Iedereen kijkt tv en iedereen doet het op zijn eigen manier. De komst van internet tv, tablets en smartphones zal uiteindelijk de tv-consumptie en business modellen sterk doen veranderen maar niet doen verwijderen.

Rond 1950 werden de eerste televisies in Nederland verkocht. Philips was de maker van dit nieuwe apparaat. Veel mensen waren bang dat de televisie het einde zou zijn van het ‘gezellige’ gezin. Philips vertelde in zijn reclames juist het tegenovergestelde. Ze lieten zien dat het thuis nog veel gezelliger zou worden als je allemaal samen naar de televisie keek. Philips had grote plannen: ze wilden heel Europa veroveren met hun televisies. Maar dat kon pas lukken als in Nederland veel verkocht weden. Rond 1961 waren er al een miljoen televisies in nederland, er was destijds twintig uur per week van alles te zien op tv zoals series, sport en het journaal. In 1970 had bijna elk gezin een zwart-wittetelevisie. Sommigen hadden zelfs al een kleurentelevisie.

De televisie veranderde alles. Vroeger was de eettafel het midden van de huiskamer. Nu is dat de televisie. Iedereen moest vanaf de bank of een luie stoel de tv kunnen zien. Maar er veranderde nog meer. Toen er nog geen tv was, speelden mensen heel veel spelletjes. Dat werd een stuk minder sinds de tv bestaat.

Gemiddeld kijken wij 3 uur en 11 minuten per dag naar de tv (bron: Stichting Kijk Onderzoek). Ondanks de sterke opkomst van bijvoorbeeld tablets geeft 96% aan nog steeds voorkeur te hebben voor live televisiekijken op de traditionele wijze.Het overgrote gedeelte van de onderzoek (62%) geeft aan verder te internetten op een ander toestel tijdens het televisiekijken.

social-tv-toekomst‘’Een beperkte groep doet dit om aanvullende informatie op te zoeken over het programma waar zij op dat moment naar kijken. Net zoals social media zijn smartphones en tablets geen concurrentie voor tv, maar kunnen ze juist complementair werken. Consumenten moeten echter nog wennen aan alle mogelijkheden en mediabedrijven moeten aan de slag en nieuwe concepten en business modellen ontwikkelen’’, aldus Marieke van der Donk, director strategy & operations en media expert binnen Deloitte.
Bron: Deloitte

Online TV kijken en Uitzending gemist
In Nederland kijken we steeds vaker televisie op een moment dat het ons uitkomt. Online, of gewoon op televisie dankzij dienstels zoals Uitzending Gemist. Dat blijkt uit cijfers van SKO.

In 2011 werden 206,8 miljoen streams via uitzending Gemist gestart, een stijging van 16% ten opzichte van 2010. De verwachting is dat in de komende jaren nog meer streams worden opgevraagd. Dat komt mede door de groei van het aantal tablets en smartphones in nederland. Ook het populairder worden van het tweede scherm-kijken in Nederland en de nieuwe internetsite van Uitzending Gemist moeten voor de nieuwe groei gaan zorgen. Sinds 2005 is de programmadatabase die via deze uitgesteld kijken-dienst beschikbaar is naar meer dan 90.000 uitzendingen gegroeid.

Uitzending Gemist is nu nog gratis. De kans is echter groot dat er in de toekomst een deel van het content dat via Uitzending Gemist beschikbaar is, moet worden betaald. Het zou dan voornamelijk gaan om aangekochte series, films en evenementen.

Afbeelding: frankwatching.com

De top 10 meest bekeken programma’s in 2011:
  1. Spangas (8.7 miljoen starts)
  2. Klokhuis (4,7 miljoen starts)
  3. Huisje boompje Beestje (4,3 miljoen starts)
  4. Flikken Maastricht (4,2 miljoen starts)
  5. Boer zoekt vrouw extra (3,9 miljoen starts)
  6. Boer zoekt vrouw (3,8 miljoen starts)
  7. Wie is de mol (3,8 miljoen starts)
  8. De wereld draait door (3,7 miljoen starts)
  9. Pownews (2,5 miljoen starts)
  10. Pauw en Witteman (2,3 miljoen starts)