Het sollicitatiegesprektips solliciteren-sollicitatiegesprek
Het CV en de sollicitatiebrief zijn zeer belangrijke visitekaartjes maar slechts middelen om te worden uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek geeft beide partijen, het bedrijf en de sollicitant, de gelegenheid zich te oriënteren en elkaar beter te leren kennen. Een duidelijke en goed voorbereide presentatie (het sollicitatiegesprek) van uw kant vergroot natuurlijk de kans op de baan.                    Afbeelding: the-nuc.nl

De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gaat natuurlijk ook op voor een sollicitatiegesprek. Bereid je dus voor! Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf, de branche waar het zich in bevindt en andere ontwikkelingen. Wat weet u zelf van deze branche? Wellicht kunt u wat lezen, documentatie opzoeken op internet of bibliotheek. Alle kleine beetjes kunnen helpen.

Bekijk dit filmpje hieronder voor nog meer tips voor bij een sollicitatiegesprek!

Bedenk mogelijke vragen 
Maak een lijstje met vragen. Zijn er nog onduidelijkheden over de baan zelf, de verantwoordelijkheden en taken? Daarnaast is het sollicitatiegesprek het moment om meer concrete informatie in te winnen! Dus stel vragen over de organisatie, de geschiedenis, toekomstplannen, de afdeling en de werktijden.

Daarnaast is het noodzaak u voor te bereiden op vragen van hun zijde. Veel gestelde vragen zijn:

» 
Waarom bent u bij uw vorige werkgever weggegaan?
» Waarom wilt u bij dit bedrijf werken?
» 
Wat verwacht u van dit werk?
» Waarom zou juist u deze baan moeten krijgen?
» Wat zijn uw twee beste en slechtste eigenschappen?
» Waarom wilt u deze baan?

Op sollicitatieinfo heb je een ultime lijst met de 100 meest gestelde sollicitatievragen.

Meer of professionele hulp nodig?

Probeer dan eens een sollicitatiecoach. Deze kan je persoonlijk begeleiden met alle aspecten binnen het sollicitatieproces. Maken van een CV, vinden van een passende vacature, corrigeren / ondersteunen met de juiste brief etc.