De concurrentie op de arbeidsmarkt is in sommige sectoren weer groot, dus is het zaak om als sollicitant goed voor de dag te komen. Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met uw werkgever; u geeft ermee uw visitekaartje af.

De sollicitatiebrief

U moet dus opvallen door een perfecte sollicitatiebrief. Ook als u per e-mail reageert is dat belangrijk, want vaak wordt uw reactie uitgeprint en gewoon met de schriftelijke reacties meegenomen (voor meer info over de sollicitatie e-mail).

sollicitatiebrief

Een schriftelijke sollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief en een curriculum vitae (c.v.). Op deze pagina zullen we de sollicitatiebrief toelichten (zie menu voor het c.v.). De schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemethode voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

TIP: 50 professionele voorbeeld sollicitatiebrieven

Goed voorbeeld doet volgen, daarom hebben wij een aantal sollicitatiebrieven opgesteld die jij kunt gebruiken om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven!

Ga dan direct naar een aantal goede voorbeeld sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrief schrijvensollicitatiebrief-tips
Een sollicitatiebrief schrijven is niet gemakkelijk. Vooral voor mensen die geen ervaring hebben met het schrijven van een sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief moet namelijk formeel/zakelijk opgesteld worden en dat kan een probleem vormen.

Tips bij opstellen van sollicitatiebrief
Het is belangrijk dat je sollicitatiebrief positief opvalt,  tussen waarschijnlijk meerdere sollicitatiebrieven. Maar hoe kan je nou opvallen met je sollicitatiebrief. Daar moet je een beetje creatief voor zijn. Maar je kan bijvoorbeeld opvallen met je CV:

– Opleiding maar ook stages en projecten.

– Geef je sterke punten die niet standaard zijn

– Probeer zo goed mogelijk alle functie-eisen in te vullen met jouw ervaring en kwaliteiten

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je brief grammaticaal goed in elkaar zit. Dit is essentieel voor functies waar je veel moet communiceren met klanten/leveranciers.

Bekijk hieronder een filmpje waardoor jouw sollicitatiebrief zeker bovenaankomt te liggen!

Creatief met verzenden
Als je de sollicitatiebrief hebt geschreven dan kan je er voor kiezen om deze via de mail te verzenden. Dit betekent wel dat je je niet zal onderscheiden. Alle kandidaten gaan waarschijnlijk op deze manier reageren. Wees dus creatief, als je gaat solliciteren naar een baan die echt goed bij je past en waar je helemaal verliefd op bent. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je sollicitatiebrief per post te sturen. Post is toch persoonlijker dan email. Iedereen krijgt tegenwoordig mailtjes waardoor het standaard is geworden. Post is persoonlijk, valt op en is schaarser aan het worden. Bedenk je maar eens hoe vaak jij nog post krijgt die niet standaard is opgesteld door een bedrijf. Om helemaal de aandacht te trekken zou je de sollicitatiebrief ook aangetekend kunnen sturen. Wees je er dan wel van bewust dat de inhoud van je sollicitatiebrief op en top moet zijn, anders sla je zeer zeker een flater.

Externe zaken; digitale visitekaartje
Wees je er van bewust dat je jezelf niet alleen presenteert met het schrijven van je sollicitatiebrief maar ook met social networks. Social networks, zoals hyves en facebook, worden steeds belangrijker gevonden door bedrijven. Bedrijven bekijken een kandidaat dus ook op deze netwerken en als je dan een wat “aparter” voorkomen hebt dan is je sollicitatiebrief dan kan dat wel eens nadelige gevolgen hebben. Scan je zelf daarom eerst binnen Google. Een voorbeeld met de naam Jan Bakker ziet er dan als volgt uit: “Jan Bakker”. Door gebruik te maken van de aanhalingstekens beperk je het aantal zoekresultaten.

Voorbeeld sollicitatiebrief
Nog steeds niet voldoende informatie? Op sollicitatieinfo.nl is er een voorbeeld te downloaden. Zo kan je eens vergelijken of je al in de goede richting zit.

Afbeelding: enterworks.nl