer vrije tijd.
  • Er wordt van het te maken leerwerk meer geleerd door de directe individuele ondersteuning.
  • De lerende persoon bepaalt zelf hoe hij/zij ondersteuning wil, waardoor de motivatie tot leren en groei het hoogst mogelijk is, en dus het effectiefst!

Studiebegeleiding wordt steeds populairder, vooral wanneer het eindexamen in zicht is, doen huiswerkinstituten goede zaken. De kosten daarvan kunnen flink oplopen. Bij de grootste aanbieders kost een drie dagen huiswerkbegeleiding als snel rond de €250 en een uur individueel bijles in een bepaald vak al €32,50.

De concurrentie is groot, zo kan je bijvoorbeeld op Marktplaats al makkelijk een student vinden en in de locale supermarkten kom je vaak een kaartje tegen die bijles aanbieden, waarbij de prijzen ver onder de richtprijzen liggen.

Tips van deskundigen om thuis goed te studeren of huiswerk te maken:

  • Zorg voor een rustige werkplek met voldoende zuurstof en daglicht.
  • Computer, telefoon en muziek uit! (hoe moeilijk het voor vele studenten dat ook is)
  • Wissel maak- en leerwerk en verschillende vakken af. Niet voor niets duren lesuren meestal 50 minuten; door dan van vak te wisselen, blijven de hersenen geconcentreerd.

Bron: Huiswerkbegeleiding.nl