Schulden voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt zeker voor schulden. Uit een onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat veel jongeren schulden hebben.  Hoe zorg je dat je weet hoeveel geld je per maand te besteden hebt? Er zijn enkele hulpmiddelen op het internet beschikbaar om een goed beeld te krijgen over je financiële situatie, zoals wat je inkomsten en uitgaven zijn en wat je daarnaast nog te besteden hebt.

Afbeelding: clraadsozawerotterdam.nl

Daarnaast hebben wij nog een enkele tips om schulden te voorkomen:

  • Zorg dat je inzicht hebt in je vaste kosten per maand (huur, eten, telefoon, etc.) en dat je deze altijd kunt betalen.
  • Reserveer wat extra geld voor onverwachte uitgaven.
  • Zoek een leuk bijbaantje om wat extra geld te verdienen.
  • Geef niet meer geld uit dan je op je rekening hebt staan. Als je rood staat moet je rente betalen en dat loop al snel op tot een behoorlijk bedrag.
  • Neem een prepaid kaart voor je gsm in plaats van een abonnement.
  • Betaal je rekeningen op tijd. Doe je dit niet dan wordt er bij de herinnering vaak een boete in rekening gebracht.
  • Koop niet op afbetaling, want ook daarvoor moet je rente betalen

Mocht je toch in de problemen komen, raak dan niet in paniek. Je kunt het volgende doen:

  • Tref een afbetalingsregeling met de instantie waarbij je schulden hebt. Je hoeft dan vaak niet alles in een keer terug te betalen, maar kan je iedere maand een bepaald bedrag aflossen.
  • Zoek hulp bij je ouders, vrienden, de gemeente of een Jongeren Informatiepunt (JIP) bij jou in de buurt. Zij kunnen je verwijzen naar een instantie die je kan helpen.

Lenen

Studenten hebben het tegenwoordig zwaar. Vaak zijn de inkomsten van studiefinanciering niet genoeg om per maand rond te komen aan vaste kosten. Er zijn tegenwoordig vele manieren om geld te lenen. Zo kun je zelfs zonder bkr-check al een mini lening binnen een dag op je rekening hebben! Klinkt geweldig natuurlijk tegen een laag tarief even snel geld lenen. Betaal je het bedrag netjes binnen de tijd terug is er geen probleem. Maar mocht je een keer te laat zijn of het niet kunnen terug betalen, dan betaal je vaak extra kosten zoals administratie kosten, incasso kosten etc. Zo kan je lening uiteindelijk veel hoger uitlopen dan dat jij had gebudgetteerd!

Mocht je toch een dure aankoop willen doen bijvoorbeeld een auto? Zorg dat je dan al een deel heb gespaard  zodat al een deel betaald is. Daardoor hoeft er ook per maand minder worden betaald en kan de looptijd van de lening korter worden. Vooral bij een lening met een lange looptijd moet er goed nagedacht worden over de toekomst. Het belangrijkste om je af te vragen is: heb je in de toekomst nog wel hetzelfde inkomen als nu? Wil je bijvoorbeeld in de zomer met een groep vrienden op vakantie, daar is ook veel geld voor nodig. Denk vooruit aan de kosten die je elke maand maakt en hou er eventueel rekening mee met onverwachte kosten die kunnen plaatsvinden.

Leen alleen wat echt nodig is, en niet meer!

Natuurlijk kan een lening ook super handig zijn. Je tv gaat bijvoorbeeld stuk en je kan niet in één keer zo een groot bedrag missen? Dan kan je vaak nog dezelfde dag naar de bank of een website waar ze een lening aanbieden. En vaak heb je het dan nog vandaag op de rekening. Lenen geeft meestal wel een vaste zekerheid, omdat je vooraf weet hoeveel je per maand terug moet betalen, en tegenwoordig kan je dit vaak zelf bepalen. Als je er goed op let hoeveel je terug moet betalen en dit meteen berekend als je een lening afsluit, dan heeft een lening veel voordelen. Maar vraag nog steeds jezelf de vraag of het noodzakelijk is of niet!

DUO lening

Naast je studiefinanciering kan je ook een lening afsluiten bij de DUO. Als je tijdelijk krap bij kast zit kan je via de DUO bijvoorbeeld één of twee maanden een bedrag lenen. Het voordeel van het lenen via de DUO is dat je meestal een lagere percentage aan rente terug betaald, en je mag er 15 jaar over doen om het af te lossen.

|