Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Één van de meest voorkomende oorzaak is druk. We leven in een maatschappij waar (tijds)druk een zeer grote rol speelt. We haasten ons letterlijk van hier naar daar om onze vrienden, familie, sport maatjes, leraren en werkgever(s) tevreden te stellen. Overal verwachten mensen dat we optimaal presteren en dat begint al van kleins af aan. Al vanaf kinds af aan moet je goede cijfers halen op school, je wilt populair zijn bij je vriendengroep, als je werk heb probeer je zo perfect mogelijk werk af te leveren, de ideale (schoon) zoon of (schoon) dochter zijn en ga zo maar door. Door alle prestaties dat jij moet leveren kan er flink wat druk op je lichaam en geest ontstaan.

Stress is één van de meest voorkomende ziektebeelden in de westerse cultuur. Iedereen krijgt in het leven wel eens te maken met stress. Stress staat vaak aangeschreven als oorzaak voor verschillende ziektebeelden. Dit is voornamelijke te danken aan het feit dat stress invloed heeft op de algehele gesteldheid van de mens. Dit zowel op geestelijk, emotioneel en lichamelijk niveau. Er is een grote onderscheid tussen positieve en negatieve stress. Alleen de negatieve stress bedreigt de gezondheid van een mens.

Positieve stress
Sommige personen hebben stress nodig om tot bepaalde prestaties te komen. Positieve stress gaat veelal gepaard met een gevoel van uitdaging. Na het volbrengen van de tot doel gestelde taak neemt de persoon weer de tijd om te ontspannen. Geestelijke en lichamelijke reserves worden nu weer opgebouwd voor de volgende uitdaging.

Negatieve stress
Als je geen kans krijgt om van de stress te herstellen en de herhaling van stress situaties erg hoog ligt, kun je lichamelijk, geestelijk en emotioneel uitgeput raken. Hoe bedreigender u de situatie inschat, hoe sterker de lichamelijke reacties zullen zijn. Als angst en onzekerheid in hoge mate uw inschatting van een bepaalde situatie zal bepalen, zal je waarschijnlijk veel last hebben van negatieve stress.

stress-oorzken

Posttraumatische stress
Posttraumatische stress ontstaat vaak wanneer iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (denk hierbij aan een oorlog, een overval of seksueel geweld), waarbij de gebeurtenis steeds op een indringende manier in de gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw voor de ogen van die gene afspeelt, alsof hij het steeds opnieuw beleeft.

Waarom de een na een ingrijpende gebeurtenis een posttraumatische stress-stoornis krijgt en de ander niet, is niet duidelijk. Vele die aan PTSS leiden doet er alles aan om deze gedachten te vermijden. Hij gaat bijvoorbeeld niet meer naar de plek waar het gebeurd is, vermijdt de mensen die met het nare voorval te maken hadden of waarbij eraan doet denken.

Sommige mensen met PTSS maken proberen hun nare ervaringen te verdringen en gevoelens van angst, pijn of verdriet te verlichten door gebruik te maken van alcohol, drugs of andere kalmerende middelen.

Bekijk ook deze video voor meer informatie over werkstress en ziekteverzuim:

Oorzaken stress in werksfeer:

 • Lang aanhoudende, hoge werkdruk en weinig ondersteuning.
 • Perfectionisme en de lat voortdurend te hoog leggen.
 • Te grote verantwoordelijkheden.
 • Te laat signalen afgeven en geen grenzen aangeven.
 • Een faillissement.
 • Langdurige werkloosheid.

Oorzaken stress in relationele sfeer:

 • Huwelijksproblemen.
 • Het overlijden van een dierbare.
 • Problemen met opvoeden kinderen.
 • Financiële problemen.
 • Seksuele problemen.
 • Een slechte leefomgeving.
 • Een verhuizing.

Posttraumatische stress
Posttraumatische stress ontstaat vaak wanneer iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (denk hierbij aan een oorlog, een overval of seksueel geweld), waarbij de gebeurtenis steeds op een indringende manier in de gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw voor de ogen van die gene afspeelt, alsof hij het steeds opnieuw beleeft.

Bron: www.gezondheidsplein.nl