Musea

Nederland heeft een zeer mooi en rijk aanbod van musea. Musea en organisaties in kunst en cultuur hebben een maatschappelijke functie. Zo hebben musea vanuit hun kerntaak een maatschappelijke missie, zij zijn er voor iedereen, en leveren een belangrijke bedrijge aan de maatschappij.

Een overzicht van de bekendste musea in Nederland met een historisch of archeologisch getinte collectie. Zowel de locatie als de websites van de musea zijn aangegeven.

Drenthe

Friesland

Gelderland

Groningen

Flevoland

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Bron: Musea kennislink

Voor alle musea op een alfabetisch overzicht: klik hier

Kunst

Elke definitie van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden. Ook binnen eenzelfde cultuur kunnen opvattingen over kunst evolueren: er ontstaan nieuwe genres en er ontwikkelen zich andere kunstvormen, waardoor het idee over de functie en de aard van kunst verandert.

Kunstenaar is een van de oudste beroepen van de wereld. Vanaf het begin van het bestaan heeft de mensen geprobeerd mooie dingen te maken. Kunstenaars geven vaak een goed beeld van de tijd waarin zij leven. Bovendien zijn ze vaak kritisch op de maatschappij en laten ze mensen nadenken over het hedendaagse leven.  Kunstenaars zijn dan ook vaak excentrieke mensen met afwijkende meningen. Het is niet voor niets dat mensen die anders zijn, vaak artistiek genoemd worden. Voor toeschouwers heeft kunt te maken met esthetiek, dus of iets mooi is. Dit kan tegengesteld zijn aan de bedoeling van de kunstenaar, die een emotie wil oproepen bij zijn publiek.

Bron: Kunstinformatie

Willem de Kooningwillem-de-kooning
Willem de Kooning was een bekende Nederlands-Amerikaanse kunstenaar. Hij werd vooral bekend vanwege zijn abstract expressionistische werk. De Kooning werkd geboren in Rotterdam, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij doorbrak als kunstenaar. In 1998, net na zijn dood, werd de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam naar hem vernoemd. Lees verder

Pablo Picasso
Picasso is een belangrijke kunstenaar uit de vorige eeuw. Hij is vooral bekend geworden door zijn schilderijen, maar maakte ook beelden, tekeningen en keramiek. Picasso is nog steeds erg belangrijk voor Spanje en er zijn dan ook veel museums die gewijd zijn aan hem. Hij heeft creatieve talent niet van een vreemde. Zijn vader was kunstenaar, tekenleraar en conservator. Lees verder

salvador-daliSalvador Dali
Salvador Dali is een bekende Spaanse surrealistische kunstenaar. Dali werd in 1904 geboren in Figueres, een kleine plaatsje aan de voet van de Spaanse Pyreneeen. Hij maakte zijn bekendste werk in 1931 en dat was getiteld ‘The persistence of momory’. Op het schilderij zijn gesmolten klokken te zien. Volgens de meeste kenners staan de klokken voor de irrelevantie van tijd. Lees verder

Karel Appel
Karel Appel is een van de bekendste Nederlandse kunstenaars. Hij maakte vooral moderne en expressionistische kunsten en was onderdeel van de kunststroming Cobra. Appel wist al op jonge leeftijd dat hij schilder wilde worden, maar zijn ouders wilden eigenlijk dat hij kapper werd. In 1942 ging hij toch naar de Rijksacademie in Amsterdam en zijn ouders zetten hem op straat omdat hij kunstenaar wilde worden. Lees verder

Andy Warholandy-warhol
Andy Warhol is een van de protagonisten van de popart die vorige eeuw ontstond in de Verenigde Staten. Warhol is van Slowaakse afkomst en heeft eigenlijk Andrew Warhola. Hij was naast kunstenaar ook cineast, publicist, acteur en muziekproducent. Warhol begon in de jaren ’60 met de ‘factory’., een studio waar een productielijn van schilderijen gevestigd was. Lees verder

Keith Haring
Keith Haring is een bekende Amerikaanse kunstenaar die al op jonge leeftijd (32 jaar) overleed aan AIDS. Haring was al vroeg geïnteresseerd in kunst en studeerde van 1976 tot 1978 industrieel ontwerp. In New York kwam hij in aanraking met graffitikunst, waar hij door geïnspireerd raakte. Lees verder

herman-broodHerman Brood
Herman Brood was een tijdlang een levende legende, tot hij op 11 juni 2001 van het Amsterdamse Hilton-hotel af sprong. Het ging al een tijdje niet goed met de gezondheid van Brood en hij wilde geen pijnlijke dood sterven. Herman Brood was Nederlands enige echte Rock n’ Roll-ster. Lees verder
Bron: Kunstinformatie
Afbeeldingen: andywarhol.net, wikipedia

 

Bezienswaardigheden Nederland

10. Den Haag is ons politieke centrum. Naast het Binnenhof heeft Den Haag een gezellig denhaag-binnenhofcentrum en veel mogelijkheden met betrekking tot theater en uitgaan. Wie naar Den Haag gaat staat garant voor een dag plezier.

9. Onze eilandengroep behoren allen tot een beschermd gebied. In dit gebied leven nog zeehonden, maar ook zeldzame vogels. Voor wie niet zo van ’spotten’ houdt kan ook op avontuur gaan en gaan wadlopen. En reken er maar op dat het geen makkelijk wandeltocht is. Wie van meer rust houdt kan natuurlijk ook prima terecht op 1 van de waddeneilanden.

8. Onder de rook van Amsterdam hebben we Volendam. Een stad die werkelijk op zichzelf staat, maar ze mogen er ook wel trots op zijn. Wie kent Jan Smit niet, of BZN? Veel bekende zangers komen uit deze typische vissersplaats en je kan dan ook makkelijk een dag rondstruinen over de kades of gewoon langs de viswinkels.

7. Nederland is een groen land, maar het meeste groen vinden we toch wel terug op de Veluwe. Dit enorme gebied bevat kilometers lange fietsroutes en wandelroutes waarbij je langs verschillende prachtige stukken vlaktes of bossen gaat. De Veluwe zijn compleet in beheer van Staatsbosbeheer en worden ook goed beschermd aangezien er in dit gebied nog zeldzame soorten voorkomen.

6. Ons koningshuis is maar al te populair en dat wordt elk jaar groter. Om eens een kijkje te kunnen nemen in het leven van ons koningshuis kunt u eens naar Paleis ‘t Loo gaan in Apeldoorn. Dit paleis is grotendeels vrijgegeven voor publiek. Naast het prachtige antieke interieur kunt u ook een wandeling maken door de tuinen van dit paleis.

5. Nederland heeft vroeger erg veel gebruik gemaakt van molens. Naast de functie van water afpompen, werden ze vaak ook gebruikt voor andere doeleinden. De meeste molens, en sommige zelfs nog werkend, staan in Kinderdijk of de Zaanse Schans. Sommige molens zijn vrij te bezichtigen, maar het is al een genot om er langs te fietsen.

4. Iedere dag worden we nog geconfronteerd met de gruwelijke daden van een Duitse dictator. De gevolgen zijn duidelijk te zien in het Anne Frank Huis in Amsterdam. In dit huis heeft een joods gezin tijdens de Tweede Wereld Oorlog proberen onder te duiken, helaas zonder succes. Het huis is opengesteld voor publiek en je krijgt een goed beeld hoe het moet zijn geweest om ondergedoken te zijn.

3. Veel mensen herinneren het zich niet, maar door de watersnoodramp in 1953 heeft Nederland zich onbewust op de kaart gezet als het gaat om waterkering. Nederland staat erg bekend om zijn dijken en stormvloedkeringen. De bekendste stormvloedkering is de Neeltje Jans in Zeeland. Deze stormvloedkering is gewoon nog steeds in gebruik, maar daarnaast is er een educatief centrum opgericht om mensen te informeren over de watersnoodramp, maar ook de functie van deze waterkering.

bezienswaardigheden-nederland-molen

2. Wie aan Nederland denkt, denkt aan kaas, klompen, molens en natuurlijk tulpen. En deze laatste zijn in overvloed aanwezig op het Keukenhof in Lisse. Jaarlijks trekken er honderdduizend mensen op uit om de tulpen weer volop in bloei te zien staan. De Keukenhof staat ook elk jaar weer centraal bij het bekendmaken van een nieuwe tulpensoort.

1. In onze hoofdstad Amsterdam valt natuurlijk het meeste te beleven. Naast dat de stad bekend is geworden in het buitenland door de Wallen heeft onze hoofdstad erg veel bezienswaardigheden zoals het Rijksmuseum en Madame Tassaud. Een dagje Amsterdam is daarom niet alleen shoppen, maar ook zien en dat maakt Amsterdam zo uniek, maar ook zo enorm aantrekkelijk.

Bron: Nederland Reizen
Afbeelding1: horatius.blogspot
Afbeelding2: volkskrant

Kunst & Cultuur

Nederland is een klein land, maar groot in kunst en cultuur. Onze musea, monumenten, landschap en molens trekken grote aantallen toeristen naar ons land. De ‘Dutch Design’, mode en moderne architectuur veroveren de wereld. Daarnaast behoren de beeldende kunst, dans, DJ’s en orkesten tot de absolute wereldtop.

kunst-cultuur-nederland

Wat is kunst? Het is best moeilijk om uit te leggen wat kunst is. Het is een breed begrip. Kunst is namelijk een belangrijk onderdeel van onze cultuur en cultuur is weer een ander woord voor beschaving. Kort gezegd, cultuur is de verzamelnaam voor wat ons onderscheidt van de dieren. Kunst is iets bijzonders. Enkele kenmerken van kunst:

  • Kunst moet door mensen zijn gemaakt.
  • Kunst moet een gevoel, emotie of herinnering oproepen.
  • Kunst moet enigszins origineel zijn.
  • Kunst moet iets van de kunstenaar zelf bevatten.
  • Kunst moet voor de aanschouwer iets van zichzelf in zich hebben.

Kunst wordt onder andere bepaald door de plaats en tijd waarin een kunstenaar opgroeit. Met andere woorden de kunst wordt bepaald door de cultuur. Kunst en cultuur horen bij de mens. Het onderscheidt de menselijke soort van de dieren.

Musea en organisaties in kunst en cultuur hebben een maatschappelijke functie. Zo hebben musea vanuit hun kerntaak een maatschappelijke missie, zij zijn er voor iedereen, en leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij.

Vind jij kunst en cultuur ook belangrijk? Bekijk hieronder nog meer redenen waarom kunst en cultuur steun verdienen!

Afbeelding: hoorngids.nl

|