Functies en beroepsmogelijkheden in de evenementen branche:

Functies in de evenementen branche
Bij beurzen in de Rai of de Jaarbeurs gaat het vaak om grote aantallen bezoekers en standhouders. Om zo´n beurs succesvol te laten verlopen zijn veel mensen nodig. Veel verschillende functies waarvan ook heel veel geschikte bijbanen voor studenten. Hier een korte lijst van functies:

Hostesses
Als hostess ontvang je de gasten en ben je het directe aanspreekpunt. Op een beurs kan dit inhouden dat elke standhouder een hostess inhuurt die bezoekers vraagt waarin ze geïnteresseerd zijn en iets te drinken aanbied. Voor deze functie zijn representatieve en spontane mensen nodig.

Toegang- en kaartcontroleurs
Aangezien er voor de meeste beursen entree betaald moet worden, zijn er mensen nodig die de kaarten controleren op o.a. geldigheid.

Verkeersregelaar

Een verkeersregelaar zorgt er voor dat het verkeer goed wordt geleid. Ze geven aanwijzingen voor een goede verkeersregeling. Er zijn drie soorten verkeersregelaars:

– Een voorbeeld wat een verkeersregelaar doet is bijvoorbeeld het verkeer regelen bij evenementen (de oranje hesjes). Ze wijzen bijvoorbeeld waar je moet parkeren of de juiste weg naar de ingang. Vroeger werd dit gedaan door de lokale politie. Tegenwoordig is de politie nog steeds verantwoordelijk alleen laten ze een deel van het werk door vrijwilligers doen (verkeersregelaars). Organisatoren van evenement moeten zelf voor verkeersregelaars zorgen en ze ook daad werkelijk laten opleiden. Voor de organisaties is dit erg vervelend, er gaat veel tijd inzitten om dit te regelen.
– Verkeersregelaars die landelijk optreden. Het zijn dan vooral transportbegeleiders bij het vervoeren van bijzondere transporten. Deze verkeersregelaars rijden in gele begeleidingsvoertuigen.
– Mensen die vanwege hun beroep ook verkeersregelende taken uitvoeren. Hieronder verstaan we onder andere de brandweer en wegwerkers. Men noemt deze personen permanente verkeersregelaars.

Parkeerwachten
Parkeerwachten zijn er om de bezoekers aan te geven waar geparkeerd kan worden. Dit om een grote parkeerchaos te voorkomen. Ook bewaken ze de parkeerplaatsen (wat inbraak voorkomend werkt).

Barmannen & vrouwen
Op veel evenementen worden drankjes en etenswaren verkocht. Achter de bar moeten mensen staan die deze waren verkopen.

Garderobe personeel
Gardarobe personeel neemt jassen en tassen aan en bergt deze veilig op. Aan het einde van de avond reiken zij de jassen en tassen weer uit.

Toiletdames
Zij zorgen ervoor dat de toiletten schoon blijven en dat de gasten ook betalen voor hun bezoekje.

Enqueteurs
De enqueteurs stellen bezoekers vragen over het desbetreffende evenement. Het primaire doel is onderzoeken waar nog verbeteringen kunnen plaatsvinden.

Leidinggevend personeel (organisatie comité)
Leidinggevend personeel stuurt andere werknemers aan. Zij zorgen ervoor dat alles in goede banen verloopt en lossen problemen op.

Op-en afbouwers
Voor veel evenementen (beursen e.d.) moeten vooraf heel veel stands opgebouwd worden. Naderhand dient alles weer ingepakt te worden. Hier is altijd veel personeel voor nodig.

Beveiligingsmedewerkers
Om voor deze functie in aanmerking te komen dien je te beschikken over de juiste diploma´s. De functie is het preventief voorkomen van problemen en deze waar nodig op te lossen.

Toezichthouders
Je houdt toezicht bij evenementen. Voor deze functie heb je geen specifieke diploma´s nodig, maar dien je sterk in je schoenen te staan en zeer alert te zijn. De functie is meer om problemen te voorkomen dat te verhelpen en vaak betekend dit dat je op bepaalde artikelen moet passen.

Schoonmakers
Op drukbezochte evenementen kan het afval zich hard opstapelen. Uitgedeelde flyers en verpakkingen van bepaalde producten belanden op de vloer waardoor de ruimte snel `slordig´ oogt. Daarom moet er voor en na openingstijd veel opgeruimd en schoongemaakt worden zodat de hallen de volgende dag weer prachtig er bij liggen.

Kijk ook eens voor vacatures op StudentenVacature.nl