Rechten & Plichten huurder

Eindelijk een kamer of een woning gevonden? Leuk, maar wat zijn jouw rechten en plichten als huurder? In feite is het eigenlijk simpel. Jouw belangrijkste plichten zijn: het huur op tijd betalen en je bent verplicht de woning als een goed huurder te gebruiken. Daarnaast heb je als huurder ook rechten. De belangrijkste rechten wat jij als huurder hebt zijn woongenot en huurbescherming.

Huur betalen
Als je een kamer huurt moet je natuurlijk de huurprijs betalen. Als je als huurder de huur niet op tijd betaalt kan de verhuurder in sommige gevallen zelfs incassomaatregelingen nemen. Zorg dat het niet tot zover komt omdat incasso allemaal extra kosten veroorzaken. Mocht je een keer niet op tijd zijn met het huur betalen? Wees gerust omdat de verhuurder zonder waarschuwingen geen incasso of extra kosten in rekening mag brengen.

Wat is een goed huurder?
In principe is het algemeen bekend dat je als je een kamer huurt de kamer weer in oude staat achterlaat. Dit betekend dat noodzakelijke reparaties (oorzaken door jou zelf) verricht moet worden voordat jij weer uit je kamer vertrekt.

Woongenot
Als huurder heb je recht op woongenot. In het kort gezegd houdt dit in dat jij als huurder ‘ongestoord’ van de gehuurde ruimte mag / kan genieten.

Huurbescherming
In feite betekend dit dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen. Mocht dit toch gebeuren dan kan je hierop een beroep doen (mits je er niet mee eens bent).

Huurtoeslag

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Onder de voorwaarden worden een aantal begrippen nader uitgelegd.

1. U bent 18 jaar of ouder;
2. U en uw medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of verblijven rechtmatig in Nederland;
3. Uw woning is passend voor uw situatie;
4. Uw huur moet lager zijn dan € 644,66 per maand. Als u jonger bent dan 23, is dit € 366,37 per maand.
5. Uw inkomen/vermogen is niet te hoog.

Huurtoeslag dient bij de belastingdienst aangevraagd te worden. Soms kun je ook voor een onzelfstandige woonruimte huurtoeslag ontvangen. Je studentenwoning moet dan aangewezen zijn voor huurtoeslag door de Belastingdienst. Informeer ernaar bij je verhuurder.

Huurtoeslag online regelen
Je kunt je toeslagen ook regelen met ‘Mijn Toeslagen’. Hierbij kun je verschillende toeslagen aanvragen en wijzigen. Om in te loggen heb je DigiD nodig.

Huurtoeslag 2012
Vanaf 2012 krijgen huurders minder huurtoeslag als de huur hoger is dan € 366,37. Hoe hoger de huur, hoe meer je zelf moet betalen. Deze verlaging van de huurtoeslag is bedoeld om kosten te besparen en scheefwonen tegen te gaan. Het moet mensen die in verhouding tot hun inkomen te duur woenen, prikkelen om een goedkopere woning te kiezen.

Eigen bijdrage huurtoeslag extra omhoog
In 2013 gaat de eigen bijdrage in de huurtoeslag extra omhoog met € 4,87 per maand. Dit bedrag komt bovenop een al eerder geregelde verhoging per 2013 van € 3,93 per maand. Hiermee worden nieuwe tekorten in de huurtoeslag tegengegaan die veroorzaakt worden door de economische crisis. De ministerraad heeft op 8 juni 2012 ingestemd met het voorstel om de eigen bijdrage in de huurtoeslag extra te verhogen.

Maatregelen tegen fraude bij toeslagen
Het kabinet heeft al maatregelen genomen tegen fraude en oneigenlijk gebruik van toeslagen. Bijvoorbeeld door extra te controleren bij afwijkende aanvragen. Nu stelt het kabinet ook maatregelen voor die fraude kunnen voorkomen, zoals de volgende.

  • Aanvragers hoeven hun inkomen niet zelf te schatten. Dat gaat de Belastingdienst doen.
  • De Belastingdienst kan eerder boetes opleggen als de aanvrager foute of onvolledige gegevens aanlevert. Boetes worden ook hoger als iemand vaker fraude pleegt.
  • Wie te hoge voorschotten ontvangt en moet terugbetalen, moet daarover ook rente gaan betalen.

Bron: Rijksoverheid.nl
Afbeelding: mens-en-samenleving

Huur tips

Wanneer je de eerste keer een kamer huurt, ben je zo enthousiast dat je vaak op enkele belangrijke punten vergeet te letten. Daarom hebben wij hier een verzameling nuttige tips geplaatst zodat jij je tijdens het academiejaar helemaal op het studentenleven kan storten. Wanneer je deze tips opvolgt, zal je studententijd op kot veel aangenamer verlopen.

Het gebouw 
– Ziet het gebouw er degelijk uit?
– Welke ontsnappingsmogelijkheden zijn er in geval van brand?

De kamer of studio

– Kijk naar de (geluid)isolatie van de muren.
– Is er warm water op de kamer?
– Welk soort verwarming is er?
– Is er een koelkast op de kamer?
– Zijn de meubelen stevig?
– Zijn het bed en de matras van goede kwaliteit?
– Zijn er voldoende stopcontacten? (En kan je dingen als een waterkoker, koffiezetter, … op je kamer gebruiken?)

Kijk goed rond in de kamer of studio en stel zoveel mogelijk vragen aan je toekomstige huisbaas.

De verhuurder
– Heeft hij tijd om op een professionele manier met de verhuur bezig te zijn?

Veel verhuurders zijn drukbezette zelfstandigen die het verhuren van kamers als bijverdienste hebben. Als er problemen zouden zijn, kunnen zij weinig tijd vrijmaken op je te helpen.

Het contract
Sommige verhuurders verhuren voor tien maanden. Dat lijkt goedkoper. Als je je spullen tijdens de vakantie op de kamer laat staan dan moet je meestal ook voor de resterende twee maanden betalen. Let daar dus op. Moet er een maand vooruit betaald worden? Borg?

Een maand borg en een (soms twee) maand(en) huur vooruit betalen kan snel in de kosten lopen? Let hier dus op …

De voorzieningen
– Zijn er voldoende en nette wc’s en douches?
– Is er een gemeenschappelijke keuken?
– Is er een televisietoestel, internet, een telefoon?

In grotere gebouwen zijn meestal betere gemeenschappelijke voorzieningen : complete keukens met oven, wasmachine ect.

De onvoorziene uitgaven
In een groot aantal huizen moeten de huurders zelf wc papier, huisvuilzakken, poetsgerief e.d. kopen. Gemeenschappelijke oventjes, radio en tv zijn er niet en moeten door de huurder worden meegebracht.

Vraag dit zeker na voordat je een contract tekent

De sfeer
Op een kamer moet je je thuisvoelen.
Sommige mensen verkiezen een groot gebouw met veel sociale contacten, anderen verkiezen de intimiteit van een klein gebouw.

Denk hierover na voordat je op ‘kamer jacht’ gaat.

De ligging
Openbaar vervoer in de buurt?
Is de kamer gelegen in een veilige buurt?

De fietsenberging

Veel studentenhuizen beschikken niet over een fietsenberging. In dat geval moet je je fiets op de stoep laten staan met het risico op bekeuringen of diefstal.

Vraag waar je je fiets kan zetten voordat je een contract tekent.

|