Cocktails

Een cocktail is een mengsel van twee of meer (alcoholische) dranken. Tegenwoordig bestaan cocktails in alle kleuren, met of zonder alcohol, met ijsblokjes, met vers fruit, honing en ga zo maar door.

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van het woord “cocktail” maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De (waarschijnlijk) eerste keer dat het woord in printvorm opduikt is in “The Farmer’s Cabinet” van 28 april 1803. Het woord werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van “Balance and Columbian Repository”, een federalistische krant in Hudson, VS.

Workshop cocktail shaken:

Onderstaand een aantal mogelijkheden van de oorsprong:

  • Het woord Cock-tailed werd in de 18e eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard mee aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt (en dus niet zuiver) drankje. Het gebruik van gemixte alcoholische dranken was echter al veel ouder. Zo stamt de Bloody Mary al van vlak na de dood van Mary Tudor.Pas ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestooktejever vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen.Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.
  • Het zou komen van het woord coctel, een Maya woord om gefermenteerde vruchtensappen aan te duiden. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam verbasterde door de Engelsen tot “cocktail”. Dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.
  • Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten.cocktails-maken Het laatste restje in zo’n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat wat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail. Vandaar Cock-tailings.
  • Ook doet er nog een verhaal de ronde dat het bij hanengevechten zou zijn ontstaan. De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden, de cock-tail.

Bron: Wikipedia
Afbeelding: animaatjes.nl

Op de website Cocktailz.nl vind je een overzicht van alle cocktails en mixjes inclusief recepten die je op die website kunt vinden.

Cupcakes

Iedereen kent ze wel. De bekende kleine cakejes in vele honderden verschillende smaken, kleuren en formaten. Ze hebben de Verenigde Staten, Engeland en andere delen van de wereld al overgenomen, en nu is ook Nederland aan de beurt. Hoewel cupcakes op dit moment erg hip en populair zijn, zijn cupcakes al heel oud. Het allereerste recept voor cupcakes is terug te vinden in een kookboek van Eliza Leslie, wat dateert uit 1818.

Cupcakes zijn zelfs zo populair dat uit het jaarlijks onderzoek van Google naar de meest gezochte woorden op het internet naar voren kwam dat Cupcakes globaal het meest gezochte woord op internet was. De grote populariteit van cupcakes heeft mede te danken door de invloed van hippe tv-shows als ‘’Sex and the City’’, daardoor zijn de cupcakes uitgegroeid tot een zogenaamde trendy dessert. De Amerikanen hebben de manier waarop cupcakes gemaakt en verkocht worden geperfectioneerd. De cupcakes zijn niet meer weg te denken in de Verenigde Staten en Engeland. Mensen halen in de ochtend buitenshuis een kopje koffie en eten er een cupcake bij. Niet een erg gezonde start van de dag, maar wel erg lekker, en de klanten komen graag terug voor meer!

Waarom zijn cupcakes nou zo populair?
Cupcakes zien er erg leuk uit en zijn trendy! De grootste voordeel aan cupcakes zijn dat ze in vele verschillende smaken, kleuren en formaten verkrijgbaar zijn. En ze kunnen op de leukste en gekste manieren gedecoreerd worden. Stel je voor je hebt 100 cupcakes, daarvan kan je 100 verschillende smaken hebben met 100 verschillende decoratie mogelijkheden. Kortom duizenden manieren om een unieke cupcake te maken!

Bekijk ook deze video hieronder om zelf heerlijke cupcakes te maken en versieren!

Daarnaast zijn ze ook sneller te bakken in de oven dan een standaard taart, ze zijn makkelijker op te ruimen omdat er niet gesneden hoeft te worden, je kunt ze gewoon met de hand eten!

Cupcakes komt ook steeds meer in als vervanging van de bruidstaart. Enkele redenen daarvoor zijn onder andere:

  • De kosten van een cupcake zijn lager dan de kosten voor een bruidstaart (gemiddeld 2,50 tegen over 4,50 per persoon)
  • Je kunt gasten verschillende smaken aanbieden. Daarnaast kan er makkelijker rekening mee gehouden worden met special wensen zoals dieet, suikervrij, glutenvrij!
  • Cupcakes kun je ook net als de bruidstaart in verschillende kleuren en stijlen krijgen.
  • Als je een kleine bruiloft hebt met niet heel veel gasten dan zijn cupcakes helemaal ideaal omdat een bruidstaart al gauw erg groot is en teveel is voor een aantal gasten.

Bron: Trouwen blog

Kijk snel op www.cupcakerecepten.nl daar vind je meer dan 200 leuke cupcake producten, recepten en nog veel meer!

Afbeelding: Cupcakesenmuffins.nl

Gezondheid & Voeding

Een gezonde voeding is de basis voor een goede gezondheid. Ludwig Feuerbach (filosoof) zei ooit: “Je bent wat je eet”. De mens is opgebouwd uit de grondstoffen die hij binnenkrijgt via zijn voeding.

Voeding is onder te verdelen in koolhydraten, eiwitten en vetten.

koolhydraten-dieetKoolhydraten
In een uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft. Koolhydraten zijn de brandstof voor onze hersenen en spieren. Een tekort komt alleen voor bij speciale dieten of in bijzondere situaties. Een tekort aan koolhydraten leidt tot een slechte adem, vermoeidheidsverschijnselen en concentratiestoornissen. Op den duur leidt een tekort aan koolhydraten tot afbraak van spierweefsel.

Eiwitten
Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. De hoeveelheid eiwit die nodig is hangt af van het lichaamsgewicht. Per kilogram lichaamsgewicht is dat voor jongeren 0,9 gram en voor volwassenen 0,8 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Jongeren hebben om te groeien namelijk wat meer nodig. In een gezonde voeding komt het erop neer dat eiwitten tien tot vijftien procent leveren van de benodigde energie.

Vetten
Vet is een bron van energie (calorieën), vitamine A, D en E en essentiële vetzuren (linolzuur en alfa-linoleenzuur). Bij een gezond eetpatroon komt tussen de twintig en veertig procent van de calorieën uit vet. Vet komt voor in verschillende varianten. Belangrijk is te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet (verzadigd = verkeerd). Onverzadigd vet is het goede vet (onverzadigd = okay) en helpt het cholesterolgehalte te verbeteren. Transvet is het allerslechtste vet, dit is vet dat door levensmiddelenfabrikanten is bewerkt, zodat het beter te verwerken is (maar veel ongezonder is!). Van de ongezonde vetten (verzadigd- en transvet) gaat je cholesterolgehalte omhoog en loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

“Eet twee ons groente en 2 stuks fruit”groenten-fruit
Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Ze leveren geen energie, maar zijn onmisbaar voor de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam. Het lichaam heeft slechts kleine hoeveelheden vitamines en mineralen nodig. Het gaat om milligrammen (afgekort mg, een duizendste van een gram) of zelfs microgrammen (een duizendste van een milligram). Bij een evenwichtig eetpatroon is de hoeveelheid vitamines en mineralen in de voeding voldoende. Normaal gesproken hebben alleen kinderen tot 4 jaar en zwangere vrouwen behoefte aan een supplement van bepaalde vitaminen en mineralen. Als iemand toch kiest voor extra vitamines, als aanvulling op de gebruikelijke voeding, wordt geadviseerd een multivitaminepreparaat te gebruiken met gehaltes per vitamine tot circa één maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit niveau van extra vitaminetoevoeging levert geen gevaar op voor een ongewenste te hoge inneming, ook niet bij langdurig gebruik. Let altijd op met wat je eet, verkeerd gebruik van aanvullende supplementen, kan giftig zijn!

Raadpleeg de onafhankelijke website over voeding voor meer informatie:

Voedingscentrum

Elke Nederlander kan met vragen over gezond en veilig eten terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om consumenten wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Afbeeldingen: nl.123rf en buildmybody.nl

Eten & Koken

Koken is trendy! Dat blijkt uit alle tv programma’s, kookrecepten in kranten en magazines,
beurzen, kookwedstijden en ga zo maar door. Wie denkt dat trends alleen in de mode of op gebied van wonen gezet kunnen worden heeft het mis. Ook op gebied van eten vallen trends te bespeuren.

eten-koken

Wat is een trend nu precies? Een trend is een uiting van dat wat er op dat moment leeft op maatschappelijk, economisch, cultureel en politiek gebied. Een trend is een signaal van wat er leeft in de maatschappijen. Hoe lang een trend blijft bestaan in de maatschappij is niet te zeggen. Wel is het zo dat de crisis voor een extreme versnelling van een aantal trends heeft gezorgd  bijvoorbeeld terug naar de basis.

Voor kook tips en recepten:
Kookrubriek.nl
Kokswereld.nl
Receptenvandaag.nl
Lekkeretenmaken.nl

|