Een studenten reisverzekering verzekert onvoorziene uitgaven waar je op reis tegenaan loopt. Dit kunnen onkosten aan je spullen zijn, ontstaan door schade of diefstal. Daarnaast zijn ook medische kosten na letselschade gedekt. Er bestaan meerdere soorten reisverzekeringen met verschillende dekkingsvoorwaarden.

Soorten reisverzekeringen
Wanneer je een studenten reisverzekering wilt afsluiten kun je kiezen uit verschillende soorten reisverzekeringen.

 • Kortlopende reisverzekering. Deze verzekering sluit je slechts af voor de periode dat je op reis bent. Deze verzekering kun je gemakkelijk online afsluiten en dit is nog mogelijk vlak voordat je op vakantie gaat.
 • Langlopende reisverzekering. Deze verzekering sluit je af voor een jaar. In dat jaar ben je dan verzekerd tijdens al je vakanties. Wel geldt hierbij dat je verzekerd bent voor een maximum aantal aangesloten dagen in het buitenland.
 •  Globetrotter reisverzekering. Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat is deze verzekering de beste optie. De globetrotter reisverzekering verzekert een aaneengesloten periode in het buitenland en biedt ook dekking voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand.
Bekijk ook deze video om nog meer over reisverzekeringen te komen:

Dekking
De precieze dekking van je reisverzekering hangt af van de aanbieder waar je de verzekering afsluit. Over het algemeen vallen de volgende zaken onder de basisdekking van een reisverzekering:

 • Schade aan de het appartement/vakantiehuis waar je verblijft
 • Schade, diefstal of verlies van spullen die je meeneemt
 • Hulpverlening en geneeskundige kosten
 • Telefoonkosten bij een ongeval
 • Vervoer bij ongeluk of ziekte

Vaak worden er bij het afsluiten van een studenten reisverzekering twee dekkingsgebieden  onderscheiden, namelijk Europadekking en Werelddekking. Voor een reisverzekering met Werelddekking zal je een hogere premie moeten betalen.

Eigen risicostudenten-reisverzekering
Bijna alle studenten reisverzekeringen hanteren een eigen risico. Dit is een vast bedrag dat je zelf moet betalen bij bijvoorbeeld schade aan je bagage of medische kosten. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van de soort reisverzekering, de dekkingsvariant en de verzekeraar. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 50-100 euro.

Afbeelding: suntravel.nl

Aanvullende reisverzekering
Het is mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten bij je studenten reisverzekering. Hiermee kun je jezelf dekken tegen meer specifieke vormen van schade. Voorbeelden van aanvullende reisverzekeringen zijn:

 • Annuleringsverzekering
 • Pechhulp onderweg
 • Wintersportdekking
 • Lange aaneengesloten periode op reis
 • Extra medische kosten

 Vergoeding
Bij diefstal, verlies of onherstelbare schade krijg je meestal de dagwaarde van je spullen vergoed. Dit is het bedrag dat het product op het moment van verlies nog waard is. Vaak wordt alleen van bezittingen van maximaal 1 jaar oud de nieuwwaarde vergoed.

Studeren of stage in het buitenland
Wanneer je voor lange tijd naar het buitenland gaat is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. De standaard reisverzekeringen dekken slechts een maximaal aantal dagen in het buitenland. Het is dan van belang om een speciale globetrotter verzekering of een aanvullende verzekering af te sluiten.

Ons advies?

Neem een goedkope verzekering met alleen de basis en belangrijkste zaken verzekerd. Bijvoorbeeld die van Unive (geen winstoogmerk en daardoor iets goedkoper en wel goede voorwaarden). Klik hier en bekijk kosten ….