Online dating

Online dating
Daten is spannend, maar het moet wel leuk blijven. Rekening houden met veiligheid, kan helpen om je op je gemak te voelen bij het afspreken met een vreemd persoon. Het is niet verstandig om angstig je date te ontmoeten. Hier een aantal tips om leuke én veilige dates te hebben. Veel plezier!

Geef nooit zomaar je telefoonnummer, achternaam of adres. Pas als je denkt dat je je online partner kunt vertrouwen, kun je die stap eens wagen. Een goeie optie is het uitwisselen van je mobiele telefoonnummers en niet je huis telefoonnummer. Denk er ook aan dat als iemand je achternaam en woonplaats weet, hij/zij je adres zo kan vinden in het telefoonboek!

Realiseer je dat iedereen op internet zich anders voor kan doen dan hij of zij is. Zo kan die leuke knul van 16 net zo goed een enge kerel van 60 zijn!

Afbeelding: thenextweb.com

Als je gaat daten in real life, denk dan aan het volgende:

 • Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat, met wie je afgesproken hebt en wanneer je ongeveer thuis zult zijn. Schrijf de gegevens van je date op een papiertje.
 • Spreek af in een openbare gelegenheid waar veel mensen zijn.
 • Nodig niet zomaar iemand bij je thuis uit of ga niet zomaar met iemand mee naar huis, zolang je de betreffende persoon nog niet zo goed kent.
 • Het beste is om iemand mee te nemen, een vriend of vriendin. Als de ander dat ook doet, heb je een dubbele blind date en misschien ook dubbel zoveel fun!
 • Neem je mobiele telefoon mee en zorg dat je batterij genoeg opgeladen is en dat je genoeg beltegoed hebt.
 • Laat iemand je op een bepaalde tijd bellen om te checken of alles oke is. Mocht je van je date af willen, heb je tegelijkertijd een goed alibi om weg te gaan.

Bron: www.allesoverdating.nl

Anticonceptie Middelen

Wat zijn anticonceptiemiddelen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn de bijwerkingen, de kosten en hoe werkt het?

Pil
De meeste vrouwen die een  zwangerschap willen voorkomen, kiezen voor de pil. De pil zorgt er voor dat er geen eisprong (ovulatie) plaatst vindt, zodat er geen eicel vrijkomt. En doordat er geen eicel vrijkomt, kan een vrouw die de pil gebruikt niet zwanger worden. De pil is, als je het goed gebruikt, een heel betrouwbaar voorbehoedsmiddel. De pil beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa. Dus als je een soa wilt voorkomen, moet je ook condooms gebruiken. De pil zit verpakt in strips. In de meeste strips zitten 21 pillen. Elke dag moet op het zelfde tijdstip een pil worden ingenomen. Als alle 21 pillen op zijn, begint de stopweek. De stopweek duurt precies 7 dagen. In die week wordt het meisje ongesteld. Na de stopweek (na zeven dagen dus) begint ze weer met een nieuwe strip. Door de pil te gebruiken is de menstruatie vaak minder hevig. De vrouw heeft meestal minder buikpijn en de menstruatie duurt minder lang. De pil is verkrijgbaar via de huisarts.

Prikpil
De prikpil is geen pil, maar een hormooninjectie die de vrouw om de drie maanden moet halen. De prikpil is zeer betrouwbaar. Het grootste voordeel van de prikpil is dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. Als je stopt met de prikpil, kan het nog een paar maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.

NuVaRing
De NuVaRing is een nieuwe, maandelijkse manier van anticonceptie. Het is een flexibele ring die ingebracht wordt in de vagina. NuVaRing bevat dezelfde hormonen als de pil. De eisprong wordt geblokkeerd en zo wordt zwanger worden voorkomen. De ring is gemakkelijk zelf in te brengen en te verwijderen.

Pleisterpil
Eén van de nieuwere anticonceptiemethoden is de anticonceptiepleister. Deze pleister bevat hormonen die beschermen tegen zwangerschap, net als de combinatiepil. De pleister geeft deze hormonen elke dag af via de huid, in een constante dosering. Je kunt de pleister plakken op de buitenkant van de bovenarm, op de bovenkant van de romp, de onderbuik of de billen. Hij mag niet op de borsten of bovenbenen worden geplakt. Je draagt de pleister één week en daarna moet je hem vervangen door een nieuwe, die je op een andere plek moet plakken dan de eerste. Na drie weken heb je een stopweek waarin je geen pleister draagt en waarin je ongesteld wordt. Na deze pleistervrije week begin je weer met een nieuwe cyclus.De pleisterpil is zeer betrouwbaar als je hem goed gebruikt en je hoeft maar één keerper week aan anticonceptie te denken. Een nadeel van de pleisterpil kan zijn dat je hem kunt zien zitten. De pleisterpil beschermt niet tegen soa.

Hormoonhoudend staafje
Het hormoonhoudend staafje is een zeer klein staafje dat bij een vrouw onder de huid wordt geplaatst, aan de binnenkant van de bovenarm. Het zorgt er voor dat er drie jaar lang geen eicel vrijkomt. Als je een hormoonhoudend staafje gebruikt, wordt je ook niet ongesteld. Het hormoonhoudend staafje beschermt niet tegen soa.

Spiraaltje
Een spiraaltje lijkt op een plastic spiraaldraadje, met daar weer een draadje omheen.Het spiraaltje wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. De spiraaldraad zorgt er dan voor dat een eicel zich niet kan in nestelen. Het meisje kan dus niet zwanger worden. Een spiraaltje kan langere tijd blijven zitten. Met een spiraaltje wordt de menstruatie meestal heviger (er is meer bloedverlies), pijnlijker en zij duurt langer.Naast het koperhoudend spiraaltje is er een hormoonhoudend spiraaltje. Ook dit wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Daar geeft het een hormoon af. Dit hormoon zorgt er voor dat het slijm van de baarmoedermond ontoegankelijk wordt voor spermacellen. Een hormoonhoudend spiraaltje kan enkele jaren blijven zitten. Maar: het spiraaltje beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa.

En de morning-afterpil?
De morning-afterpil is geen gewone pil, maar een noodmiddel achteraf. Als je een keer onveilig hebt gevreeën (zonder pil en condoom, of je bent de pil vergeten), dan kun je zwanger zijn. Het is belangrijk dat de morning-afterpil zo snel mogelijk én zeker binnen 72 uur (3 dagen) na de onveilige seks wordt ingenomen.

De morning-afterpil is geen pretje, je kunt er behoorlijk misselijk van worden. Het is belangrijk om te weten dat de morning-afterpil géén voorbehoeds-middel is! Je kunt dus niet elke keer onveilig vrijen en daarna steeds een morning-afterpil gaan halen !Je krijgt via de morning-afterpil veel hormonen binnen. En dat is ongezond.

Meer informatie over anticonceptie vind je op: www.anticonceptie.nl

Geslachtsziektes?
Veilig vrijen heeft meer dan 1 voordeel. Voorkom ziektes zoals Gonorroe:

Ook hebben mannen vaak pijn bij het plassen. Gonorroe is goed te genezen, maar kan tot onvruchtbaarheid leiden als je het niet optijd laat behandelen.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige virusinfectie waarbij de lever ontstoken raakt. Deze infectie gaat meestal over door rust. Het virus kan naast onveilige seks ook worden overgedragen door bij drugs gebruik, waarbij de spuit van een ander wordt gebruikt. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis B.

Trichomonas
Trichomonas kan een ontsteking in de vagina of de penis veroorzaken, wat irritatie en een branderig gevoel geeft. Trichomonas is vrij onschuldig en goed te behandelen.

Syfilis
Syfilis is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Ook als verdwijnen de klachten (zweertjes), de ziekte blijft als je je niet laat behandelen. Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn.

Hiv
Hiv (het virus dat aids veroorzaakt) tast het afweersysteem aan. Daardoor kan op denduur aids ontstaan. Het lastige is dat je – net zoals bij veel andere soa – niet kunt zien of iemand besmet is. Een hiv-infectie is niet te genezen en als die tot aids leidt is deze ziekte vaak dodelijk. Er zijn wel middelen die het virus kunnen afremmen en zo het leven van mensen met hiv kunnen verlengen of het uitbreken van aids uitstellen.

Hoe loop je een soa op?
Je kunt een soa oplopen door onveilig te vrijen. Dus door:

 • Geslachtsgemeenschap (met de penis in de vagina) zonder goed gekeurde condooms.
 • Anale seks (met de penis in de anus) zonder een goed gekeurde condoom en extra glijmiddel.
 • Orale seks (beffen en pijpen). Vooral als je (menstruatie) bloed of sperma in je mond krijgt, loop je risico op een soa.

De meeste soa’s loop je op door seksueel contact. Toch is er een uitzondering: Schaamluis kan je bijvoorbeeld krijgen door besmet beddengoed.

Als je een soa hebt, kun je die dan doorgeven aan een ander?
Ja, door onveilig te vrijen kun je een soa doorgeven aan een ander. Op die manier kun je elkaar dus besmetten.

Wie kan er een soa krijgen?
iedereen: mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Het maakt niet uit of je hetero of homo bent of uit welk land je komt. Iedereen die onveilig vrijt, kan een soa of het hiv-virus oplopen. Je kunt vaak niet zien of iemand een soa of aids heeft. Ook door drugs te spuiten met gebruikte injectienaalden van anderen kun je besmet raken. In het buitenland gebeurt het nog wel eens dat mensen besmet worden door een bloedtransfusie. Maar dat komt in Nederland niet meer voor.

Kun je een soa herkennen?
het vervelende van een soa is dat je vaak niet merkt dat je er één hebt. Chlamydia is zo een soa waar je vaak niets van merkt. Als een chlamydia niet wordt behandeld, kun je zelfs onvruchtbaar worden. Als je blaasjes, zweertjes of wratjes hebt, dan is het duidelijker. Dat zijn soa’s die je kunt zien. Ook kun je een soa hebben als de scheiding uit je penis, vagina of anus anders is dan normaal.

Voorbehoedsmiddelen

Er zijn diverse voorbehoedsmiddelen ? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Het (mannen) condom

Het condoom (het wordt ook wel kapotje genoemd) is een voorbehoedsmiddel voor jongens. Het is een rubberen hoesje, dat strak om de stijve penis wordt aangebracht. Het zorgt er voor dat zwangerschap, AIDS en voorkomen wordt. De zaadcellen kunnen niet in de vagina komen omdat ze in het condoom worden opgevangen. Condooms zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Op de buitenkant van het condoom zit een dun laagje glijmiddel, die het binnenkomen van de penis vergemakkelijkt. De betrouwbaarheid van het condoom is 92 tot 98%, afhankelijk van hoe zorgvuldig je hem gebruikt. Als je een condoom in combinatie met een zaaddodend middel gebruikt, dan is dat nog betrouwbaarder. Er zijn condooms in alle soorten grote en smaken. De kortste lengte van het condoom is 172 mm en de langste van het langste condoom is 298 mm. De gemiddelde lengte van de Hollandse penis en erectie is 16 cm en heeft een omtrek van 140 mm. Dit betekent dat condooms rekbaar moeten zijn als de penis langer is dan 198 mm.

Hoe gebruik je het mannen condoom?

Als je een condoom gebruikt, is het het beste als je eerst de gebruiksaanwijzing leest op de verpakking. Je kunt beter ook nog even kijken of het condoom niet over tijd is. Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking en je moet oppassen met scherpe nagels zodat je het condoom niet beschadigd. Je moet het condoom pas omdoen als je penis volledig stijf is. Je moet niet eerst vrijen en vlak voor het klaarkomen het condoom pas omdoen. Houdt het condoom met duim en wijsvinger vast aan het topje en rol het condoom over de hele penis af. Het randje van het condoom (als die afgerold is) ligt dan ongeveer 1 cm van het schaamhaar af. Waar je het condoom aan het topje vast houdt, daar worden de zaadcellen opgevangen. Als de zaadlozing is gebeurt, dan moet je de penis meteen terug trekken en het condoom vasthouden want als je daar te lang mee wacht dan wordt de penis slapper en kan het condoom afglijden. Als je het condoom hebt afgedaan dan leg je er zonder te morsen er een knoopje in en gooi die in de vuilnisbak, niet in de wc anders kan de afvoer verstoppen.

De voordelen van condooms:

 • Ze zijn makkelijk verkrijgbaar zonder dat jouw ouders of een arts zich ermee bemoeit.
 • Ze zijn makkelijk te gebruiken.
 • Ze geven bescherming tegen geslachtsziekten.
 • Ze zijn erg betrouwbaar, vooral in combinatie met een zaaddodend middel.
 • Ze zijn de enigste bescherming tegen AIDS.

De nadelen van condooms:

 • Ze kunnen gaan lekken.
 • Ze moeten tijdens het vrijen omgedaan worden.
 • Ze zijn niet voor 100% betrouwbaar, in 2 tot 8% van de gevallen ontstaan er toch zwangerschappen.

Het vrouwen condoom

Femidon is een vrouwen condoom en die is helemaal gemaakt naar de vorm van de vagina. Ook dit condoom kun je maar 1 keer gebruiken. Femidon is geurloos, smaakloos en kleurloos.

Op dit condoom zit al een glijmiddel en het neemt snel de lichaamstemperatuur van de vrouw aan.

Hoe gebruik je het vrouwen condoom?

Het vrouwen condoom kan je makkelijk in de vagina brengen, als je de binnenste ring van het condoom samen drukt net zoals de tampon, kan je ‘m makkelijk inbrengen. De buitenring, die zich aan het open einde van het condoom is, blijft buiten het lichaam. Deze komt plat voor de schaamlippen te liggen. Tijdens het vrijen moet de buitenring buiten de vagina blijven. Na het vrijen moet je Femidon er uit halen. Dan geef je een draai aan de buitenste ring (zodat er geen sperma uit loopt) en trek je het condoom voorzichtig uit de vagina.

De voordelen van het vrouwen condoom:

 • Ze zijn makkelijk verkrijgbaar zonder dat jouw ouders of een arts zich ermee bemoeit.
 • Ze zijn makkelijk te gebruiken.
 • Ze geven bescherming tegen geslachtsziekten.
 • Ze zijn erg betrouwbaar, vooral in combinatie met een zaaddodend middel.
 • Ze zijn de enigste bescherming tegen AIDS

De nadelen van het vrouwen condoom:

 • Ze kunnen gaan lekken.
 • Ze moeten tijdens het vrijen omgedaan worden.
 • Ze zijn niet voor 100% betrouwbaar, in 2 tot 8% van de gevallen ontstaan er toch zwangerschappen.

Geslacht ziektes

Geslachtsziekten  (SOA’s (seksueel overdraagbare aandoening)) zijn infecties aan de geslachtsdelen, die vooral wordt overgedragen door middel van seksueel contact. Sommige geslachtsziekten kunnen ook overgedragen worden via contact met besmet bloed. Naar schatting worden er jaarlijks 110.000 Nederlanders besmet met een geslachtsziekte of SOA. Gelukkig wordt niet iedereen er ook echt ziek van, maar als je geïnfecteerd bent kun je wel anderen besmetten die er wel last van kunnen krijgen.

Tegenwoordig kunnen gelukkig de meeste soa’s goed behandeld worden. Echter zijn er ook soa’s die ernstigere gevolgen kunnen hebben waaronder uiteindelijk zelfs de dood plaatsvindt (bijvoorbeeld HIV).

Er zijn verschillende soa’s. De bekendste soa is een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Andere soa’s zijn bijvoorbeeld genitale wratten, herpes genitalis, hepatitis B enchlamydia. Hier vind je een overzicht van verschillende soa’s en de klachten die er op wijzen.

Chlamydia
Chlamydia komt het meest voor, met naar schatting 60.000 besmettingen per jaar. Deze soa geeft bij vrouwen meestal geen (duidelijke) klachten. Sommige vrouwen hebben meer of andere afscheidingen, pijn in de onderbuik of pijn bij het vrijen. Mannen kunnen afscheidingen hebben. Chlamydia is goed te genezen, maar je kunt er onvruchtbaar van worden als je het niet op tijd laat behandelen.

Genitale wratten
Genitale wratten (wratten op of rond de geslachtsdelen en rond de anus) krijg je door een virus dat je lang bij je kunt blijven dragen. Hoe eerder de wratten worden weggehaald, hoe kleiner de kans is dat ze terug komen. Bij herpes genitalis heb je last van pijnlijke blaasjes of rode plekjes op of rond de geslachtsdelen. Als je herpes hebt, kunnen de klachten terug blijven komen. Je kunt de klachten wel behandelen, maar het virus raak je niet meer kwijt.

Gonorroe
Gonorroe (druiper) kan meer of andere afscheiding geven die onaangenaamd ruikt eng roenig of gelig van kleur kan zijn. Ook hebben mannen vaak pijn bij het plassen. Gonorroe is goed te genezen, maar kan tot onvruchtbaarheid leiden als je het niet op tijd laat behandelen.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige virusinfectie waarbij de lever ontstoken raakt. Deze infectie gaat meestal over door rust. Het virus kan naast onveilige seks ook worden overgedragen door bij drugs gebruik, waarbij de spuit van een ander wordt gebruikt. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis B.

Trichomonas
Trichomonas kan een ontsteking in de vagina of de penis veroorzaken, wat irritatie en een branderig gevoel geeft. Trichomonas is vrij onschuldig en goed te behandelen.

Syfilis
Syfilis is goed te genezen als je er op tijd bij bent. Ook als verdwijnen de klachten (zweertjes), de ziekte blijft als je je niet laat behandelen. Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn.

Hiv
Hiv (het virus dat aids veroorzaakt) tast het afweersysteem aan. Daardoor kan op den duur aids ontstaan. Het lastige is dat je – net zoals bij veel andere soa – niet kunt zien of iemand besmet is. Een hiv-infectie is niet te genezen en als die tot aids leidt is deze ziekte vaak dodelijk. Er zijn wel middelen die het virus kunnen afremmen en zo het leven van mensen met hiv kunnen verlengen of het uitbreken van aids uitstellen.

Hoe loop je een soa op?
Je kunt een soa oplopen door onveilig te vrijen. Dus door:

 • Geslachtsgemeenschap (met de penis in de vagina) zonder goed gekeurde condooms.
 • Anale seks (met de penis in de anus) zonder een goed gekeurde condoom en extra glijmiddel.
 • Orale seks (beffen en pijpen). Vooral als je (menstruatie) bloed of sperma in je mond krijgt, loop je risico op een soa.

De meeste soa’s loop je op door seksueel contact. Toch is er een uitzondering: Schaamluis kan je bijvoorbeeld krijgen door besmet beddengoed.

Als je een soa hebt, kun je die dan doorgeven aan een ander?
Ja, door onveilig te vrijen kun je een soa doorgeven aan een ander. Op die manier kun je elkaar dus besmetten.

Wie kan er een soa krijgen?
iedereen: mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Het maakt niet uit of je hetero of homo bent of uit welk land je komt. Iedereen die onveilig vrijt, kan een soa of het hiv-virus oplopen. Je kunt vaak niet zien of iemand een soa of aids heeft. Ook door drugs te spuiten met gebruikte injectienaalden van anderen kun je besmet raken. In het buitenland gebeurt het nog wel eens dat mensen besmet worden door een bloedtransfusie. Maar dat komt in Nederland niet meer voor.

Kun je een soa herkennen?
het vervelende van een soa is dat je vaak niet merkt dat je er één hebt. Chlamydia is zo een soa waar je vaak niets van merkt. Als een chlamydia niet wordt behandeld, kun je zelfs onvruchtbaar worden. Als je blaasjes, zweertjes of wratjes hebt, dan is het duidelijker. Dat zijn soa’s die je kunt zien. Ook kun je een soa hebben als de scheiding uit je penis, vagina of anus anders is dan normaal.

Seksuele voorlichting

Wat is veilig vrijen nu eigenlijk?
Veel jongeren hebben seksueel contact zonder condoom. Hierdoor lopen zij het risico besmet te raken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of zelfs met AIDS. En van vrijen zonder voorbehoedmiddel kun je natuurlijk ook zwanger worden. Seksueel contact zonder een voorbehoedmiddel te gebruiken, noem je onveilig vrijen. Je bent namelijk niet beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschap.

Door veilig te vrijen (dus door een condoom te gebruiken) bescherm je jezelf maar ook de ander. Als je een nieuwe relatie aangaat dan loop je mogelijk de kans om geïnfecteerd te raken met een SOA, want je weet immers niet altijd zeker of iemand seropositief is of geïnfecteerd is met een andere seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Afbeelding: verstuur.info

En wanneer moet je nu eigenlijk veilig vrijen?
Veilig vrijen? Eigenlijk altijd? Je weet namelijk vaak niet zeker of iemand een SOA bij zich draagt. Je kunt dus altijd besmet raken. Daarom kun je het beste altijd een condoom gebruiken. De duur van een relatie die je met iemand hebt is geen maatstaf voor het vrijen zonder voorbehoedmiddel. Het is moeilijk om risico’s geheel uit te sluiten. Daarom is veilig vrijen altijd de beste oplossing!!!

Wanneer begin je over veilig vrijen?
Seks is leuk als je er allebei zin in hebt. Soms gebeurt het sneller dan je denkt (je bent altijd een beetje aan het zoenen en voor je het weet vliegen de kledingstukken door de kamer, je kijkt elkaar diep in de ogen en…). praat over veilig vrijen voordat je in hogere sferen raakt. Niet alleen in sperma, maar ook in het voorvocht van de man zitten al zaadcellen (voorvocht is het vocht dat uit de penis komt voor de zaadlozing, het klaarkomen). Maak dus van tevoren duidelijk aan je vriend/vriendin dat je een condoom of vrouwencondoom wilt gebruiken. En krijg je dan een schele blik? Leg dan uit dat het gebruik van een condoom niets met vertrouwen te maken heeft. Je vindt elkaar juist zo leuk dat het belangrijk is dat jullie beschermd zijn tegen AIDS, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en ongewenste zwangerschap.

Meer seksuele voorlichting vind je op de site van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming: www.nvsh.nl

|