Wat zijn anticonceptiemiddelen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn de bijwerkingen, de kosten en hoe werkt het?

Pil
De meeste vrouwen die een  zwangerschap willen voorkomen, kiezen voor de pil. De pil zorgt er voor dat er geen eisprong (ovulatie) plaatst vindt, zodat er geen eicel vrijkomt. En doordat er geen eicel vrijkomt, kan een vrouw die de pil gebruikt niet zwanger worden. De pil is, als je het goed gebruikt, een heel betrouwbaar voorbehoedsmiddel. De pil beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa. Dus als je een soa wilt voorkomen, moet je ook condooms gebruiken. De pil zit verpakt in strips. In de meeste strips zitten 21 pillen. Elke dag moet op het zelfde tijdstip een pil worden ingenomen. Als alle 21 pillen op zijn, begint de stopweek. De stopweek duurt precies 7 dagen. In die week wordt het meisje ongesteld. Na de stopweek (na zeven dagen dus) begint ze weer met een nieuwe strip. Door de pil te gebruiken is de menstruatie vaak minder hevig. De vrouw heeft meestal minder buikpijn en de menstruatie duurt minder lang. De pil is verkrijgbaar via de huisarts.

Prikpil
De prikpil is geen pil, maar een hormooninjectie die de vrouw om de drie maanden moet halen. De prikpil is zeer betrouwbaar. Het grootste voordeel van de prikpil is dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. Als je stopt met de prikpil, kan het nog een paar maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.

NuVaRing
De NuVaRing is een nieuwe, maandelijkse manier van anticonceptie. Het is een flexibele ring die ingebracht wordt in de vagina. NuVaRing bevat dezelfde hormonen als de pil. De eisprong wordt geblokkeerd en zo wordt zwanger worden voorkomen. De ring is gemakkelijk zelf in te brengen en te verwijderen.

Pleisterpil
Eén van de nieuwere anticonceptiemethoden is de anticonceptiepleister. Deze pleister bevat hormonen die beschermen tegen zwangerschap, net als de combinatiepil. De pleister geeft deze hormonen elke dag af via de huid, in een constante dosering. Je kunt de pleister plakken op de buitenkant van de bovenarm, op de bovenkant van de romp, de onderbuik of de billen. Hij mag niet op de borsten of bovenbenen worden geplakt. Je draagt de pleister één week en daarna moet je hem vervangen door een nieuwe, die je op een andere plek moet plakken dan de eerste. Na drie weken heb je een stopweek waarin je geen pleister draagt en waarin je ongesteld wordt. Na deze pleistervrije week begin je weer met een nieuwe cyclus.De pleisterpil is zeer betrouwbaar als je hem goed gebruikt en je hoeft maar één keerper week aan anticonceptie te denken. Een nadeel van de pleisterpil kan zijn dat je hem kunt zien zitten. De pleisterpil beschermt niet tegen soa.

Hormoonhoudend staafje
Het hormoonhoudend staafje is een zeer klein staafje dat bij een vrouw onder de huid wordt geplaatst, aan de binnenkant van de bovenarm. Het zorgt er voor dat er drie jaar lang geen eicel vrijkomt. Als je een hormoonhoudend staafje gebruikt, wordt je ook niet ongesteld. Het hormoonhoudend staafje beschermt niet tegen soa.

Spiraaltje
Een spiraaltje lijkt op een plastic spiraaldraadje, met daar weer een draadje omheen.Het spiraaltje wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. De spiraaldraad zorgt er dan voor dat een eicel zich niet kan in nestelen. Het meisje kan dus niet zwanger worden. Een spiraaltje kan langere tijd blijven zitten. Met een spiraaltje wordt de menstruatie meestal heviger (er is meer bloedverlies), pijnlijker en zij duurt langer.Naast het koperhoudend spiraaltje is er een hormoonhoudend spiraaltje. Ook dit wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Daar geeft het een hormoon af. Dit hormoon zorgt er voor dat het slijm van de baarmoedermond ontoegankelijk wordt voor spermacellen. Een hormoonhoudend spiraaltje kan enkele jaren blijven zitten. Maar: het spiraaltje beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa.

En de morning-afterpil?
De morning-afterpil is geen gewone pil, maar een noodmiddel achteraf. Als je een keer onveilig hebt gevreeën (zonder pil en condoom, of je bent de pil vergeten), dan kun je zwanger zijn. Het is belangrijk dat de morning-afterpil zo snel mogelijk én zeker binnen 72 uur (3 dagen) na de onveilige seks wordt ingenomen.

De morning-afterpil is geen pretje, je kunt er behoorlijk misselijk van worden. Het is belangrijk om te weten dat de morning-afterpil géén voorbehoeds-middel is! Je kunt dus niet elke keer onveilig vrijen en daarna steeds een morning-afterpil gaan halen !Je krijgt via de morning-afterpil veel hormonen binnen. En dat is ongezond.

Meer informatie over anticonceptie vind je op: www.anticonceptie.nl

Geslachtsziektes?
Veilig vrijen heeft meer dan 1 voordeel. Voorkom ziektes zoals Gonorroe:

Ook hebben mannen vaak pijn bij het plassen. Gonorroe is goed te genezen, maar kan tot onvruchtbaarheid leiden als je het niet optijd laat behandelen.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige virusinfectie waarbij de lever ontstoken raakt. Deze infectie gaat meestal over door rust. Het virus kan naast onveilige seks ook worden overgedragen door bij drugs gebruik, waarbij de spuit van een ander wordt gebruikt. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis B.

Trichomonas
Trichomonas kan een ontsteking in de vagina of de penis veroorzaken, wat irritatie en een branderig gevoel geeft. Trichomonas is vrij onschuldig en goed te behandelen.

Syfilis
Syfilis is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Ook als verdwijnen de klachten (zweertjes), de ziekte blijft als je je niet laat behandelen. Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn.

Hiv
Hiv (het virus dat aids veroorzaakt) tast het afweersysteem aan. Daardoor kan op denduur aids ontstaan. Het lastige is dat je – net zoals bij veel andere soa – niet kunt zien of iemand besmet is. Een hiv-infectie is niet te genezen en als die tot aids leidt is deze ziekte vaak dodelijk. Er zijn wel middelen die het virus kunnen afremmen en zo het leven van mensen met hiv kunnen verlengen of het uitbreken van aids uitstellen.

Hoe loop je een soa op?
Je kunt een soa oplopen door onveilig te vrijen. Dus door:

  • Geslachtsgemeenschap (met de penis in de vagina) zonder goed gekeurde condooms.
  • Anale seks (met de penis in de anus) zonder een goed gekeurde condoom en extra glijmiddel.
  • Orale seks (beffen en pijpen). Vooral als je (menstruatie) bloed of sperma in je mond krijgt, loop je risico op een soa.

De meeste soa’s loop je op door seksueel contact. Toch is er een uitzondering: Schaamluis kan je bijvoorbeeld krijgen door besmet beddengoed.

Als je een soa hebt, kun je die dan doorgeven aan een ander?
Ja, door onveilig te vrijen kun je een soa doorgeven aan een ander. Op die manier kun je elkaar dus besmetten.

Wie kan er een soa krijgen?
iedereen: mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Het maakt niet uit of je hetero of homo bent of uit welk land je komt. Iedereen die onveilig vrijt, kan een soa of het hiv-virus oplopen. Je kunt vaak niet zien of iemand een soa of aids heeft. Ook door drugs te spuiten met gebruikte injectienaalden van anderen kun je besmet raken. In het buitenland gebeurt het nog wel eens dat mensen besmet worden door een bloedtransfusie. Maar dat komt in Nederland niet meer voor.

Kun je een soa herkennen?
het vervelende van een soa is dat je vaak niet merkt dat je er één hebt. Chlamydia is zo een soa waar je vaak niets van merkt. Als een chlamydia niet wordt behandeld, kun je zelfs onvruchtbaar worden. Als je blaasjes, zweertjes of wratjes hebt, dan is het duidelijker. Dat zijn soa’s die je kunt zien. Ook kun je een soa hebben als de scheiding uit je penis, vagina of anus anders is dan normaal.