Dat de gameindustrie groter is dan ooit, is geen nieuws meer. Er gaat in de wereld van computerspelletjes meer geld om dan in Hollywood.  Zo zijn er mensen die van gamen hun werk hebben gemaakt. We praten over een wereldwijde miljardenbusiness.

Voor de meest recente games nieuw: www.gamingonly.nl

Huidige generatie consoles:

Is gamen wel of niet gezond? Wordt je van gamen agressief? Wordt je er lui van? Zo kan je nog heel veel negatieven vragen opstellen over gamen. Er zijn genoeg onderzoeken uitgevoerd op gebied van gamen en vaak is het antwoord niet al te positief. Maar dat betekend niet dat gamen niet razend populair is. Uit onderzoek is gebleken dat 72% van de Nederlandse bevolking wel eens een game speelt.

Game genres
De markt van de console games is de laatste jaren enorm gegroeid. Producenten van console games besteden veel tijd en geld om spellen te maken die het grote publiek aanspreekt. Daarom zijn er ook veel verschillende genres, hierna volgt een uitleg van de meest bekende genres:

  • RPG: Role Playing Games zijn er populair. Je speelt de rol van een bepaald personage en je moet door een virtuele wereld rondlopen waarin je bijvoorbeeld wapens kunt verzamelen en met andere personages kunt praten. RPG’s zijn vaak mooie, uitgebreide console games waarin je veel kunt bekijken. Een speciaal soort RPG is de MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playinng Game) waarbij het zelfde idee wordt vertaald maar dan met andere mensen via het internet.
  • Action: Bij deze console games gaat het om snelle reflexen. De speler moet zich in een fictieve wereld weten te handhaven. Er kan bij geschoten worden, maar het hoeft niet. Deze categorie valt weer onder te verdelen in verschillende soorten: FPS, TPS, Shoot ‘m Up en Fighting. Voor meer informatie:  Klik hier
  • Platforms: Platform Games worden gekenmerkt door het velesuper-mario-platform
    springen, klimmen en manoeuvreren van platform naar platform. Meestal moeten er voorwerpen verzameld worden en ook moeten er vijanden worden verslagen. De meeste platform games hebben een cartoonachtige uitstraling. Daarbij is het uiterlijk van de vijanden vaak gebaseerd op legendarische wezens zoals draken en goblins, of op natuurlijke beesten zoals gorilla’s, schildpadden konijnen etc. Bekende platformspellen zijn Sonic en Super Mario 64.
  • Racing: Bij een racespel bestuur je een auto of een ander voertuig en moet je zo snel mogelijk van punt A naar punt B of in zo kort mogelijke tijd een aantal rondes rijden op een circuit. Tegenwoordig worden racing games echter steeds realistischer, zowel qua geluid, grafische weergave en met name ook qua besturing, door middel van de populaire racing wheels. Bekende console games zijn o.a. de Need for Speed-serie, Gran Turismo en Colin McRae Rally.
  • Simulation: In een simulatiespel (of Sim game) wordt de werkelijkheid gesimuleerd. Er zijn twee soorten simulatiespellen: strategische simulatiespellen en vaardigheidsspellen.
  • Sport: Tennis, voetbal, golf, basketball, skating: voor de gamevariant hoef je je huis niet meer uit. Bekende titels zijn bijvoorbeeld de Fifa- (voetbal), of de Tony Hawk (skateboard)- series.
  • Survival horror: Bij de meeste survival horror console games staat overleven voorop. Meestal moet je als speler zien te ontsnappen uit een geïsoleerd huis of een stad vol met zombies en is de enige uitweg om te ontsnappen door puzzels op te lossen, vijanden van je af te weren door gebruik te maken van verschillende wapens, en in sommige gevallen gebruik te maken van je eigen bovennatuurlijke krachten. Het totaal alleen zijn in een enge omgeving vormt vaak het hoofdthema rondom een survival horror game. Survival horror is hoogstwaarschijnlijk het enige genre van de console games waarbij de sfeer belangrijker is dan de gameplay. Populaire console games zijn de Resident Evil en de Silent Hill series.
  • Training: Een relatief nieuwe categorie console games, populair gemaakt door Nintendo met de Brain Training games voor de Nintendo DS. In deze console games worden je hersenen gestimuleerd door bijvoorbeeld zo snel mogelijk 20 simpele sommen te maken of memory te spelen.                Bron: Vergelijk.nl

Het bovenstaande overzicht is een lijst van de bekendste namen die je vaak tegenkomt.

Bekijk ook deze video waarin wordt gediscussieerd over de beste game genres (engels)