Een studie of stage volgen in het buitenland vergt enige voorbereiding. Het is belangrijk om op tijd te starten met het regelen van diverse zaken.

Als je een jaar voor vertrek begint, heb je  daarvoor ruim de tijd. Een jaar lijkt misschien erg lang, maar zo kom je op het laatste moment niet voor vervelende verrassingen te staan.

De onderwerpen die je hieronder vindt, geven praktische informatie en tips om de voorbereiding zo leuk en gemakkelijk mogelijk te maken. Ze zijn bedoeld als een handige checklist om je buitenlandervaring zo goed mogelijk te plannen.

Informatiebronnen

Waar te beginnen met het zoeken naar informatie? Uiteraard op onze website.

Maar kijk ook eens naar een aantal andere websites. Daarnaast heeft je hogeschool of universiteit vast een bureau buitenland of contactpunt internationalisering. Natuurlijk steek je ook veel op van ervaringen van anderen of van het bezoeken van een onderwijsbeurs. En geen buitenlands avontuur kan worden gepland zonder dat je een goede reisgids hebt aangeschaft.

Visa en Vergunningen

Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie.

Het regelen van een visum en/of werkvergunning in de andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen kan dit minder eenvoudig zijn. Het aanvragen van deze documenten varieert van een paar dagen tot enkele maanden tot, in sommige gevallen, zelfs een jaar!

Of je een visum nodig hebt, verschilt per land. Voor meer informatie kun je kijken op de landenpagina’s op deze website.Ook vind je informatie op de website van de visumdienst:http://www.visumdienst.nl/. Verder kun je contact opnemen met de ambassade van het land van je keuze. De adressen daarvan vind je op http://www.minbuza.nl/.

Kijk bij Bijbaan in het buitenland voor specifieke informatie over werkvergunningen als je in het buitenland naast je studie wilt werken.

Internationale identiteitskaart
Voor je vertrek naar het buitenland ka  het handig zijn de International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC-kaart is een internationaal erkend bewijs van je status als voltijds student en kost € 10. De kaart biedt meer dan 32.000 kortingen en voordelen in 106 landen wereldwijd. Je kunt bijvoorbeeld kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op http://www.isic.org/.

Huisvestiging Buitenland
Soms kan je eigen onderwijsinstelling je helpen woonruimte te vinden via contacten met buitenlandse instellingen en studenten die jou zijn voorgegaan. Je kunt ook een oproep plaatsen in het universiteits- of hbo-blad van de buitenlandse instelling waar je gaat studeren.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Engeland, kun je op een campus verblijven. Informatie hierover kun je opvragen bij de buitenlandse instelling. Ga je stage lopen, vraag dan je toekomstige werkgever of hij je misschien kan helpen woonruimte te vinden.

Heb je nog geen kamer voor vertrek, dan is er nog niets aan de hand. Boek een hotelkamer of jeugdherberg en ga vandaaruit op zoek naar geschikte woonruimte of informeer waar een ‘international lodge for foreign students’ gevestigd is.

Informeer voor vertrek naar de gemiddelde huurtarieven in de regio waar je naartoe gaat. Op deze manier kun je schatten welk bedrag je voor woonruimte moet reserveren. Voor een kamer in hartje Parijs betaal je uiteraard veel meer dan voor een kamer in Ljubljana.

Voor meer en specifieke informatie over verschillende landen, ga naar http://www.wilweg.nl/landen

Welzijn en Gezondheid
In sommige landen is de medische zorg van mindere kwaliteit dan in Nederland. Ook kunnen er ziekten voorkomen, waarvoor je inentingen nodig hebt.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je huisarts of de GGD in je woonplaats. Bij de GGD kun je terecht voor al je vragen over inentingen. Ook kun je er de inentingen halen die je nodig hebt.

Je kunt eventueel ook contact opnemen met de LCI, Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding, een gespecialiseerde instantie op dit gebied:http://www.infectieziekten.info/ of algemeen informatienummer (030) 2747000.

Download de factsheet Ziektekostenverzekeringen (147 kB)

Meer over gezondheid

Bevolkingsregister
Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht je uit te schrijven bij de dienst Burgerzaken van de gemeente.

Neem contact op met de dienst Burgerzaken van je gemeente om te horen welke documenten je hiervoor moet meenemen. Je moet je minimaal vijf dagen voordat je weg gaat uitschrijven. De gemeente geeft je uitschrijving door aan de Belastingdienst.

Vergeet niet om je na terugkeer weer in te schrijven bij dezelfde dienst Burgerzaken.

Rijbewijs Buitenland

Voor alle landen van de Europese Unie (EU) geldt dat een Nederlands rijbewijs voldoet. In de meeste andere landen mag je doorgaans drie maanden met een Nederlands rijbewijs rijden.

Voor sommige landen is een internationaal rijbewijs vereist, of wordt dit aanbevolen in geval van autohuur ter plaatse. Kijk ophttp://www.anwb.nl/ voor meer informatie of bel met de ANWB, (088 269 2222). Het internationaal rijbewijs kan bij de ANWB (direct), of bij de gemeente (duurt ongeveer twee weken) aangevraagd worden. Je hebt hiervoor nodig: een geldig Nederlands rijbewijs, een pasfoto en € 13.

Het internationaal rijbewijs is een jaar geldig. Als je een ander dan een Nederlands rijbewijs hebt, moet je eerst contact opnemen met de ANWB voor de aanvullende voorwaarden.

Ben je van plan om in een land buiten de EU langer dan drie maanden van een auto gebruik te maken, check dan vooraf de eisen die aan je rijbewijs worden gesteld. Informatie hierover krijg je bij de ambassade van het betreffende land of bij de RDW, (0900) 0739 of http://www.rdw.nl/.