Elfstedentocht: De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, dat opgericht was op 15 Januari 1909. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De laatste toch vond plaats in 1997.

Bekijk de video hieronder. Hierbij zijn deelnemers in gesprek over de beruchte elfstedentoch in 1963 ook wel de “hell van 63” genoemd:

De route loopt natuurlijk via de waterwegen. Hemelsbreed is de afstand van stad naar stad slechts 155 km. Dokkum, ook een stad, ligt een eind buiten de route – als men deze stad overslaat wordt de route ( via het ijs) minstens 50 km korter. Hieronder is een overzicht van het parcours met het aantal kilometers vanaf de startpunt.

Stad Afstand vanaf startpunt (km)
Leeuwarden (start)

0

Sneek

22

Ijlst

26

Sloten

40

Stavoren

66

Hindeloopen

77

Workum

86

Bolsward

99

Harlingen

116

Franeker

129

Dokkum

174

Leeuwarden (finish)

199

Bron: Wikipedia

In februari 2012 werd er gesproken over een mogelijkheid voor een eventuele 16e elfstedentochtElfstedentocht. Helaas werd dat afgeblazen omdat een groot deel van de route het ijs niet dik genoeg was.  Vrijwilligers in Friesland hadden destijds met man en macht geprobeerd de route schoon te vegen en het ijs zo goed mogelijk te krijgen.  De vereniging en alle vrijwilligers hadden alles uit de kast gehaald, maar helaas was de ijskwaliteit en te weinig ijs over de gehele route een zorgkind. Hierdoor had het Elfstedenbestuur geen andere keus, dan te besluiten de toch niet door te laten gaan.
Bron: http://www.elfstedentocht.nl/nl/

Januari 2013 lijkt het eindelijk realiteit. Waar