Hoe kan je als student goedkoper leven?
Als student heb je het niet altijd even makkelijk. Vooral op financieel gebied net iets te goedkoop-leven-studentvaak. Hoe kan je er nou voor zorgen als student dat je toch nog een beetje geld over houdt? Hoe kom je die lange weken door terwijl je weet dat je bijna geen geld meer hebt, maar nog wel moet eten? Waar vind je de goedkoopste producten? Wij hebben een lijstje gemaakt om je door die moeilijke krappe financiële dagen heen te helpen.

Huishoudboekje
Een financieel overzicht met wat je binnen krijgt en wat je gaat uitgeven. Voor de opkomst van de computer werd dit het huishoudboekje, tegenwoordig nemen applicaties en software zoals Excel het over.

Maak een overzicht met hoeveel je per maand te spenderen hebt en wat je aan vaste kosten moet uitgeven. En mocht je geld over houden naast je vaste kosten? Geef het niet in een keer uit maar leg een deel op zij zodat je onverwachte kosten kunt opvangen zoals als je laptop opeens stuk gaat.

Bekijk ook dit filmpje voor tips om goedkoper te leven:

Telefonie
Neem geen (dure) abonnement, hoe verleidelijk het ook is met al die nieuwe ‘gratis’ telefoons. Met een prepaidkaart houd je zelf in de hand hoeveel je uitgeeft en hoeveel je belt. Door een prepaidkaart ben je meer van bewust van het feit dat bellen en sms’en (veel) geld kost.

Een mobiele telefoon hoeft niet twee keer per jaar verwisseld te worden! Met de huidige technologische ontwikkelingen komt zeker wel per kwartaal een nieuwe top model uit. Zo komt Samsung per jaar wel met enkele Galaxy toestellen, heeft Apple ongeveer om het jaar wel een nieuwe gadget en ga zo maar door. Als je huidige telefoon nog perfect functioneert denk dan nog eens erover na voordat je een nieuwe telefoon aanschaft.

Tweedehands boeken/artikelen
Studeren is duur. En elk jaar wordt het nog een stukje duurder en nadeliger voor studenten. Als je studieboeken moet aanschaffen kijk dan eerst even of vrienden of familie nog oude studieboeken hebben die jij misschien kan gebruiken. Daarnaast heb je ook verschillende websites die tweedehands boeken aanbieden zoals:

  • Bol.com
  • Marktplaats
  • Bookmatch

Voor nieuwe studieboeken ben je al snel rond de vijfhonderd euro per jaar kwijt. De prijzen van tweedehands boeken zijn minstens een kwart goedkoper dan nieuwe boeken. Daarnaast kan je op websites zoals Marktplaats vaak ook terecht voor andere nuttige artikelen wat je voor een stuk goedkoper kan aanschaffen dan nieuw via de winkel.

Ouders
Onthoud dit heel erg goed: Ouders zijn lief! Wat er ook gebeurt, hoe vervelend ze ook kunnen zijn en hoeveel ze ook kunnen zeuren, ouders zijn en blijven lief. Want zij kunnen meestal een oplossing zijn van jouw geld probleem, welke ouder zou nou zijn eigen lieve dochter of zoon verhongeren? Precies geen één ouder zou dat kunnen. Dus ga gezellig langs bij je ouders, zorg dat je er iets minder verzorgd uitziet dan altijd, je ouders bieden het zelf dan wel aan om je financieel te helpen!

Koken
Als je zelf eet, heb je altijd teveel! Kook meerdere porties en vries ze in, dit bespaart je geld (je gooit niets weg) en tijd (je hoeft volgende keer niet weer te koken)! Je kunt ook gezellig vrienden of vriendinnen uitnodigen om samen te eten. Samen eten is goedkoper en gezelliger!

Zelf groenten kweken is helemaal niet lastig en iedereen kan het!

Een weekendje thuis op de bank film kijken met vrienden
Is het bijna weekend? Lekker uitgaan en feesten? Leuk allemaal maar het kost ook veel geld. Nodig een paar vrienden uit, koop met z’n alle een kratje bier of fris, wat chips en snacks erbij en je bent klaar! Stuk goedkoper dan een avondje stappen.

Toch stappen? Geen rondjes aanbieden. Maak een pot of laat ieder voor zich betalen. Accepteer ook geen rondjes van anderen want niemand houdt van een uitvreter. Moet je toch een rondje geven? Wacht dan lekker tot later op de avond, dan is de helft toch zo lam dat ze niet meer willen drinken.