De toets
tussentijdsetoetsEen examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Je instructeur rijdt mee. De toets duurt even lang als een echt examen. Voor de auto en auto met aanhanger is dat 55 minuten. De tussentijdse toets voor de motor is alleen mogelijk voor het examen verkeersdeelneming en duurt ook 55 minuten.

Advies
Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen (auto) of voertuigbeheersing (motor). Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Wennen
De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de toets bij veel kandidaten weggenomen. Bovendien is het soms mogelijk dat je je examen aflegt bij dezelfde examinator die je toets afneemt.

Vrijstelling
Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende auto-examen. Voor de motor is alleen een tussentijdse toets mogelijk voor het examen verkeersdeelneming.

Voor wie
De tussentijdse toets is er voor kandidaten die examen gaan doen in de categorieën B (personenauto) BE (auto met aanhanger). Alleen als je rijschool staat ingeschreven bij het CBR kun je een tussentijdse toets aanvragen.

Om in aanmerking te komen voor de toets in categorie B, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Je moet dit én een geldig identiteitsbewijs vóór het begin van de toets laten zien. Voor de categorie BE moet je een geldig rijbewijs B (is tevens identiteitsbewijs) meenemen naar het examen.

Wanneer
Je rijschool bepaalt samen met jou het tijdstip van de toets. Aan het begin van je rijopleiding heeft de toets natuurlijk nog geen zin. Het CBR adviseert om de toets af te leggen na ongeveer driekwart van de rijopleiding.

Meenemen naar tussentijdsetoets
Wanneer je deelneemt aan de tussentijdse toets moet je de volgende documenten overhandigen:
Categorie B:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • het theoriecertificaat
  • oproepkaart