Natuurlijk wilt iedereen het gewenste gewicht behalen. Niemand is perfect maar het is wel zo fijn om zo dicht mogelijk bij perfect in de buurt te komen! Dikke buik weg? Dikke dijen weg? Dikke slappe armen weg? Het kan allemaal! Als je er maar in gelooft en alles op het spel begint te zetten. Om te beginnen geen vetten meer! Hoe je gezond kan afvallen zie je onderaan in de volgende kolommen.

test hier jou MBI voordat je wilt beginnen met afvallen, misschien is het wel helemaal niet nodig!

Hoe val je gezond af?
Op een verantwoorde manier afvallen kan met de volgende 7 stappen:

1. Bepaal of jij wel moet afvallen. Dit doe je door hier je BMI en middelomtrek te berekenen.
2. Vraag je af of dit voor jou wel het juiste moment is om af te vallen. Afvallen kost namelijk veel aandacht en doorzettingsvermogen. En soms is het niet goed voor je gezondheid. Ga niet afvallen als je: zwanger bent; borstvoeding geeft; ouder bent dan 70; er emotioneel nog niet aan toe bent, bijvoorbeeld omdat je erg verdrietig bent of stress hebt.
3. Probeer geleidelijk af te vallen. Dat wil zeggen: een halve kilo tot 1 kilo per week. Meer is niet gezond. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden.
4. Eet minder en gezonder dan je nu doet. Minder eten is het belangrijkste bij afvallen. gezond-afvallenMannen hebben gemiddeld 2500 kilocalorieën per dag nodig, vrouwen 2000. Probeer als je afvalt uit te gaan van 1800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1500 voor vrouwen.

Minder eten lukt pas als je op regelmatige tijden rustig en met aandacht eet. Neem dus goed de tijd voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd, en probeer minder vaak en minder veel tussendoor te eten.
5. Neem vooral niet te vaak producten met veel:

6. Blijf gevarieerd eten of begin daarmee. Zo krijg je, ook als je afvalt, genoeg onmisbare stoffen binnen. Blijf dus eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf.
7. Beweeg meer. Bewegen helpt calorieën te verbranden, maar helpt ook om een dieet beter vol te houden en om na het afvallen op gewicht te blijven. Hoe meer spierweefsel je kweekt, des te meer calorieën je verbrandt.

Voordelen voor de gezondheid
Met een dieet kun je afvallen en daarmee overgewicht verminderen. Tegelijkertijd neemt dan het risico op chronischeziekten zoals hart- en vaatziekten af.

Bekijk ook deze video hieronder voor alle geheimen van gezond afvallen:

Gezondheidsrisico’s
Als een dieet minder dan 1200 kilocalorieën per dag levert, kun je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vezels,eiwittenvitamines en mineralen.

Na overleg met een diëtist kan het in individuele gevallen nodig blijken om toch een dieet met minder calorieën te volgen. Dan is het wel belangrijk om dit aan te vullen met een multivitaminepreparaat dat één keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van alle vitamines en mineralen bevat.

Daarnaast is het belangrijk dat het dieet voldoende groente enfruit bevat: daar zitten meer onmisbare stoffen in dan alleen vitamines en mineralen.

Afbeelding: aankomen-afvallen