De term dieet wordt vaak gebruikt voor mensen die willen afvallen, maar het is een veel breder begrip, namelijk mensen die moeten aankomen, een allergie hebben of om medische redenen anders moeten gaan eten  is ook een dieet.

Steeds meer mensen hebben overgewicht. Mensen worden nou eenmaal lui doordat technologie alles voor ons doet. Natuurlijk is het schuld niet alleen bij de technologie, maar ook bij fast foods restaurants die ons vetmesten  Een paar tips om niet (nog) meer aan te komen:

  • Eet gevarieerd en neem niet vet, suiker en alcohol.gezond-gevarieerd-eten
  • Eet vooral veel vezelrijke producten, zoals groente, fruit, volkorenbrood en aardappelen. Deze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • Beweeg elke dag voldoende, 45 minuten tot een uur. Dat kan met sport, maar met een actieve leefstijl kom je al een heel eind. Neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift, ga vaker fietsend naar je werk of boodschappen doen.

Het volgen van een dieet is een effectieve manier om (snel) gewicht te verliezen. Er zijn genoeg keuzes tussen verschillende diëten. Maar is een dieet echt zo goed voor je lichaam? Op korte termijn misschien wel omdat je er werkelijk gewicht mee kan verliezen, maar onder dit valt ook spiermassa! Daarnaast wordt de stofwisseling vertraagd, zodat je na het volgen van een dieet snel zult aankomen en verder heeft het volgen van een dieet zeer negatieve effecten op de gezondheid en de huid.

Het jojo-effect
Mocht je toch een dieet gaan volgen, zul je rekening moeten houden met het bekende jojo-effect. Bij een jojo-effect zijn er een aantal punten die invloed hebben op het afvallen:

  • Een lichaam zal de plotselinge verandering van het eetpatroon aangrijpen om over te gaan op het besparen van energie
  • Schade aan de gezondheid van je lichaam doordat je te eenzijdig eet en niet voldoende bouwstoffen binnenkrijgt
  • Een dieet werkt maar tijdelijk. Stop je ermee dan zul je snel terugvallen in oude gewoontes en snel weer het oude gewicht bereiken of je wordt zelfs zwaarder.

Bekijk ook deze video om snel af te vallen en toch de jojo-effect te voorkomen:

Het is een feit dat tegenwoordig steeds meer mensen overgewicht hebben. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar één van de belangrijkste oorzaken is wel de moderne voeding, wat veel vet bevat. Een andere grote oorzaak is dat we tegenwoordig in een 24-uurs economie leven en niet voldoende tijd hebben om gezond en verantwoord te eten. Op elke hoek van de straat wordt wel een ongezond alternatief aangeboden.

Het aanpassen van voedingsgewoonten is erg belangrijk voor een beter en gezonder leven. De volgende tips zorgen ervoor dat je nu minder snel zal aankomen:

  • Eet gevarieerd
  • Probeer zoveel mogelijk vette en zoette eten te vermijden
  • Drink voldoende, het liefst water

Afbeelding: plazilla.com