Eindelijk een kamer of een woning gevonden? Leuk, maar wat zijn jouw rechten en plichten als huurder? In feite is het eigenlijk simpel. Jouw belangrijkste plichten zijn: het huur op tijd betalen en je bent verplicht de woning als een goed huurder te gebruiken. Daarnaast heb je als huurder ook rechten. De belangrijkste rechten wat jij als huurder hebt zijn woongenot en huurbescherming.

Huur betalen
Als je een kamer huurt moet je natuurlijk de huurprijs betalen. Als je als huurder de huur niet op tijd betaalt kan de verhuurder in sommige gevallen zelfs incassomaatregelingen nemen. Zorg dat het niet tot zover komt omdat incasso allemaal extra kosten veroorzaken. Mocht je een keer niet op tijd zijn met het huur betalen? Wees gerust omdat de verhuurder zonder waarschuwingen geen incasso of extra kosten in rekening mag brengen.

Wat is een goed huurder?
In principe is het algemeen bekend dat je als je een kamer huurt de kamer weer in oude staat achterlaat. Dit betekend dat noodzakelijke reparaties (oorzaken door jou zelf) verricht moet worden voordat jij weer uit je kamer vertrekt.

Woongenot
Als huurder heb je recht op woongenot. In het kort gezegd houdt dit in dat jij als huurder ‘ongestoord’ van de gehuurde ruimte mag / kan genieten.

Huurbescherming
In feite betekend dit dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen. Mocht dit toch gebeuren dan kan je hierop een beroep doen (mits je er niet mee eens bent).