Oorzaken stress

Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Één van de meest voorkomende oorzaak is druk. We leven in een maatschappij waar (tijds)druk een zeer grote rol speelt. We haasten ons letterlijk van hier naar daar om onze vrienden, familie, sport maatjes, leraren en werkgever(s) tevreden te stellen. Overal verwachten mensen dat we optimaal presteren en dat begint al van kleins af aan. Al vanaf kinds af aan moet je goede cijfers halen op school, je wilt populair zijn bij je vriendengroep, als je werk heb probeer je zo perfect mogelijk werk af te leveren, de ideale (schoon) zoon of (schoon) dochter zijn en ga zo maar door. Door alle prestaties dat jij moet leveren kan er flink wat druk op je lichaam en geest ontstaan.

Stress is één van de meest voorkomende ziektebeelden in de westerse cultuur. Iedereen krijgt in het leven wel eens te maken met stress. Stress staat vaak aangeschreven als oorzaak voor verschillende ziektebeelden. Dit is voornamelijke te danken aan het feit dat stress invloed heeft op de algehele gesteldheid van de mens. Dit zowel op geestelijk, emotioneel en lichamelijk niveau. Er is een grote onderscheid tussen positieve en negatieve stress. Alleen de negatieve stress bedreigt de gezondheid van een mens.

Positieve stress
Sommige personen hebben stress nodig om tot bepaalde prestaties te komen. Positieve stress gaat veelal gepaard met een gevoel van uitdaging. Na het volbrengen van de tot doel gestelde taak neemt de persoon weer de tijd om te ontspannen. Geestelijke en lichamelijke reserves worden nu weer opgebouwd voor de volgende uitdaging.

Negatieve stress
Als je geen kans krijgt om van de stress te herstellen en de herhaling van stress situaties erg hoog ligt, kun je lichamelijk, geestelijk en emotioneel uitgeput raken. Hoe bedreigender u de situatie inschat, hoe sterker de lichamelijke reacties zullen zijn. Als angst en onzekerheid in hoge mate uw inschatting van een bepaalde situatie zal bepalen, zal je waarschijnlijk veel last hebben van negatieve stress.

stress-oorzken

Posttraumatische stress
Posttraumatische stress ontstaat vaak wanneer iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (denk hierbij aan een oorlog, een overval of seksueel geweld), waarbij de gebeurtenis steeds op een indringende manier in de gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw voor de ogen van die gene afspeelt, alsof hij het steeds opnieuw beleeft.

Waarom de een na een ingrijpende gebeurtenis een posttraumatische stress-stoornis krijgt en de ander niet, is niet duidelijk. Vele die aan PTSS leiden doet er alles aan om deze gedachten te vermijden. Hij gaat bijvoorbeeld niet meer naar de plek waar het gebeurd is, vermijdt de mensen die met het nare voorval te maken hadden of waarbij eraan doet denken.

Sommige mensen met PTSS maken proberen hun nare ervaringen te verdringen en gevoelens van angst, pijn of verdriet te verlichten door gebruik te maken van alcohol, drugs of andere kalmerende middelen.

Bekijk ook deze video voor meer informatie over werkstress en ziekteverzuim:

Oorzaken stress in werksfeer:

 • Lang aanhoudende, hoge werkdruk en weinig ondersteuning.
 • Perfectionisme en de lat voortdurend te hoog leggen.
 • Te grote verantwoordelijkheden.
 • Te laat signalen afgeven en geen grenzen aangeven.
 • Een faillissement.
 • Langdurige werkloosheid.

Oorzaken stress in relationele sfeer:

 • Huwelijksproblemen.
 • Het overlijden van een dierbare.
 • Problemen met opvoeden kinderen.
 • Financiële problemen.
 • Seksuele problemen.
 • Een slechte leefomgeving.
 • Een verhuizing.

Posttraumatische stress
Posttraumatische stress ontstaat vaak wanneer iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (denk hierbij aan een oorlog, een overval of seksueel geweld), waarbij de gebeurtenis steeds op een indringende manier in de gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw voor de ogen van die gene afspeelt, alsof hij het steeds opnieuw beleeft.

Bron: www.gezondheidsplein.nl

Ontspanning

Ontspanning in je levensstijl is erg belangrijk. Vaak neemt men hiervoor te weinig tijd voor vrij. Ontspanning zorgt er voor dat je de spanning uit je lichaam haalt en bewust omgaat met de emoties die bijvoorbeeld stress veroorzaken. Daarnaast zorgt ontspanning ook voor een betere hartslag en ademhaling, waardoor je je fysiek beter kunt voelen en minder gespannen of moe zal zijn. Er zijn tegenwoordig vele manieren om te ontspannen zoals Yoga, Massage en Wellness. Ieder manier heeft zijn eigen specialiteiten en zijn eigen voordelen.

rust en onstspanning

Yoga
Yoga bestaat uit een reeks oefeningen waarvan een groot aantal voor ontspanning zorgt.  Daarnaast brengt yoga nog meer voordelen met zich mee:

 1. Stress vermindering
 2. Pijnverlichting
 3. Innerlijke rust
 4. Lenigheid
 5. Versterkte kracht
  Voor een complete overzicht en meer informatie: klik hier

Afbeelding: evenementnieuws.nl

massage-ontspanningMassage
Ook massage is vooral bedoeld voor ontspanning. Maar daarnaast is massage ook goed voor het verminderen van spierspanning en vermoeidheid. Een regelmatige massage kan zelfs uw gezondheid verbeteren! Daarnaast heeft message onder andere de volgende voordelen:

 • Helpt immuniteit door het verhoegen van het aantal witte bloedcellen
 • Verhoogt bewegingsbereik in de gewrichten
 • Bevordert de spijsvertering

Voor meer informatie: klik hier

Wellness
Wellness is hot, hip en vooral goed voor ons! Een duidelijke definitie voor wellness is er niet maar het wordt steeds populairder, ook in Nederland kom je wellness steeds meer en vaker tegen.

Voor een complete overzicht van alle mogelijkheden kan je terecht bij Zwaluwhoeve.

Bekijk ook dit filmpje hieronder voor nog meer tips om te ontspannen!

|