Een jaartje ertussenuit

Iedereen die net zijn of haar examen heeft gehaald, staat weer voor een lastige keuze. Wat moet ik gaan studeren? Het is heel goed mogelijk dat je het nog niet weet. In dat geval kan een tussenjaar uitkomst bieden. Zo kun je je horizon verbreden en ideeën opdoen. Daarnaast is het voor de meesten een fantastische tijd. Voor velen is de invulling van het tussenjaar een lastige keuze. Hieronder enkele suggesties.

Waar gaan de meeste jongeren heen met een tussenjaar?

1. Werken
Een jaartje werkervaring opdoen. Werken is heel anders dan school. Je leert andere vaardigheden benutten en veel mensen kennen. Veel jongeren vinden het heerlijk om wel wat om handen te hebben, terwijl je niet naar school gaat. Bovendien verdien je natuurlijk geld, als je een heel jaar werkt. Je kunt dan lekker op vakantie en hebt een aardige spaarpot als je het jaar daarna toch gaat studeren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om het allemaal uit te geven aan mooie kleding of iets wat je al heel lang wilt hebben.

2. Vrijwilligerswerk
Ook doen veel jongeren vrijwilligerswerk. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Daar kiezen veel jongeren voor. Landen in de derde wereld zijn heel blij met Nederlandse jongeren die de handen uit de mouwen steken. Er zijn tal van organisaties die dergelijk vrijwilligerswerk regelen. Het werk kan uiteenlopen van voetbaltraining geven in Ghana tot verstandelijk gehandicapte kinderen verzorgen in India. Vaak heb je ook genoeg tijd om in het land zelf plaatsen te bezichtigen. Je kunt ook kiezen hoe lang je het vrijwilligerswerk wil doen. Sommige mensen werken zes weken, anderen een jaar.

3. Reizen en werken
tussenjaar-jongerenEen andere leuke invulling van een tussenjaar is een combinatie van reizen en werken. Je gaat dan ergens heen en zoekt een baan. Heb je eenmaal genoeg geld, dan reis je weer door naar je volgende bestemming. Op deze manier kun je een werkervaring opdoen, delen van de wereld zien en veel verschillende mensen ontmoeten. Afhankelijk van waar je heen gaat, leer je ook nog een nieuwe taal en cultuur. Populaire locaties voor een dergelijk tussenjaar zijn zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Australië. Het voordeel van deze regio’s is dat ze relatief goedkoop zijn in het levensonderhoud. Let wel op dat je een werkvergunning hebt.

4. (Talen)cursus
Een heel leerzame invulling van een tussenjaar is het volgen van een talencursus. Een paar maanden ga je naar school om je helemaal toe te leggen op een taal, bijvoorbeeld Spaans of Engels. De meeste mensen volgen een talencursus in het buitenland. Engels kun je natuurlijk op heel veel plekken doen, net als Spaans. Zo’n cursus is ontzettend waardevol. Het diploma dat je krijgt wordt vaak over de hele wereld geaccepteerd en is een groot pluspunt op je cv. Ook kun je er voor kiezen om een andere cursus te volgen. Veel mensen doen nog een extra schoolvak, om zo te zorgen dat ze toch nog een bepaalde studie kunnen doen of omdat ze het gewoon leuk vinden.

5. Van alles wat
Een veel voorkomend tussenjaar bestaat uit bijna alle vier de bovenstaande mogelijkheden. Vaak gaan mensen onder het mom van een talencursus of vrijwilligerswerk naar het buitenland. Vervolgens gaan zij in de regio werken en reizen. Uiteindelijk keren zij ruim voor het volgende schooljaar weer terug in Nederland. Meestal gaan ze dan in Nederland nog een paar maanden werken. Enerzijds om de kosten van het tussenjaar enigszins terug te verdienen, anderzijds om weer geld te verdienen voor het komende studiejaar.

Natuurlijk zijn er nog ontzettend veel andere mogelijkheden om een tussenjaar in te delen. Zo gaan mensen een jaar lang audities doen, modellenwerk verrichten of in dienst als au pair. Ook hoef je niet meteen na je middelbare schooltijd een jaar gas terug te nemen. Veel studenten kiezen er ook voor om er tijdens hun studie even tussenuit te gaan.

Reis Tips Buitenland

Je kunt zelf bepalen hoeveel je uitgeeft tijdens je tussenjaar. Sowieso gaat het heel wat kosten. Maar natuurlijk hebben wij een aantal tips voor jullie.rustjaar-studenten

– Plan goed van tevoren, welke toeristische plekken ga je bezoeken? Wat zijn de kosten
daarvan? Wat zijn je vaste kosten (verblijfskosten, eten, verplichtte spullen)?
– Neem op bovenstaande bedrag nog een buffer van 10%
– Locaties, natuurlijk zal Azië een stuk goedkoper zijn dan Amerika. Is al dat extra geld  naar Amerika het wel waard?
Afbeelding: girlscene.nl
– Accepteer geen geld dat gescheurd/vies is, in Oost Europa en Zuid Amerika zullen ze het waarschijnlijk niet aannemen.
– Een jaar is veel tijd voor alleen vakantie, je kunt er ook gaan werken. Regel je VISA zo dat je kunt werken. Dit zal je financieel erg helpen!
– Breng alleen kleine hoeveelheden geld met je mee als je gaat rondreizen.
– Check altijd je bonnetje nadat je iets koopt, zodat je niet opeens betaald voor dingen dat je niet eens hebt gekregen!
– Als je bijv. naar Australië gaat, open dan een Australische bankrekening.
– Hou altijd een reserve aan, just incase je opeens naar huis moet.