Nederland telt ongeveer 1.400 biologische boerenbedrijven, waarvan ongeveer 400 bedrijven een eigen boerderij winkel hebben. Hier worden biologische groenten, fruit, vlees, zuivel en bij een aantal ook houdbare producten verkocht.

Voor een kaart met alle biologische winkels: Klik hier

Het marktaandeel van biologische producten in Nederland bedroeg 2,1% in het begin van 2008. Voor versproducten bedroeg dit 2,8%. Ten opzichte van 2007 is er sprake van een groei van 12,4%. In Oostenrijk ligt het marktaandeel voor biologische producten op 6%. Dat is het hoogste marktaandeel ter wereld.

In 2010 is het biologische areaal met 3,9% gestegen tot 53.948 hectare, terwijl het marktaandeel in het voedingskanaal toenam van 1,5% naar 1,7%.

Voor meer informatie: Biologica

Nederland doet zijn best op gebied van duurzaamheid en biologisch. In dit filmpje hieronder zie je een voorbeeld:

Historie van biologisch voedsel
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de babyboom gelijk na de oorlog was er een te kort aan landbouw productie. Via gespecialiseerde boerenbedrijven en door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen lukte het steeds hogere opbrengsten te halen. Door het steeds verder opjagen van het groeiproces raakten bodem en dieren letterlijk uitgeput.

In een reactie hierop ontstond de biologische landbouw. Uitgangspunt van deze biologische boeren was dat er geen ‘onnatuurlijke’ producten zoals kunstmest of dieren geneesmiddelen gebruikt werden. Pas later werd door een groep consumenten biologische voedingsmiddelen geaccepteerd die zonder chemische bestrijdingsmiddelen geteeld zijn.

De Nederlandse overheid had ambities om in 2010 10% van het Nederlandse nederland-biologischlandbouwareaal biologisch zou zijn, ondanks vele stimuleringsmaatregelen van kwam het biologische areaal in 2007 echter niet hoger dan 2,1% uit. Daardoor werd eind 2007 de groeidoelstelling ‘10% in 2010’ losgelaten en hadden de marktpartijen in samenspraak met het toenmalige ministerie van LNV (nuEL&I) besloten om te vervangen door groeidoelstellingen: een toename van het marktaandeel in het voedingskanaal met jaarlijks 10% en een toename van het biologisch landbouwareaal met 5% per jaar.

Einde van biologisch in zicht?
Sommige marktpartijen zeggen dat ‘biologisch’ aan het einde van zijn groeimogelijkheden gekomen is daardoor vermarkten hun biologische producten liever onder de term ‘organic’. Biologisch zou onder de niet-gebruikers teveel geassocieerd worden met bijvoorbeeld geitenwollenstokken, wat een verdere groei in de weg zou staan. Daarnaast zou de term ‘organic’ een beter imago hebben onder de ‘gewone’ Nederlandse consumenten.

Duurzaamheid
Naast biologisch is de term duurzaam ook in opkomst. Bij duurzaam wordt niet alleen op de voedsel zelf gelet maar op de gehele productie wordt er meer rekening mee gehouden zoals met milieu, dierenwelzijn, en sociale aspecten dat wettelijk verplicht is.

Bron: FoodHolland
Afbeelding: trouw