Heb ik recht op een stagevergoeding?
Nee, een bedrijf is niet verplicht om jou een stagevergoeding te geven. Als er iets in de CAO staat over een stagevergoeding, is de kans wel groter dat je een vergoeding krijgt.

Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?
Nee, de werkgever is niet verplicht reiskostenvergoeding te betalen.

Mijn school heeft een stagefonds, is het stagebedrijf verplicht daar geld aan te betalen?
Nee, de school mag een leerbedrijf niet verplichten om geld aan het schoolfonds of stagefonds te betalen.

Kan ik bij ieder bedrijf stage lopen?
Nee, in het MBO mag je alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Maar ieder bedrijf kan wel een erkend leerbedrijf worden. HBO/WO studenten kunnen afhankelijk van de eisen vanuit school in principe bij ieder bedrijf stagelopen!

Moet mijn leerbedrijf zich voor stagiaires ook aan de arbeidstijdenwet houden?
Ja, de arbeidstijdenwet heeft ook betrekking op stagiaires.

Mag een stagebedrijf mij verbieden om naar mijn examen op school te gaan?
Nee, dat mag niet.

Wat is een praktijkovereenkomst eigenlijk?
De praktijkovereenkomst is een stage contract tussen jou, de school en het leerbedrijf. Hierin staan de rechten en plichten van alle partijen omschreven.

Heb ik het recht om een klacht in te dienen over mijn stage?
Ja, en er zijn diverse organisaties die je daarbij kunnen helpen. Zit je op het VMBO, dan kun je contact opnemen met het LAKS. Voor klachten over je stage in het MBO, kun je contact opnemen met de JOB. De links naar deze organisaties vind je onder de button klachten over stage.

Doel van een stage?
De stage is primair bedoeld om je inzicht te geven in de samenhang tussen de gevolgde opleiding en de maatschappelijke praktijk. Dat betekent dat de inhoud van de stage moet aansluiten op de doelstellingen van de opleiding die je volgt. Daarnaast biedt de stage je ook de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen. Bij het zoeken naar een baan na je afstuderen, kun je hiervan profijt hebben. Hiermee moet je rekening houden bij het zoeken van een stage. Zoek een stage die tevens past bij je eigen voorkeuren.

Wat maakt een stageplaats geschikt?
De stagebegeleider van je opleiding beslist uiteindelijk of de stage inhoudelijk voldoet aan de eisen die de opleiding stelt. Je kunt zelf je stageplaats al enigszins toetsen door te kijken wat de mogelijkheden bij het bedrijf zijn. Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens je stage de vaardigheden die je hebt verkregen in je opleiding toe kan passen en uit kan breiden door werk te doen dat aansluit op het niveau van je opleiding en volledig mee mag draaien in de organisatie.

Overige vragen
Waar zoek ik een stageplaats? Wat staat er in een stage-overeenkomst? Heb ik recht op een stagevergoeding? Stage en belastingen, kinderbijslag en studiefinanciering. Ziek zijn tijdens de stage. Problemen op je stageplek? Werken als leerling-werknemer? Voor antwoorden, klik hier …