Voorbereidingen stage/studie buitenland

Een studie of stage volgen in het buitenland vergt enige voorbereiding. Het is belangrijk om op tijd te starten met het regelen van diverse zaken.

Als je een jaar voor vertrek begint, heb je  daarvoor ruim de tijd. Een jaar lijkt misschien erg lang, maar zo kom je op het laatste moment niet voor vervelende verrassingen te staan.

De onderwerpen die je hieronder vindt, geven praktische informatie en tips om de voorbereiding zo leuk en gemakkelijk mogelijk te maken. Ze zijn bedoeld als een handige checklist om je buitenlandervaring zo goed mogelijk te plannen.

Informatiebronnen

Waar te beginnen met het zoeken naar informatie? Uiteraard op onze website.

Maar kijk ook eens naar een aantal andere websites. Daarnaast heeft je hogeschool of universiteit vast een bureau buitenland of contactpunt internationalisering. Natuurlijk steek je ook veel op van ervaringen van anderen of van het bezoeken van een onderwijsbeurs. En geen buitenlands avontuur kan worden gepland zonder dat je een goede reisgids hebt aangeschaft.

Visa en Vergunningen

Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie.

Het regelen van een visum en/of werkvergunning in de andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen kan dit minder eenvoudig zijn. Het aanvragen van deze documenten varieert van een paar dagen tot enkele maanden tot, in sommige gevallen, zelfs een jaar!

Of je een visum nodig hebt, verschilt per land. Voor meer informatie kun je kijken op de landenpagina’s op deze website.Ook vind je informatie op de website van de visumdienst:http://www.visumdienst.nl/. Verder kun je contact opnemen met de ambassade van het land van je keuze. De adressen daarvan vind je op http://www.minbuza.nl/.

Kijk bij Bijbaan in het buitenland voor specifieke informatie over werkvergunningen als je in het buitenland naast je studie wilt werken.

Internationale identiteitskaart
Voor je vertrek naar het buitenland ka  het handig zijn de International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC-kaart is een internationaal erkend bewijs van je status als voltijds student en kost € 10. De kaart biedt meer dan 32.000 kortingen en voordelen in 106 landen wereldwijd. Je kunt bijvoorbeeld kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op http://www.isic.org/.

Huisvestiging Buitenland
Soms kan je eigen onderwijsinstelling je helpen woonruimte te vinden via contacten met buitenlandse instellingen en studenten die jou zijn voorgegaan. Je kunt ook een oproep plaatsen in het universiteits- of hbo-blad van de buitenlandse instelling waar je gaat studeren.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Engeland, kun je op een campus verblijven. Informatie hierover kun je opvragen bij de buitenlandse instelling. Ga je stage lopen, vraag dan je toekomstige werkgever of hij je misschien kan helpen woonruimte te vinden.

Heb je nog geen kamer voor vertrek, dan is er nog niets aan de hand. Boek een hotelkamer of jeugdherberg en ga vandaaruit op zoek naar geschikte woonruimte of informeer waar een ‘international lodge for foreign students’ gevestigd is.

Informeer voor vertrek naar de gemiddelde huurtarieven in de regio waar je naartoe gaat. Op deze manier kun je schatten welk bedrag je voor woonruimte moet reserveren. Voor een kamer in hartje Parijs betaal je uiteraard veel meer dan voor een kamer in Ljubljana.

Voor meer en specifieke informatie over verschillende landen, ga naar http://www.wilweg.nl/landen

Welzijn en Gezondheid
In sommige landen is de medische zorg van mindere kwaliteit dan in Nederland. Ook kunnen er ziekten voorkomen, waarvoor je inentingen nodig hebt.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je huisarts of de GGD in je woonplaats. Bij de GGD kun je terecht voor al je vragen over inentingen. Ook kun je er de inentingen halen die je nodig hebt.

Je kunt eventueel ook contact opnemen met de LCI, Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding, een gespecialiseerde instantie op dit gebied:http://www.infectieziekten.info/ of algemeen informatienummer (030) 2747000.

Download de factsheet Ziektekostenverzekeringen (147 kB)

Meer over gezondheid

Bevolkingsregister
Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht je uit te schrijven bij de dienst Burgerzaken van de gemeente.

Neem contact op met de dienst Burgerzaken van je gemeente om te horen welke documenten je hiervoor moet meenemen. Je moet je minimaal vijf dagen voordat je weg gaat uitschrijven. De gemeente geeft je uitschrijving door aan de Belastingdienst.

Vergeet niet om je na terugkeer weer in te schrijven bij dezelfde dienst Burgerzaken.

Rijbewijs Buitenland

Voor alle landen van de Europese Unie (EU) geldt dat een Nederlands rijbewijs voldoet. In de meeste andere landen mag je doorgaans drie maanden met een Nederlands rijbewijs rijden.

Voor sommige landen is een internationaal rijbewijs vereist, of wordt dit aanbevolen in geval van autohuur ter plaatse. Kijk ophttp://www.anwb.nl/ voor meer informatie of bel met de ANWB, (088 269 2222). Het internationaal rijbewijs kan bij de ANWB (direct), of bij de gemeente (duurt ongeveer twee weken) aangevraagd worden. Je hebt hiervoor nodig: een geldig Nederlands rijbewijs, een pasfoto en € 13.

Het internationaal rijbewijs is een jaar geldig. Als je een ander dan een Nederlands rijbewijs hebt, moet je eerst contact opnemen met de ANWB voor de aanvullende voorwaarden.

Ben je van plan om in een land buiten de EU langer dan drie maanden van een auto gebruik te maken, check dan vooraf de eisen die aan je rijbewijs worden gesteld. Informatie hierover krijg je bij de ambassade van het betreffende land of bij de RDW, (0900) 0739 of http://www.rdw.nl/.

 

Stage in Nicaragua

Hey!

Tijd voor een nieuwe update. Ben nu precies een maand weg. Hier gaat alles hartstikke goed hier, in Nicaragua,ik begin al flink te integreren. Ben al best bedreven in het demonteren van een kip met niets anders dan een plastic vorkje, het in- en uitspringen van een bus met 30 km p/u en het onschadelijk maken van allerlei tropische groenten en fruit die ik in Nederland nog nooit gezien had. En ik heb ook een fiets gekocht. Wel een met een frame van gewapend beton volgens mij, dat ding is loeizwaar, maar de velgen zijn rond, de banden opgepompt, de remmen doen het en ik heb een zadel. Dat kunnen lang niet al mijn collegafietsers zeggen. Ik stort me nu dus elke dag in de chaos die ´verkeer´ heet hier. In de hele stad heb ik tot nu toe 4 stoplichten gezien. Ik vraag me af waarom. Rood betekent hier ´rij maar door´, en groen betekend ´rij maar door zonder te kijken´. En ik moet nog wel even wennen aan mensen die aan de verkeerde kant van de weg tegen het verkeer inrijden en zonder voor te sorteren door rood linksaf slaan. En kan iemand me informeren over de verkeersregels omtrent paarden en ander vierpotig verkeer? Maar tot nu toe heb ik het overleefd. Gewoon stoer kijken, dan heb je meestal wel vrij baan.

Grootste Nederlandse nieuwsfeit van afgelopen tijd is Nicaragua ook niet ontgaan, die bizarre actie op Koninginnedag. Was ook hier voorpaginanieuws (Uiteraard wel pas na een dag of drie..)
Verder nieuws is uiteraard de griep. Al is die al behoorlijk overgewaaid hier. Maar twee weken geleden zijn alle ziekenhuiswerkers gevaccineerd en liepen we heel stoer met mondmaskers en latex handschoenen rond. Ze zijn er hier erg trots op dat in Nicaragua niemand ziek is geworden, en bijvoorbeeld wel in Nederland, werd me fijntjes meegedeeld. Want, werd me verzekerd, hier in Nicaragua is men heel goed in het geven van voorlichting en preventie. Ik stond net een moedertje van 14 voorlichting te geven over haar baby. Voorlichting en preventie, yep

Met de stage gaat ook alles best aardig. Vorige week hebben we de hele toko geschilderd (onder werktijd, ja maakt allemaal niet uit hier). Ik heb nu zo´n kleine 25 patiënten met allerlei uiteenlopende klachten, dus voldoende afwisseling. Ik moet wel een beroep doen op mijn improvisatievermogen, want de mogelijkheden tot therapie zijn wel minimaal. De oefenzaal ziet er meer uit als een magazijn, en wat er staat aan cardiomateriaal doet het nauwelijks. Denk er nu over om mensen die cardiotraining nodig hebben gewoon even mijn fiets te lenen. Maar dat maakt het ook uitdagend. 25 patiënten in een 40 urige werkweek is trouwens wel te weinig, dat is het grootste probleem. Daarom gebruik ik nu een deel van die tijd voor studie, en geef ik elke week een presentatie over bijvoorbeeld een behandelmethode of pathofysiologie van een bepaalde aandoening.

Het contact met de patiënten is erg goed. Laatst heb ik een evaluatie gehad waaruit bleek dat de meeste nieuwe patiënten wel bij ´die lange buitenlandse jongen´ onder behandeling willen. En aan zorgverzekering doen we hier trouwens niet, hier wordt betaald met mango´s, bananen, broodjes en allerlei vage maisdrankjes die in Nederland volgens mij niet door de
douane zouden komen. Of je wordt na de behandeling door de patiënt meegenomen om even wat te gaan drinken. Erg lief en gemoedelijk allemaal.En ook het contact met de andere fysiotherapeuten is goed. M’n stagebegeleidster neemt me
af en toe mee uit eten of naar wat hotspots in de buurt en we gaan binnenkort ook naar de pacific. Ben benieuwd!

Verslag: Jaap
Bron: Onstagelatijnsamerika.com 

Stage in Nicaragua

Hola!

Het is weer zo ver, na mijn eerste 2 weken stage heb ik genoeg meegemaakt om te vertellen!

Vorige week, de eerste week van mijn fysiotherapie stage in Nicaragua, hadden we 3,5 dag cursus  van 7 tot 3!!! De cursus werd gegeven door 3 Amerikaanse docenten-fysio van de Universiteit van  Colorado. Ze hadden nog zo’n 15-20 studenten meegenomen. Daarnaast waren er fysio’s en studenten uit Managua aanwezig. De onderwerpen waren Artrose en daarop volgend een totale knie of heup prothese. Een NL-student en ik hadden aangegeven dat er weinig aandacht wordt besteed aan het onderzoek dus ook daar is aandacht aanbesteed!

De eerste dag in de ochtend anatomie. Gelukkig kwam alles me bekend voor en wist ik de antwoorden op de vragen, dus het is nog niet zo heel erg gesteld met mijn anatomiekennis. De meeste Nica studenten wisten het ook, ook hoorde ik dat de opleiding daar universitair is en 5 jaar, dat moet toch iets betekenen! Verder veel gepraat met de studenten uit de US, de opleiding is daar 7 jaar!!!!

De tweede dag info over knieprothese en therapie. De derde dag info over heupprotheses en therapie. De laatste halve dag een combi en veel praktijk met stabiliteitstraining. Het was erg vermoeiend omdat de info en oefeningen bijna gelijk zijn met die van NL, maar hier was ik ook heel blij mee, eindelijk iets bekends na 2 maanden Nicamethodes. Ik vind dit soort cursussen echt heel nuttig en de nicas zelf zeggen ook dat het zeer leerzaam is en dat ze veel kunnen gebruiken, in het ziekenhuis zelf heb ik ook al kleine veranderingen gezien.

Inmiddels ben ik nieuwe patiënten aan het verzamelen, ik heb er nu zo’n 10 onder behandeling. Volgende week wordt dat waarschijnlijk verdubbeld aangezien ik aangegeven heb graag nieuwe patiënten te willen omdat mijn agenda nog niet vol zit. Ik doe hier veel ervaring mee op, de verwijzingen die ik krijg zijn erg verschillend en bevatten weinig info dus zelf moet ik vaak nog een onderzoek doen en dan een creatief en onderbouwd behandelplan opstellen.

Als fysio zie je hier voornamelijk echte beperkingen, vaak komen de patiënten pas na 3 maanden bij de fysio, ik weet nu pas echt wat beperkingen zijn in gewrichten en hoe lastig mobiliseren kan zijn. Daarnaast zijn de aandoeningen hier ook anders, gecompliceerde fracturen worden vaak tijdens een operatie op een verkeerde manier vastgezet waardoor de patiënten dus een flinke beperking hebben. Vorige week heb ik met de cursus een patiënt gezien met een nieuwe knie, het ergste daarvan was dat de prothese niet paste en niet recht stond, die mevrouw kan dus niet meer totaal genezen want een volgende operatie is te duur en de fysio moet aangepast worden met wat de patiënt nu kan. Ik schrik regelmatig van beperkingen die patiënten hebben, dan realiseer ik me weer hoe blij we mogen zijn met de gezondheidszorg in NL.

Inmiddels heb ik ook mijn eerste presentatie gedaan, het onderwerp was cure tape. Hier ben ik heel lang meebezig geweest, met powerpoint en al op mijn laptop, en ik moet zeggen, ben blij dat het er op zit. Er is niets vervelender dan zo veel over een onderwerp willen vertellen maar het er niet in het Spaans uitkrijgen. Gelukkig vonden de fysio’s het geweldig en op mijn feedbackformulieren stonden positieve dingen, als negatief punt mijn spaans, tsja dat is geen verrassing! Ik wist dit al maar wilde toch graag beginnen met presentaties geven, voornamelijk omdat ik er dan nog 3 kan geven en je moet toch oefenen! Dus over een paar weken weer, dan waarschijnlijk met als onderwerp trainingsopbouw!
Voor volgende week heb ik een nieuw project gepland! Ik heb met mijn stagebegeleider overlegd en ik ga waarschijnlijk een obesitas-groep starten, 2x per week 1 uur. Klinkt misschien raar, obesitas in een ontwikkelingsland maar het komt veel voor en de patiënten worden niet aangemoedigd te bewegen! Misschien door het warme weer maar voor alle diabetici, knie en rugproblemen is het echt nodig!

Verslag: Wicky
Bron: Onstagelatijnsamerika.com

Tussenjaar

Een jaartje ertussenuit

Iedereen die net zijn of haar examen heeft gehaald, staat weer voor een lastige keuze. Wat moet ik gaan studeren? Het is heel goed mogelijk dat je het nog niet weet. In dat geval kan een tussenjaar uitkomst bieden. Zo kun je je horizon verbreden en ideeën opdoen. Daarnaast is het voor de meesten een fantastische tijd. Voor velen is de invulling van het tussenjaar een lastige keuze. Hieronder enkele suggesties.

Waar gaan de meeste jongeren heen met een tussenjaar?

1. Werken
Een jaartje werkervaring opdoen. Werken is heel anders dan school. Je leert andere vaardigheden benutten en veel mensen kennen. Veel jongeren vinden het heerlijk om wel wat om handen te hebben, terwijl je niet naar school gaat. Bovendien verdien je natuurlijk geld, als je een heel jaar werkt. Je kunt dan lekker op vakantie en hebt een aardige spaarpot als je het jaar daarna toch gaat studeren. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om het allemaal uit te geven aan mooie kleding of iets wat je al heel lang wilt hebben.

2. Vrijwilligerswerk
Ook doen veel jongeren vrijwilligerswerk. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Daar kiezen veel jongeren voor. Landen in de derde wereld zijn heel blij met Nederlandse jongeren die de handen uit de mouwen steken. Er zijn tal van organisaties die dergelijk vrijwilligerswerk regelen. Het werk kan uiteenlopen van voetbaltraining geven in Ghana tot verstandelijk gehandicapte kinderen verzorgen in India. Vaak heb je ook genoeg tijd om in het land zelf plaatsen te bezichtigen. Je kunt ook kiezen hoe lang je het vrijwilligerswerk wil doen. Sommige mensen werken zes weken, anderen een jaar.

3. Reizen en werken
tussenjaar-jongerenEen andere leuke invulling van een tussenjaar is een combinatie van reizen en werken. Je gaat dan ergens heen en zoekt een baan. Heb je eenmaal genoeg geld, dan reis je weer door naar je volgende bestemming. Op deze manier kun je een werkervaring opdoen, delen van de wereld zien en veel verschillende mensen ontmoeten. Afhankelijk van waar je heen gaat, leer je ook nog een nieuwe taal en cultuur. Populaire locaties voor een dergelijk tussenjaar zijn zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Australië. Het voordeel van deze regio’s is dat ze relatief goedkoop zijn in het levensonderhoud. Let wel op dat je een werkvergunning hebt.

4. (Talen)cursus
Een heel leerzame invulling van een tussenjaar is het volgen van een talencursus. Een paar maanden ga je naar school om je helemaal toe te leggen op een taal, bijvoorbeeld Spaans of Engels. De meeste mensen volgen een talencursus in het buitenland. Engels kun je natuurlijk op heel veel plekken doen, net als Spaans. Zo’n cursus is ontzettend waardevol. Het diploma dat je krijgt wordt vaak over de hele wereld geaccepteerd en is een groot pluspunt op je cv. Ook kun je er voor kiezen om een andere cursus te volgen. Veel mensen doen nog een extra schoolvak, om zo te zorgen dat ze toch nog een bepaalde studie kunnen doen of omdat ze het gewoon leuk vinden.

5. Van alles wat
Een veel voorkomend tussenjaar bestaat uit bijna alle vier de bovenstaande mogelijkheden. Vaak gaan mensen onder het mom van een talencursus of vrijwilligerswerk naar het buitenland. Vervolgens gaan zij in de regio werken en reizen. Uiteindelijk keren zij ruim voor het volgende schooljaar weer terug in Nederland. Meestal gaan ze dan in Nederland nog een paar maanden werken. Enerzijds om de kosten van het tussenjaar enigszins terug te verdienen, anderzijds om weer geld te verdienen voor het komende studiejaar.

Natuurlijk zijn er nog ontzettend veel andere mogelijkheden om een tussenjaar in te delen. Zo gaan mensen een jaar lang audities doen, modellenwerk verrichten of in dienst als au pair. Ook hoef je niet meteen na je middelbare schooltijd een jaar gas terug te nemen. Veel studenten kiezen er ook voor om er tijdens hun studie even tussenuit te gaan.

Reis Tips Buitenland

Je kunt zelf bepalen hoeveel je uitgeeft tijdens je tussenjaar. Sowieso gaat het heel wat kosten. Maar natuurlijk hebben wij een aantal tips voor jullie.rustjaar-studenten

– Plan goed van tevoren, welke toeristische plekken ga je bezoeken? Wat zijn de kosten
daarvan? Wat zijn je vaste kosten (verblijfskosten, eten, verplichtte spullen)?
– Neem op bovenstaande bedrag nog een buffer van 10%
– Locaties, natuurlijk zal Azië een stuk goedkoper zijn dan Amerika. Is al dat extra geld  naar Amerika het wel waard?
Afbeelding: girlscene.nl
– Accepteer geen geld dat gescheurd/vies is, in Oost Europa en Zuid Amerika zullen ze het waarschijnlijk niet aannemen.
– Een jaar is veel tijd voor alleen vakantie, je kunt er ook gaan werken. Regel je VISA zo dat je kunt werken. Dit zal je financieel erg helpen!
– Breng alleen kleine hoeveelheden geld met je mee als je gaat rondreizen.
– Check altijd je bonnetje nadat je iets koopt, zodat je niet opeens betaald voor dingen dat je niet eens hebt gekregen!
– Als je bijv. naar Australië gaat, open dan een Australische bankrekening.
– Hou altijd een reserve aan, just incase je opeens naar huis moet.

Studie / Stage buitenland

Onderwijssystemen, toelatingseisen en studiepunten

Als je erover denkt om in het buitenland te gaan studeren, moet je ruim van tevoren aan een aantal basale zaken denken.

Begin met na te gaan welke toelatingseisen gelden en of het niveau van het onderwijs

studeren-stage-buiteland

aansluit bij jouw opleiding in Nederland. Voor de voortgang van je studie is het verder heel belangrijk dat je goedkeuring krijgt van je onderwijsinstelling om je in het buitenland behaalde studiepunten mee te nemen.

Onderwijssystemen en opleidingsniveau
Op de landenpagina’s vind je algemene informatie over onderwijssystemen in een groot aantal landen. Het opleidingsniveau in het buitenland kan verschillen van het niveau van de opleidingen in Nederland. Ga dit na voor het land van jouw keuze.

Toelatingseisen
Nadat je een keuze hebt gemaakt, moet je contact opnemen met je eigen instelling om na te gaan aan welke specifieke eisen je moet voldoen om te worden toegelaten. Kom je daar niet verder, neem dan zelf contact op met de buitenlandse instelling. Sommige buitenlandse onderwijsinstellingen stellen aanvullende toelatingseisen naast de algemene voorwaarden die voor een bepaald land gelden. Kijk hiervoor ook op de landenpagina’s.

Introductie filmpje van Nuffic over studie of stage in het buitenland:

Studiepunten
Om er zeker van te zijn dat de studiepunten die je in het buitenland wilt halen, ook in Nederland worden erkend, kun je gebruikmaken van het European Credit Transfer System (ECTS). Binnen dit systeem zijn afspraken gemaakt over de erkenning van studiepunten binnen Europa. Veel hogeronderwijsinstellingen in Europa en de meeste uitwisselingsprogramma’s werken hiermee.

Indien het land niet met het ECTS werkt, bespreek dan met de verantwoordelijke van jouw opleiding wat de waarde is van de studiepunten in het land van je keuze. En wat de voorwaarden zijn om deze geaccepteerd te krijgen. Denk daarbij niet alleen aan de inhoud van de vakken, maar ook aan wat het minimumresultaat moet zijn om de studiepunten toegekend te krijgen. Ook dat systeem kan van land tot land verschillen.

Leg je buitenlandplannen altijd voor aan je studiebegeleider of de coördinator internationalisering van je eigen instelling en maak goede afspraken over de erkenning van je buitenlandse studiepunten. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Diplomawaardering.

Bron: Nuffic.nl

Volledige bachelor of master
Vanaf 1 september 2007 wordt het voor meer studenten in het hoger onderwijs mogelijk de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen voor een volledige opleiding in het buitenland. Je kunt dan op dezelfde manier in het buitenland studeren als in Nederland. Met studiefinanciering dus.

De voorwaarden die gelden om voor studiefinanciering in Nederland in aanmerking te komen, zoals leeftijd, nationaliteit en het voltijdse karakter van het onderwijs gelden ook voor meeneembare studiefinanciering. Daarnaast gelden er voor het buitenland nog enkele extra voorwaarden.

Op de de DUO vind je landenlijsten met daarop instellingen en opleidingen, zowel op bachelor- als op masterniveau waar je met behoud van je studiefinanciering naar toe kunt.

Je hoeft dus niet per se naar een buitenlandse instelling waarmee je eigen universiteit of hogeschool in het verleden al partnerafspraken heeft gemaakt. Als je geen gebruik kunt of wilt maken van die contacten, moet je zelf aan de slag.

Als je voor een tijdelijke studie naar een andere instelling gaat, zorg er dan wel voor dat er goede afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld erkenning van studiepunten, de duur van de opleiding etc.

Benieuwd hoe het zou zijn om stage te lopen in het buitenland? Bekijk ook het filmpje hieronder om een impressie te krijgen!

Zaken om op te letten
Een Nederlandse bachelorgraad geeft meestal wel toelating tot masteropleidingen in het buitenland. Toch is er een aantal zaken waar je tegenaan kunt lopen:

 • Als een HBO-bachelor niet rechtstreeks toegang tot buitenlandse masteropleidingen geeft, komt dat vaak omdat men in het buitenland denkt dat een hogeschool geen echte universiteit is. Je kunt er dan wél op wijzen dat je HBO-graad in Nederland toegang geeft tot masteropleidingen en dat je graad officieel erkend is natuurlijk.
 • Als een WO-bachelor niet rechtstreeks toegang geeft tot buitenlandse masteropleidingen, komt dat misschien omdat de opleiding maar 3 jaar duurt, en in veel landen 4 jaar, zoals in de VS. Dat is niet eerlijk, want de Amerikaanse bachelor begint op een lager niveau dan de WO- bachelor in Nederland. Wat nog wel eens wil helpen is dat je er op wijst dat het aanvangsniveau van de WO-bachelor hoog is, namelijk 13 jaar vooropleiding (in de meeste landen is dat 12 jaar) én selectief (ongeveer 20% van alle middelbare scholieren haalt een VWO diploma).
 • Cijfers: als je naar het buitenland gaat, lees dan ook eens Cijfers Ontcijferd. Dat is een artikel op deze website, waarin wordt uitgelegd wat er zoal fout kan gaan bij het omzetten van cijfers in buitenlandse grades. Het is de bedoeling dat er dit jaar een verkorte versie in het Engels op de site wordt gezet.
  Download ‘Cijfers ontcijferd’ (84.7 kB).

En: let op dat je een Diploma Supplement van je instelling krijgt. Daar moet op z’n minst instaan dat de instelling, de opleiding en de graad erkend zijn, dat een hogeschool een University of Applied Sciences is en hoe het cijfersysteem werkt.

Met meer dan 8000 internationaal georiënteerde masteropleidingen is MasterPortal.eu de eerste en grootste internationale website op het gebied van Master studies in 32 landen in Europa

Nuffic Netherlands Education Support Offices
Overweeg je om in China, Indonesië, Mexico, Taiwan, Brazilië, Rusland, Thailand, Zuid-Korea of Vietnam te gaan studeren? In deze landen is een kantoor van de Nuffic, het Nuffic Netherlands Education Support Office (Nuffic Neso) gevestigd waar je informatie kan krijgen over studie- en stagemogelijkheden daar. Ook kan zo’n Nuffic Neso je helpen om rechtstreeks contact te leggen met instellingen en studenten. Lees meer over de Nuffic Nedo-kantoren.

Bron: Nuffic.nl

Studiebeurzen buitenland

Studiebeurzen
Instanties als de Europese Unie (EU) en de Nederlandse overheid, maar ook bedrijven en stichtingen, stellen via diverse programma’s beurzen beschikbaar voor studenten die een stage of een deel van hun studie in het buitenland willen volgen.

Bekijk het overzicht van de beursprogramma’s die de WilWeg beheert. Of kijk voor meer beurzen en fondsen bij de BeursOpener. Ook is het vanaf september 2007 mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, je Nederlandse studiefinanciering mee te nemen voor een volledige opleiding in het buitenland.

Als je een beurs aanvraagt, wil de beurzenverstrekker in de meeste gevallen een begroting van je zien. Op onze website vind je hints en tips om een gedegen begroting op te stellen. Deze informatie is ook handig als je geen beurs aanvraagt, maar voor jezelf een goede inschatting van alle kosten wilt maken.

Bron: WilWeg.nl

Studiefinanciering
Vanaf 1 september 2007 is het mogelijk je Nederlandse studiefinanciering mee te nemen voor een volledige opleiding in het buitenland.

Je kunt dan dus op dezelfde manier in het buitenland studeren als in Nederland, met studiefinanciering. Kijk hieronder voor de voorwaarden waaraan je moet voldoen als je je studiefinanciering wilt behouden.

Tijdelijke studie of stage
Als je tijdelijk in het buitenland studeert of stage loopt, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om je studiefinanciering te behouden. Het is van belang dat je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool én dat de studie of stage in het buitenland deel uitmaakt van je Nederlandse opleiding. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Volledige studie in het buitenland
De voorwaarden die gelden om voor studiefinanciering in Nederland in aanmerking te komen, zoals bijvoorbeeld leeftijd, nationaliteit en dat je voltijds of duaal hoger onderwijs volgt, gelden ook voor studiefinanciering in het buitenland. Daarnaast is er nog een aantal extra voorwaarden die betrekking hebben op het aantal jaren dat je in Nederland woont voorafgaand aan je buitenlandse studie (de zogenaamde drie-uit-zes-eis) en de kwaliteit van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Op de website van DUO vind je een aantal door de Nuffic opgestelde landenlijsten. Hierop staan opleidingen waarvoor recht op meeneembare studiefinanciering bestaat. Het betreft Australië, België, Duitsland, Frankrijk, de Nederlandse Antillen en Aruba, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook vind je hier informatie over de onderwijssystemen in deze landen.

Komt de studie of instelling van je keuze niet voor op de landenlijsten?
Je kunt ook studiefinanciering aanvragen voor een buitenlandse opleiding die niet op de lijst staat. De IB-Groep zal in dat geval de Nuffic vragen om te onderzoeken of de betreffende opleiding van voldoende kwaliteit en niveau is. Doe dat niet zelf; de Nuffic neemt geen aanvragen van particulieren in behandeling. Houd er rekening mee dat een dergelijke procedure een aantal weken tot maanden kan duren.

Bron: WilWeg.nl

Begroting
Een format van een begroting waarmee verschillende fondsen graag werken.

Dit voorbeeld bevat alle posten waar beursverstrekkers in geïnteresseerd zijn. Het is dan ook aan te bevelen om het begrotingsformat als leidraad te gebruiken bij het opstellen van je begroting.

Download het begrotingsformat (9.6 kB)

De Nuffic heeft ook een document gemaakt met algemene richtlijnen en voorbeelden van begrotingsposten. De bedragen zijn gebaseerd op de ervaringen van bursalen die vanaf 1999 zijn vertrokken, en indien nodig, aangepast aan koersverschil en inflatie.

Download de begrotingen per land 2012 (112.1 kB)

BeursOpener
Vaak is het mogelijk om een deel van de kosten voor jouw studie, stage of onderzoek in het buitenland te financieren met een beurs of een bijdrage uit een van de vele fondsen die er zijn.

De WilWeg BeursOpener is een snelle en gemakkelijke zoekmachine voor bestaande beurzen en fondsen.

Bron: WilWeg.nl

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland
Studenten hebben het al niet al te ruim, mocht je van plan zijn om in het buitenland te studeren of stage te lopen begin dan ruim van tevoren met sparen.

In het buitenland studeren of stage lopen is een leerzaam en vooral een unieke ervaring. Uit onderzoek van het Nibud  blijkt dat 1 op de 5 studenten vakken heeft gevolgd in het buitenland, een stage heeft gedaan of een afstudeerscriptie heeft geschreven. Daarbij geeft aan dat 1 op de 3 studenten plannen heeft om dit te gaan doen, de helft van de studenten heeft hier geen behoefte aan.

Een stage of afstudeeropdracht in het buitenland brengt vele voordelen met zich mee:

 • Werkervaring
  De werkervaring die in het buitenland wordt opgedaan is uniek. Het geeft  een toegevoegde waarde aan jouw leven en het zal ook een toevoeging op jouw CV zijn. Het toont aan dat er sprake is van doorzettingsvermogen en maatschappelijke betrokkenheid.
 • Persoonlijke ontwikkeling – levenservaring
  Als stagiair kom je in het buitenland in situaties terecht waar je niet aan gewend bent en waar hele andere normen en waarden gelden. Die ervaringen zorgen ervoor dat je er sterker en zelfstandiger uitkomt.
 • Culturele onderdompeling
  Tijdens een vakantie kom je vaak niet in contact met de lokale bevolking en gewoontes. Dankzij een stage is dit zeker wel het geval en er kunnen ook vriendschappen voortvloeien uit de sociale contacten die je ter plaatse opdoet.
 • Verbeteren van een vreemde taal
  Door het veelvuldig Engels spreken met collega’s en de locale bevolking, zal het zeker goed zijn voor je eigen ontwikkeling en wellicht verbeter je jezelf in nog meerdere vreemde talen.

Enkele tips als je besluit in het buitenland te studeren of stage te lopen:

 • Begin ruim van tevoren met sparen
  Weet je al vanaf het begin van je studie dat je een tijdje naar het buitenland wilt? Begin dan meteen met sparen.
 • Buitenlandbeurs aanvragen
  Op de website van www.wilweg.nl vind je een handige tool om te kijken voor welke beurs je in aanmerking kan komen in het buitenland: Beursopener
 • Kamer onderverhuren
  Woon je op kamers? Verhuur je studentenwoning tijdelijk onder aan een andere student. Het is zonde om huur te betalen voor een woning waar je niet in verblijft.
 • Zet je studiebeurs om in een beurs voor uitwonenden
  Woon je nog bij je ouders en ga je tijden naar het buitenland? Zet dan je beurs voor thuiswonenden om in een beurs voor uitwonenden.
 • Studiefinanciering meenemen
  De tijd dat je in het buitenland studeert, kun je je studiefinanciering meenemen.
 • OV-vergoedingen aanvragen
  Tijdens de periode waarin je in het buitenland studeert, kun je geen gebruik maken van je OV-chipkaart voor studenten. Daarom kun je bij DUO een OV-vergoeding aanvragen.
  Bron: www.mijngeld.nl

Huisvesting Buitenland
Soms kan je eigen onderwijsinstelling je helpen woonruimte te vinden via contacten met buitenlandse instellingen en studenten die jou zijn voorgegaan. Je kunt ook een oproep plaatsen in het universiteits- of hbo-blad van de buitenlandse instelling waar je gaat studeren.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Engeland, kun je op een campus verblijven. Informatie hierover kun je opvragen bij de buitenlandse instelling. Ga je stage lopen, vraag dan je toekomstige werkgever of hij je misschien kan helpen woonruimte te vinden.

Heb je nog geen kamer voor vertrek, dan is er nog niets aan de hand. Boek een hotelkamer of jeugdherberg en ga vandaaruit op zoek naar geschikte woonruimte of informeer waar een ‘international lodge for foreign students’ gevestigd is.

Informeer voor vertrek naar de gemiddelde huurtarieven in de regio waar je naartoe gaat. Op deze manier kun je schatten welk bedrag je voor woonruimte moet reserveren. Voor een kamer in hartje Parijs betaal je uiteraard veel meer dan voor een kamer in Ljubljana.

Voor meer en specifieke informatie over verschillende landen: Klik hier

Bron: WilWeg.nl

 

Visa en Vergunningen
Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie.

Het regelen van een visum en/of werkvergunning in de andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen kan dit minder eenvoudig zijn. Het aanvragen van deze documenten varieert van een paar dagen tot enkele maanden tot, in sommige gevallen, zelfs een jaar!

Of je een visum nodig hebt, verschilt per land. Voor meer informatie kun je kijken op de landenpagina’s op deze website.Ook vind je informatie op de website van de visumdienst. Verder kun je contact opnemen met de ambassade van het land van je keuze. De adressen daarvan vind je op Minbuza.

Kijk bij Bijbaan in het buitenland voor specifieke informatie over werkvergunningen als je in het buitenland naast je studie wilt werken.

Internationale identiteitskaart
Voor je vertrek naar het buitenland ka  het handig zijn de International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC-kaart is een internationaal erkend bewijs van je status als voltijds student en kost € 10. De kaart biedt meer dan 32.000 kortingen en voordelen in 106 landen wereldwijd. Je kunt bijvoorbeeld kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op http://www.isic.org/.

Bron: WilWeg.nl

 

|