Een cocktail is een mengsel van twee of meer (alcoholische) dranken. Tegenwoordig bestaan cocktails in alle kleuren, met of zonder alcohol, met ijsblokjes, met vers fruit, honing en ga zo maar door.

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van het woord “cocktail” maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De (waarschijnlijk) eerste keer dat het woord in printvorm opduikt is in “The Farmer’s Cabinet” van 28 april 1803. Het woord werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van “Balance and Columbian Repository”, een federalistische krant in Hudson, VS.

Workshop cocktail shaken:

Onderstaand een aantal mogelijkheden van de oorsprong:

  • Het woord Cock-tailed werd in de 18e eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard mee aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt (en dus niet zuiver) drankje. Het gebruik van gemixte alcoholische dranken was echter al veel ouder. Zo stamt de Bloody Mary al van vlak na de dood van Mary Tudor.Pas ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestooktejever vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen.Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.
  • Het zou komen van het woord coctel, een Maya woord om gefermenteerde vruchtensappen aan te duiden. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam verbasterde door de Engelsen tot “cocktail”. Dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.
  • Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten.cocktails-maken Het laatste restje in zo’n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat wat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail. Vandaar Cock-tailings.
  • Ook doet er nog een verhaal de ronde dat het bij hanengevechten zou zijn ontstaan. De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden, de cock-tail.

Bron: Wikipedia
Afbeelding: animaatjes.nl

Op de website Cocktailz.nl vind je een overzicht van alle cocktails en mixjes inclusief recepten die je op die website kunt vinden.