Top 10 Om geld te bespaartips

Bespaartips

geld
Top 10 Om geld te bespaartips:

 • Eet met anderen in plaats van alleen. Voor één persoon boodschappen doen is veel duurder dan voor een paar mensen tegelijk. Je deelt de rekening met meerdere mensen en komt uiteindelijk goedkoper uit.
 • Ga naar de markt boodschappen vooral fruit is daar goedkoper of naar een goedkopere supermarkt.
 • Haal geen echte merken, maar koop de eigen merken van de supermarkt. Kijk bij de supermarkten wat lager dan op ooghoogte, daar liggen de goedkopere merken.
 • Ga niet winkelen met een lege maag. Dan koop je veel dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.
 • Douche niet te lang en spaar zo energie. Te lang en te heet douchen is sowieso niet goed voor je huid.
 • Gebruik spaarlampen en laat de verwarming niet onnodig aanstaan.
 • Koop niet elke keer een plastic tas bij de supermarkt, maar stop er standaard een in je rugzak of handtas.
 • Vraag belastinggeld terug als je een bijbaantje hebt of in de vakantie hebt gewerkt.
 • Pin je zakgeld en betaal alleen nog maar met contant geld als dat op is ,is het op met je pinpas geef je makkelijker geld uit.
 • Neem eten mee als je weggaat eten op straat kopen is altijd duurder

 

 

Pas op met de Bitcoin, de nieuwe virtuele munt

Pas op met de Bitcoin, de nieuwe virtuele munt. Of, for that matter, al het virtuele geld, credits, virtuele banken etc. Is dit wel allemaal zuivere koffie? Wie zit hier achter? Wie pushen deze “bitcoin”? Zijn er mensen die hiervan profiteren?

bitcoin

Bitcoin in het kort:

Er is veel te doen over de nieuwe internet valuta: bitcoin. Bitcoin is technisch gezien vergelijkbaar met Napster (De eerste p2p bestanden uitwissel dienst) maar dan op het gebied van geld. Bitcoin kan direct tussen 2 verschillende computers worden uitgewisseld, is bijna niet traceerbaar en zorgt voor veel betaalgemak doordat er geen tussenpartijen zijn, geen wachttijden en geen transactiekosten.

Het lijkt allemaal fantastisch. Maar, er is een maar, of zijn er meerdere “maar-s”?

Op zoek naar het verhaal achter de Bitcoin?

Download hier het artikel?

Verschillende valuta's

Een valuta is een officieel geldig betaalmiddel van een land. Door het bestaan van verschillende valuta’s leidt bij internationale handel tot de noodzaak wisselkoersen vast te stellen. Bij vaste wisselkoersen bestaan er door de monetaire autoriteiten geregelde vaste omwisselingverhoudingen tussen de verschillende valuta’s. Al lang voor de invoering van een gemeenschappelijke munt (de euro) in een groot deel van de Europese Unie, probeerde men de koersen binnen een bepaalde bandbreedte te laten schommelen. Voor een lijst van valuta’s zie hier onder.

Afbeelding: 123rf.com

Via Wisselkoers.nl kun je in één overzicht alle verschillende valuta’s berekenen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de actuele huidige koers.

Dinar Algerije, Bahrein, Irak, Jordanië, Koeweit, Libië, Servië en Tunesië
Dirham Marokko (en Westelijke Sahara) en Verenigde Arabische Emiraten
Dollar Australië, Bahama’s, Barbados, Belize, Bermuda, Nederlandse BES-eilanden, Brunei, Caraïbisch Gebied (Oost-Caribische dollar), Canada, Kaaimaneilanden, Fiji, Guyana, Hongkong, Jamaica, Liberia, Namibië, Nieuw-Zeeland,Singapore, Suriname, Taiwan, Trinidad en Tobago, Verenigde Staten en Zimbabwe.
Euro België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kosovo Luxemburg, Malta,Monaco, Montenegro, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Vaticaanstad
Frank Djibouti (Djiboutiaanse frank), Frans-Polynesië (CFP-frank), Nieuw-Caledonië (CFP-frank), Rwanda (Rwandese frank), Wallis en Futuna (CFP-frank), delen van West- en Centraal-Afrika (CFA-frank) en Zwitserland (Zwitserse frank)
Gulden Aruba (Arubaanse florin), Curaçao (Antilliaanse gulden), Sint Maarten (Antilliaanse gulden)
Kroon Denemarken, IJsland, Noorwegen, Tsjechië en Zweden
Kwacha Malawi (Malawische kwacha) en Zambia (Zambiaanse kwacha)
Manat Azerbeidzjan (Azerbeidzjaanse manat) en Turkmenistan (Turkmeense manat)
Peso Argentinië, Chili, Colombia, Cuba, Dominicaanse Republiek, Mexico, Filipijnen en Uruguay
Rial / Riyal Iran, Jemen, Oman, Qatar en Saoedi-Arabië
Roebel Rusland (Russische roebel), Wit-Rusland (Wit-Russische roebel), Transnistrië (Transnistrische roebel)
Pond Egypte, Libanon, Soedan, Syrië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk
Roepie/roepia/rufiyaa India (Indiase roepie), Indonesië (Roepia), Maldiven (rufiyaa), Mauritius (Mauritiaanse roepie), Nepal (Nepalese roepie), Pakistan (Pakistaanse roepie), Seychellen (Seychelse roepie) en Sri Lanka (Sri Lankaanse roepie)
Shilling Kenia, Oeganda, Somalië en Tanzania
Won Noord-Korea (Noord-Koreaanse won) en Zuid-Korea (Zuid-Koreaanse won)

 

Geld

Geld is een hulpmiddel om de ruil van goederen en diensten te vergemakkelijken. Een algemeen aanvaard ruilmiddel heeft zo zijn voordelen:geld-gelukkig

 • Bestemmingsvrijheid van het geld, geld kan overal voor gebruikt worden.
 • Transportvrijheid, geld kan verdiend worden in bijvoorbeeld Nederland, maar uitgegeven worden in een ander land.
 • Opslagvrijheid van geld. Je kan er zelf mee kiezen waarvoor je het geld gebruikt, ga je het geld bijvoorbeeld sparen? Uitgeven in het heden? Of meteen uitgeven?                                                 Afbeelding: beginnenmetgeldverdienen.nl

Vroeger werd er handel gedreven doordat goederen en diensten rechtstreeks uitgewisseld werden. Men kon bijvoorbeeld een brood ruilen voor drie eieren. Enkele grote nadelen van ruilhandel:

 • Er is niet altijd een wederzijds verlangen;
 • Veel producten zijn bederfelijk, waardoor je niet kon sparen;
 • Het is moeilijk om een waarde te schatten op producten.

Maar hoe wordt geld tegenwoordig gemaakt? Het maken van geld is ingewikkeld. Zo wordt papiergeld gemaakt van stevig papier, met een speciaal vuil en vochtwerend laagje.

Bij de GeldMuseum kun je bekijken hoe geld wordt gemaakt.

Geld moet ook lastig na te maken zijn. Vals geld is altijd al een probleem geweest. Wereldwijd werd er in 2011 606.000 valse eurobiljetten uit omloop genomen. Dat is 19,3 procent minder dan in 2010. Dat kan betekenen dat de vervalsingen tegenwoordig zo goed zijn dat ze niet meer opvallen. Maar waarschijnlijker is dat er daadwerkelijk minder geld wordt nagemaakt.

Controleer of jouw geld echt of vals is!

Benieuwd hoe papier geld gemaakt wordt?

|