Drankvlekken
Voor drankvlekken geldt, dat je ze zo snel mogelijk moet aanpakken. Hoe langer de vlek intrekt, hoe moeilijker je de vlek kunt verwijderen. Met name rode wijn wil nog wel eens nare vlekken achterlaten. Heb je een drankvlek op je kleding? Kijk dan op deze pagina voor tips.

Bier 
Biervlekken lossen op als je ze wast. Je kunt verse biervlekken ook behandelen door ze in te smeren met vloeibaar (fijn)wasmiddel, te deppen en uit te spoelen. Oude biervlekken kun je het beste met een mengsel van water en alcohol deppen.

Koffie en chocolademelk 
Vlekken van koffie of chocolademelk behandel je door ze te weken, met wasmiddel in te wrijven en te wassen. Gaat het om oude vlekken, maak ze dan eerst zacht met glycerine. Vervolgens was je ze met een biologisch wasmiddel.

Melk 
Melkvlekken dep je eerst met water en vervolgens doe je het kledingstuk in handwarm sop. Na het uitspoelen kun je zoals gebruikelijk wassen.

Rode wijn 
Bij rode wijn is het belangrijk dat je het direct opzuigt, bijvoorbeeld met een papieren zakdoek. Daarna een kwestie van spoelen en wassen.

Witte wijn 
Alhoewel witte wijn minder vlekt dan rode wijn, toch direct uitspoelen met koud water. Vervolgens kun je het kledingstuk wassen.

Wasvoorschriften
De symbolen voor chemisch reinigen
De ronde symbolen op een onderhoudsetiket zeggen iets over het chemisch reinigen van het kledingstuk. Het enige wat je daarover moet weten is dat een rondje met een kruis erdoor betekent: niet chemisch laten reinigen. Kledingstukken met een ander rond symbool kun je gerust naar de stomerij brengen.

De symbolen voor strijken
Bij het strijkijzersymbool is direct duidelijk waar het om gaat. Maar er wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen de temperatuur waarop je moet strijken. Dat is afhankelijk van welke stof het kledingstuk is gemaakt. Op de meeste strijkijzers staat overigens bij de temperatuurknop voor welke stoffen die temperatuur is bedoeld.

De symbolen voor trommeldrogen
Een vierkantje met daarin een cirkel zegt iets over het trommeldrogen van het kledingstuk. Dit symbool staat niet altijd in een onderhoudsetiket, maar dat wil niet zeggen dat het kledingstuk niet in de drogen mag. In dat geval staat er namelijk een kruis door het symbool.

Alle was symbolen op een rijtje
Het eerste symbool op een onderhoud etiket is de wastobbe. Er zijn nogal wat varianten, maar ze zeggen allemaal iets over het wasprogramma. Bijvoorbeeld over de temperatuur waarop je het kledingstuk moet wassen. Of dat er een aangepast wasprogramma nodig is. Je kunt hier nalezen wat al die was symbolen betekenen.

Lees meer

Vlekverwijdering
Tips voor vlek verwijdering
Het overkomt ons allemaal wel eens: een kopje koffie over je rok, lippenstift op je blouse, kauwgom aan je broek. En het zijn verrassend vaak je nieuwe kleren. Iedereen heeft wel tips, maar wat is nu verstandig om te doen? We zetten hier een paar algemene tips op een rijtje.
Lees meer

Drank vlekken
Voor drank vlekken geldt, dat je ze zo snel mogelijk moet aanpakken. Hoe langer de vlek intrekt, hoe moeilijker je de vlek kunt verwijderen. Met name rode wijn wil nog wel eens nare vlekken achterlaten. Heb je een drank vlek op je kleding? Kijk dan op deze pagina voor tips.
Lees meer

Smeer vlekken
Smeer vlekken zijn zo gebeurd. Je loopt ergens tegenaan, je let niet op met verven en voor je het weet zit je kleding onder de vlekken. Meestal zijn het hardnekkige vlekken waar je speciale middeltje voor nodig hebt. Let erop, dat niet alle textiel soorten hiertegen kunnen. Chloorvezels, triacetaat en acetaatvezels kunnen bijvoorbeeld niet tegen aceton.
Lees meer

Cosmetica
Bij cosmetica vlekken moet je al snel je toevlucht zoeken tot speciale middeltjes. Gewoon uitwassen helpt zelden. Hier staan de tips op een rijtje voor het succesvol verwijderen van cosmetica vlekken.
Lees verder

Overige vlekken
Er zijn nogal wat verschillende vlekken. Voor veelvoorkomende vlekken vind je hier de tips. Als je er niet uit komt is het verstandig bij een stomerij na te vragen.
Lees verder

Afbeeldingen: Wikipedia