Tegenwoordig bestaan er tablets in allerlei verschillende kleuren, design en formaten. Een tablet is super handig, zo heeft een tablet onder andere de volgende voordelen:

  • Draagbaarheid: het is uiterst licht en makkelijk mee te nemen
  • Een tablet is uitermate geschikt voor demonstraties en educatie doeleinden
  • Gegevens zijn gemakkelijk via een USB kabel over te zetten naar een reguliere pc
  • De technologie is gemakkelijk te gebruiken

Besturingssysteem
Op de mobiele markt zijn er een aantal dominante besturingssystemen beschikbaar voor tablets-tips tabletstablets. De Twee grootste op dit moment zijn Apple (IOS) en Google (Android). Daarnaast is Microsoft (Windows 8) ook een serieuze speler op de markt. De grote verschillen tussen IOS en Android liggen vooral in de gebruikersgemak. IOS is meer gebruiksvriendelijker, daarin tegen is Android een open source waarbij je dan meer vrijheid heb dan bij de bestuuringssysteem van Apple.

Scherm
Vrijwel alle tablets maken gebruik van touchscreens. De grote voordeel van een touchscreen is dat je geen muis en toetsenbord nodig heb, omdat je alle bewegingen met je muis kan uitvoeren en typen kan door middel van een virtuele toetsenbord.

Er zijn twee soorten touchscreens beschikbaar, de zogeheten ‘capacitive touchscreens’ en de ‘resistive touchscreens’. Een capacitive touchscreen kan elke aanraking met de vinger constateren, en bij een resistive touchscreen reageert het apparaat pas wanneer er op het scherm gedrukt wordt. De meeste nieuwe modellen maken gebruik van een capacitive touchscreen of een combinatie van beiden.

Externe opslag
Alle tablets zijn voorzien van een interne opslag geheugen, om al je favoriete content op je tablet te kunnen zetten. De geheugengroottes van tablets lopen uit van 4 tot en met 250GB. De meest gangbare grootte is 16GB. De meeste (bijna alle Android) tablets beschikken over een microSD-kaart slot, waarmee je het geheugen verder mee kan uitbreiden doormiddel van een MicroSD-kaart.

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘cloud service’, waarbij je (meestal kosteloos) gebruik er van kan maken. Één van de bekendste ‘cloud service’ is Dropbox.

Ben je ook benieuwd waarop tablets getest worden? Bekijk dit filmpje hieronder waarop de consumentenbond op let:

WiFi of toch WiFi + 3G?
Sommige modellen komen in twee verschillende versies. Een versie waarbij je alleen gebruik kan maken van WiFi en één versie die zowel WiFi als 3G ondersteund. Vooral de grotere merken (denk aan Apple, Samsung, Sony etc.) komen met beide modellen op de markt.

In de meeste gevallen is een tablet met alleen een WiFi-ondersteuning voldoende. Door de opkomst van mobiele hotspots en WiFi in de trein is het mogelijk om op verschillende en openbare locaties via WiFi verbinding te maken met het internet. Daarnaast kunnen tegenwoordig vele (Android) smartphones worden gebruikt als WiFi-model voor andere apparaten zoals tablets. Dit wordt ook wel tethering genoemd.

Bron: Vergelijk.nl