Veel kinderen hebben vanaf hun 16de een bijbaan of lopen stage. Leuk dat je je eigen geld verdient maar let wel op dat je niet te veel verdient  Namelijk als je teveel verdient, dan kan dat gevolgen hebben voor jouw kinderbijslag. De kinderbijslag stopt dan. Om te zien hoeveel je mag bijverdienen, klik hier.

Ben je jonger dan 16 jaar en je woont thuis, dan mag je onbeperkt bijverdienen.

Voor twee groepen geldt een maximum bedrag dat bijverdiend mag worden:

  • Kinderen van 16 of 17 jaar;
  • Kinderen jonger dan 16 jaar die niet meer thuis wonen.

SVB maakt onderscheid tussen twee soorten bijverdiensten:

  • Bijverdiensten door het jaar heen (bijvoorbeeld het bezorgen van kranten)
  • Vakantiewerk

Het maximumbedrag wordt elk jaar in oktober aangepast. Het gaat om het netto bedrag wat een kind verdient, dus het bedrag wat de kind echt krijgt.

Bijverdiensten door het jaar heen
De SVB betaalt de kinderbijslag per kwartaal uit. Als het inkomen in een kwartaal niet hoger is dan een vastgesteld bedrag, dan komt de kinderbijslag niet in gevaar. Verdien je in een kwartaal meer, dan komt de kinderbijslag voor dat kwartaal in zijn geheel te vervallen. Om te bepalen wat uw kind maximaal mag bijverdienen klik hier.

Vakantiewerk
In de zomervakantie heb je vaak een vakantie baantje of kan je extra werken bij je vaste bijbaan. Met dit vakantiewerk mag je nog eens €1.300,- netto extra bijverdienen. Dit bedrag komt dus bovenop het vastgestelde bedrag.

Wat is inkomen en wat niet
Alleen inkomen uit arbeid van het kind telt mee. Een teruggave van loonbelasting wordt ook als inkomen uit arbeid gezien. Zakgeld telt bijvoorbeeld niet mee als inkomen. Voor een complete overzicht wat de SVB wel en niet als inkomen ziet, klik hier.

Inkomen doorgeven
Zodra je weet dat je in een kwartaal meer dan €800,- netto gaat verdienen, meldt dit meteen aan bij een SVB-kantoor, om te voorkomen dat je de kinderbijslag moet terugbetalen.

Surf voor meer informatie naar de website van SVB, klik hier.