Fitness is razend populair in Nederland. Jaarlijks wordt door 3,1 miljoen mensen in Nederland fitness beoefend. Van de mensen die aan fitness doen is 63% vrouw en 37% man. De sport is vooral populair in de leeftijdsgroep 18-34 jaar.

Fitness is een breed begrip, het is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten om ervoor te zorgen dat de sporter in een betere algehele conditie komt. Fitness kan beoefend worden in sportscholen, waarbij je je kunt richten op het verbeteren van kracht.

fitness-thuis

Daarnaast kan je ook richten op het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Dit wordt ook wel cardiofitness genoemd, voorbeelden daarvan zijn de loopband, crosstrainer etc. Daarnaast worden groepslessen steeds populairder zoals spinning, zumba en yoga. De groepslessen richten zich op meerdere doelstellingen, waaronder de groei van spiermassa, verbetering van de conditie, vetverbranding, lenigheid, snelheid en coördinatie.

Thuis trainen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van thuis trainen. Voordelen van thuis trainen:

  • Geen reistijd
  • Trainen wanneer het jouw uitkomt, geen last van openingstijden etc.
  • Geen maandelijkse kosten
  • Je traint in een privé omgeving, dus geen last van eventuele schaamte of dat een apparaat bezet is.

Daarnaast heeft thuis trainen ook zijn nadelen:

  • Je moet zelf alles aanschaffen, denk hierbij aan gewichten, loopband etc.
  • Geen gezelligheid van andere sporters
  • Beperkte mogelijkheden omdat je niet alles tot beschikking hebt
  • Motivatie is niet altijd aanwezig thuis
Bekijk ook deze video hieronder voor een goede fitness workuit wat thuis kan worden uitgevoerd!

Fitness en blessures

De kans op blessures tijdens fitness is vrij klein, maar dankzij de grote deelname leidt dit toch tot een groot aantal blessures  Jaarlijks lopen ruim 370.000 fitnessbeoefenaren blessures op, waarvan er 150.000 medisch behandeld worden. Wat betreft het aantal blessures komt fitness daarmee op een derde plaats na veldvoetbal en hardlopen.

Het blessurerisico bij fitness (1,4 blessure per 1.000 uur) is kleiner dan gemiddeld bij alle sporten (1,9 blessure per 1.000 uur). Fitness is daarmee één van de sporten met het laagste blessurerisico.

Iets meer dan de helft van de geblesseerden is vrouw (56%). Twee derde (67%) van de geblesseerden is tussen 25 en 55 jaar oud.

Bron: http://www.sportzorg.nl