Stage in Nicaragua

Hey!

Tijd voor een nieuwe update. Ben nu precies een maand weg. Hier gaat alles hartstikke goed hier, in Nicaragua,ik begin al flink te integreren. Ben al best bedreven in het demonteren van een kip met niets anders dan een plastic vorkje, het in- en uitspringen van een bus met 30 km p/u en het onschadelijk maken van allerlei tropische groenten en fruit die ik in Nederland nog nooit gezien had. En ik heb ook een fiets gekocht. Wel een met een frame van gewapend beton volgens mij, dat ding is loeizwaar, maar de velgen zijn rond, de banden opgepompt, de remmen doen het en ik heb een zadel. Dat kunnen lang niet al mijn collegafietsers zeggen. Ik stort me nu dus elke dag in de chaos die ´verkeer´ heet hier. In de hele stad heb ik tot nu toe 4 stoplichten gezien. Ik vraag me af waarom. Rood betekent hier ´rij maar door´, en groen betekend ´rij maar door zonder te kijken´. En ik moet nog wel even wennen aan mensen die aan de verkeerde kant van de weg tegen het verkeer inrijden en zonder voor te sorteren door rood linksaf slaan. En kan iemand me informeren over de verkeersregels omtrent paarden en ander vierpotig verkeer? Maar tot nu toe heb ik het overleefd. Gewoon stoer kijken, dan heb je meestal wel vrij baan.

Grootste Nederlandse nieuwsfeit van afgelopen tijd is Nicaragua ook niet ontgaan, die bizarre actie op Koninginnedag. Was ook hier voorpaginanieuws (Uiteraard wel pas na een dag of drie..)
Verder nieuws is uiteraard de griep. Al is die al behoorlijk overgewaaid hier. Maar twee weken geleden zijn alle ziekenhuiswerkers gevaccineerd en liepen we heel stoer met mondmaskers en latex handschoenen rond. Ze zijn er hier erg trots op dat in Nicaragua niemand ziek is geworden, en bijvoorbeeld wel in Nederland, werd me fijntjes meegedeeld. Want, werd me verzekerd, hier in Nicaragua is men heel goed in het geven van voorlichting en preventie. Ik stond net een moedertje van 14 voorlichting te geven over haar baby. Voorlichting en preventie, yep

Met de stage gaat ook alles best aardig. Vorige week hebben we de hele toko geschilderd (onder werktijd, ja maakt allemaal niet uit hier). Ik heb nu zo´n kleine 25 patiënten met allerlei uiteenlopende klachten, dus voldoende afwisseling. Ik moet wel een beroep doen op mijn improvisatievermogen, want de mogelijkheden tot therapie zijn wel minimaal. De oefenzaal ziet er meer uit als een magazijn, en wat er staat aan cardiomateriaal doet het nauwelijks. Denk er nu over om mensen die cardiotraining nodig hebben gewoon even mijn fiets te lenen. Maar dat maakt het ook uitdagend. 25 patiënten in een 40 urige werkweek is trouwens wel te weinig, dat is het grootste probleem. Daarom gebruik ik nu een deel van die tijd voor studie, en geef ik elke week een presentatie over bijvoorbeeld een behandelmethode of pathofysiologie van een bepaalde aandoening.

Het contact met de patiënten is erg goed. Laatst heb ik een evaluatie gehad waaruit bleek dat de meeste nieuwe patiënten wel bij ´die lange buitenlandse jongen´ onder behandeling willen. En aan zorgverzekering doen we hier trouwens niet, hier wordt betaald met mango´s, bananen, broodjes en allerlei vage maisdrankjes die in Nederland volgens mij niet door de
douane zouden komen. Of je wordt na de behandeling door de patiënt meegenomen om even wat te gaan drinken. Erg lief en gemoedelijk allemaal.En ook het contact met de andere fysiotherapeuten is goed. M’n stagebegeleidster neemt me
af en toe mee uit eten of naar wat hotspots in de buurt en we gaan binnenkort ook naar de pacific. Ben benieuwd!

Verslag: Jaap
Bron: Onstagelatijnsamerika.com 

Stage in Nicaragua

Hola!

Het is weer zo ver, na mijn eerste 2 weken stage heb ik genoeg meegemaakt om te vertellen!

Vorige week, de eerste week van mijn fysiotherapie stage in Nicaragua, hadden we 3,5 dag cursus  van 7 tot 3!!! De cursus werd gegeven door 3 Amerikaanse docenten-fysio van de Universiteit van  Colorado. Ze hadden nog zo’n 15-20 studenten meegenomen. Daarnaast waren er fysio’s en studenten uit Managua aanwezig. De onderwerpen waren Artrose en daarop volgend een totale knie of heup prothese. Een NL-student en ik hadden aangegeven dat er weinig aandacht wordt besteed aan het onderzoek dus ook daar is aandacht aanbesteed!

De eerste dag in de ochtend anatomie. Gelukkig kwam alles me bekend voor en wist ik de antwoorden op de vragen, dus het is nog niet zo heel erg gesteld met mijn anatomiekennis. De meeste Nica studenten wisten het ook, ook hoorde ik dat de opleiding daar universitair is en 5 jaar, dat moet toch iets betekenen! Verder veel gepraat met de studenten uit de US, de opleiding is daar 7 jaar!!!!

De tweede dag info over knieprothese en therapie. De derde dag info over heupprotheses en therapie. De laatste halve dag een combi en veel praktijk met stabiliteitstraining. Het was erg vermoeiend omdat de info en oefeningen bijna gelijk zijn met die van NL, maar hier was ik ook heel blij mee, eindelijk iets bekends na 2 maanden Nicamethodes. Ik vind dit soort cursussen echt heel nuttig en de nicas zelf zeggen ook dat het zeer leerzaam is en dat ze veel kunnen gebruiken, in het ziekenhuis zelf heb ik ook al kleine veranderingen gezien.

Inmiddels ben ik nieuwe patiënten aan het verzamelen, ik heb er nu zo’n 10 onder behandeling. Volgende week wordt dat waarschijnlijk verdubbeld aangezien ik aangegeven heb graag nieuwe patiënten te willen omdat mijn agenda nog niet vol zit. Ik doe hier veel ervaring mee op, de verwijzingen die ik krijg zijn erg verschillend en bevatten weinig info dus zelf moet ik vaak nog een onderzoek doen en dan een creatief en onderbouwd behandelplan opstellen.

Als fysio zie je hier voornamelijk echte beperkingen, vaak komen de patiënten pas na 3 maanden bij de fysio, ik weet nu pas echt wat beperkingen zijn in gewrichten en hoe lastig mobiliseren kan zijn. Daarnaast zijn de aandoeningen hier ook anders, gecompliceerde fracturen worden vaak tijdens een operatie op een verkeerde manier vastgezet waardoor de patiënten dus een flinke beperking hebben. Vorige week heb ik met de cursus een patiënt gezien met een nieuwe knie, het ergste daarvan was dat de prothese niet paste en niet recht stond, die mevrouw kan dus niet meer totaal genezen want een volgende operatie is te duur en de fysio moet aangepast worden met wat de patiënt nu kan. Ik schrik regelmatig van beperkingen die patiënten hebben, dan realiseer ik me weer hoe blij we mogen zijn met de gezondheidszorg in NL.

Inmiddels heb ik ook mijn eerste presentatie gedaan, het onderwerp was cure tape. Hier ben ik heel lang meebezig geweest, met powerpoint en al op mijn laptop, en ik moet zeggen, ben blij dat het er op zit. Er is niets vervelender dan zo veel over een onderwerp willen vertellen maar het er niet in het Spaans uitkrijgen. Gelukkig vonden de fysio’s het geweldig en op mijn feedbackformulieren stonden positieve dingen, als negatief punt mijn spaans, tsja dat is geen verrassing! Ik wist dit al maar wilde toch graag beginnen met presentaties geven, voornamelijk omdat ik er dan nog 3 kan geven en je moet toch oefenen! Dus over een paar weken weer, dan waarschijnlijk met als onderwerp trainingsopbouw!
Voor volgende week heb ik een nieuw project gepland! Ik heb met mijn stagebegeleider overlegd en ik ga waarschijnlijk een obesitas-groep starten, 2x per week 1 uur. Klinkt misschien raar, obesitas in een ontwikkelingsland maar het komt veel voor en de patiënten worden niet aangemoedigd te bewegen! Misschien door het warme weer maar voor alle diabetici, knie en rugproblemen is het echt nodig!

Verslag: Wicky
Bron: Onstagelatijnsamerika.com

Studie / Stage buitenland

Onderwijssystemen, toelatingseisen en studiepunten

Als je erover denkt om in het buitenland te gaan studeren, moet je ruim van tevoren aan een aantal basale zaken denken.

Begin met na te gaan welke toelatingseisen gelden en of het niveau van het onderwijs

studeren-stage-buiteland

aansluit bij jouw opleiding in Nederland. Voor de voortgang van je studie is het verder heel belangrijk dat je goedkeuring krijgt van je onderwijsinstelling om je in het buitenland behaalde studiepunten mee te nemen.

Onderwijssystemen en opleidingsniveau
Op de landenpagina’s vind je algemene informatie over onderwijssystemen in een groot aantal landen. Het opleidingsniveau in het buitenland kan verschillen van het niveau van de opleidingen in Nederland. Ga dit na voor het land van jouw keuze.

Toelatingseisen
Nadat je een keuze hebt gemaakt, moet je contact opnemen met je eigen instelling om na te gaan aan welke specifieke eisen je moet voldoen om te worden toegelaten. Kom je daar niet verder, neem dan zelf contact op met de buitenlandse instelling. Sommige buitenlandse onderwijsinstellingen stellen aanvullende toelatingseisen naast de algemene voorwaarden die voor een bepaald land gelden. Kijk hiervoor ook op de landenpagina’s.

Introductie filmpje van Nuffic over studie of stage in het buitenland:

Studiepunten
Om er zeker van te zijn dat de studiepunten die je in het buitenland wilt halen, ook in Nederland worden erkend, kun je gebruikmaken van het European Credit Transfer System (ECTS). Binnen dit systeem zijn afspraken gemaakt over de erkenning van studiepunten binnen Europa. Veel hogeronderwijsinstellingen in Europa en de meeste uitwisselingsprogramma’s werken hiermee.

Indien het land niet met het ECTS werkt, bespreek dan met de verantwoordelijke van jouw opleiding wat de waarde is van de studiepunten in het land van je keuze. En wat de voorwaarden zijn om deze geaccepteerd te krijgen. Denk daarbij niet alleen aan de inhoud van de vakken, maar ook aan wat het minimumresultaat moet zijn om de studiepunten toegekend te krijgen. Ook dat systeem kan van land tot land verschillen.

Leg je buitenlandplannen altijd voor aan je studiebegeleider of de coördinator internationalisering van je eigen instelling en maak goede afspraken over de erkenning van je buitenlandse studiepunten. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Diplomawaardering.

Bron: Nuffic.nl

Volledige bachelor of master
Vanaf 1 september 2007 wordt het voor meer studenten in het hoger onderwijs mogelijk de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen voor een volledige opleiding in het buitenland. Je kunt dan op dezelfde manier in het buitenland studeren als in Nederland. Met studiefinanciering dus.

De voorwaarden die gelden om voor studiefinanciering in Nederland in aanmerking te komen, zoals leeftijd, nationaliteit en het voltijdse karakter van het onderwijs gelden ook voor meeneembare studiefinanciering. Daarnaast gelden er voor het buitenland nog enkele extra voorwaarden.

Op de de DUO vind je landenlijsten met daarop instellingen en opleidingen, zowel op bachelor- als op masterniveau waar je met behoud van je studiefinanciering naar toe kunt.

Je hoeft dus niet per se naar een buitenlandse instelling waarmee je eigen universiteit of hogeschool in het verleden al partnerafspraken heeft gemaakt. Als je geen gebruik kunt of wilt maken van die contacten, moet je zelf aan de slag.

Als je voor een tijdelijke studie naar een andere instelling gaat, zorg er dan wel voor dat er goede afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld erkenning van studiepunten, de duur van de opleiding etc.

Benieuwd hoe het zou zijn om stage te lopen in het buitenland? Bekijk ook het filmpje hieronder om een impressie te krijgen!

Zaken om op te letten
Een Nederlandse bachelorgraad geeft meestal wel toelating tot masteropleidingen in het buitenland. Toch is er een aantal zaken waar je tegenaan kunt lopen:

  • Als een HBO-bachelor niet rechtstreeks toegang tot buitenlandse masteropleidingen geeft, komt dat vaak omdat men in het buitenland denkt dat een hogeschool geen echte universiteit is. Je kunt er dan wél op wijzen dat je HBO-graad in Nederland toegang geeft tot masteropleidingen en dat je graad officieel erkend is natuurlijk.
  • Als een WO-bachelor niet rechtstreeks toegang geeft tot buitenlandse masteropleidingen, komt dat misschien omdat de opleiding maar 3 jaar duurt, en in veel landen 4 jaar, zoals in de VS. Dat is niet eerlijk, want de Amerikaanse bachelor begint op een lager niveau dan de WO- bachelor in Nederland. Wat nog wel eens wil helpen is dat je er op wijst dat het aanvangsniveau van de WO-bachelor hoog is, namelijk 13 jaar vooropleiding (in de meeste landen is dat 12 jaar) én selectief (ongeveer 20% van alle middelbare scholieren haalt een VWO diploma).
  • Cijfers: als je naar het buitenland gaat, lees dan ook eens Cijfers Ontcijferd. Dat is een artikel op deze website, waarin wordt uitgelegd wat er zoal fout kan gaan bij het omzetten van cijfers in buitenlandse grades. Het is de bedoeling dat er dit jaar een verkorte versie in het Engels op de site wordt gezet.
    Download ‘Cijfers ontcijferd’ (84.7 kB).

En: let op dat je een Diploma Supplement van je instelling krijgt. Daar moet op z’n minst instaan dat de instelling, de opleiding en de graad erkend zijn, dat een hogeschool een University of Applied Sciences is en hoe het cijfersysteem werkt.

Met meer dan 8000 internationaal georiënteerde masteropleidingen is MasterPortal.eu de eerste en grootste internationale website op het gebied van Master studies in 32 landen in Europa

Nuffic Netherlands Education Support Offices
Overweeg je om in China, Indonesië, Mexico, Taiwan, Brazilië, Rusland, Thailand, Zuid-Korea of Vietnam te gaan studeren? In deze landen is een kantoor van de Nuffic, het Nuffic Netherlands Education Support Office (Nuffic Neso) gevestigd waar je informatie kan krijgen over studie- en stagemogelijkheden daar. Ook kan zo’n Nuffic Neso je helpen om rechtstreeks contact te leggen met instellingen en studenten. Lees meer over de Nuffic Nedo-kantoren.

Bron: Nuffic.nl

|