Software ontwikkelaar
Een software ontwikkelaar is iemand die zich bezighoudt met het programmeren van verschillende soorten software. De taken van een software ontwikkelaar zijn:
– Het ontwerpen van nieuwe computerprogramma’s
– Het testen van de nieuwe computerprogramma’s
– Het onderhouden van computerprogramma’s
– De computerprogramma’s aanpassen aan de wensen van uiteindelijke gebruikers
– Het delen van jouw technische ideeën met andere leden uit je team

Wanneer je een computerprogramma moet ontwerpen voor een specifieke klant, is het belangrijk dat je goed kan communiceren. Ook is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden en welke beperkingen het bedrijf heeft waarvoor jij aan het ontwerpen bent. Ook moet je veel samenwerken met andere instellingen die zich bezighouden met software, zoals bedrijven en universiteiten. Zo kun je namelijk op de hoogte worden gehouden van de laatste technische ontwikkelingen. Omdat de techniek blijft veranderen raak je nooit uitgeleerd.

Software Architect
Ook als software architect is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van alle nieuwe technische ontwikkelingen. Je hebt een grote verantwoordelijkheid tijdens gehele ontwikkelingscyclus.

De belangrijkste taak van een software architect is het behalen van succes doordat je de basis van een computerprogramma goed hebt ontworpen. Je moet dan in het ontwerp zorgen voor een logische structuur van het programma. Je wil vooral graag dat het computerprogramma een zo’n groot mogelijk gebruiksgemak heeft. Dit doe je door het programma eenvoudig mogelijk te maken.

Ook een software architect moet goed kunnen communiceren, omdat ook hij of zij het computerprogramma moet aanpassen aan de wensen van de eventuele klant.

Servicedesk medewerker
Als servicedesk medewerker is het erg belangrijk dat je telefonisch goed kan communiceren. Hieronder verstaat men; goed in kunnen leven in de persoon die belt, duidelijk kunnen communiceren, klantvriendelijk zijn en je goed met vertrouwelijke gegevens om kunnen gaan. Je moet iedere melding die binnenkomt serieus nemen en ook correct en nauwkeurig behandelen. Het is ook belangrijk dat je je taalgebruik kan aanpassen aan de persoon die je aan de telefoon hebt. Het is ook belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Het is namelijk erg vervelend als er wachtrijen ontstaan en een persoon dus lang moet wachten voordat hij of zij te woord wordt gestaan.

Functioneel beheerder
In een bedrijf heb je vaak een functioneel beheerder en een ICT-afdeling. Beide voorzien de buitenwereld van informatie over het bedrijf waar ze voor werken. Het verschil is echter dat de functioneel beheerder selecteert welke informatie belangrijk is en dat op papier zet. En vervolgens stuurt de functioneel beheerder de ICT-afdeling aan om ervoor te zorgen dat die informatie goed aan de buitenwereld overgebracht wordt. Als functioneel beheerder moet je goed met mensen kunnen communiceren, omdat je baas aangeeft wat hij of zij aan informatie aan de buitenwereld wilt geven. Je moet goed in kunnen zien wat het imago van een bedrijf is, omdat je daar je informatie aan aan moet passen. Ook moet je kort en bondig kunnen schrijven. Je moet in een aantal zinnen duidelijk kunnen maken wat bijvoorbeeld een bedrijf doet. Als functioneel beheerder werk je dus vaak in een team met de ICT-afdeling. Zij helpen immers met het verwoorden van datgene wat jij aan de buitenwereld wilt zeggen.

Programmeur

Als programmeur werk je bij bedrijven die nauw betrokken zijn bij de nieuwste software ontwikkelingen. Dit is meestal bij een software bedrijf of een informatica-afdeling. Als programmeur moet je verschillende dingen uitvoeren zoals het ontwerpen, testen en het bouwen van de software. Sommige bedrijven hebben voor ieder onderdeel een eigen programmeur dus dan kan je je richten op één specifiek onderdeel. Als programmeur moet je een teamspeler zijn aangezien je de hele dag door met collega’s zoekt naar technische oplossing. Bovendien ontwikkel je ook met dit team het programma. Je moet daarom ook stressbestendig, handig en creatief zijn. Als et programma af is moet je ook goed kunnen uitleggen hoe het programma in zijn geheel in elkaar zit. Dit moet je mondeling en schriftelijk goed kunnen uitleggen.

Consultant
Wat doe je precies als consultant? Een consultant is de Engelse benaming voor een adviseur. Je geeft organisaties advies als er problemen ontstaan of als er bijvoorbeeld een verbetering moet plaatsvinden. Je hebt als consultant verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij personeelmanagement, milieu, marketing, ICT, leiderschap of communicatie. Als consultant kom je de hele dag door in aanraking met mensen. Het is wel een beroep dat veel van je eist. Je klanten verwachten bijvoorbeeld dat je al hun klachten oplost. Als consultant gaat het er niet altijd om dat je overal alles van afweet, maar je moet wat je weet wel overtuigend kunnen overbrengen. Als consultant kun je in dienst komen bij grotere organisaties of als extern consultant bij bijvoorbeeld een adviesbureau. Naarmate je langer werkt en veel klanten hebt die je persoonlijk goed kent, kun je natuurlijk ook aan de slag als zelfstandig consultant.

Productmanager
Als productmanager ben je verantwoordelijk voor een bepaald product, of soms voor meerdere producten. Als productmanager voor je alles voor dat product regelen. Je hebt dan de volgende taken:

– Op zoek gaan naar leveranciers
– Contact onderhouden met de leveranciers
– Onderhandelen met de leveranciers over de prijs van het product en de leveringsvoorwaarden
– Je moet je budget in de gaten houden
– Je moet nieuwe trends goed in de gaten houden
– Je moet de goede verkoopprijs bepalen
– Je moet zorgen dat je doelgroep informatie over je product krijgen Deze taken voer je vaak niet alleen uit. Je geeft vaak anderen taken. Je laat bijvoorbeeld de ICT-afdeling een website bouwen. Dit doe je niet altijd zelf. Wel moet je alles in de gaten houden. Je stuurt dus vaak een team aan, waarvoor jij eindverantwoordelijk bent.

Systeembeheerder
Wanneer je systeembeheerder bent kun je bij de overheid, bij een softwarebedrijf of op een ICT-afdeling gaan werken. Als systeembeheerder regel je alles rondom een heel computersysteem in een bepaald bedrijf. Je moet ervoor zorgen dat er een goed computersysteem gecreëerd wordt en dat deze ook goed onderhouden wordt. Dit doe je door het nieuwe computersysteem uit te leggen aan degene die er mee moeten gaan werken. Ook moet je aanwezig zijn om eventuele storingen of andere problemen op te lossen. Het is dus belangrijk dat je als systeembeheerder goed kan communiceren. Je moet goed en helder kunnen uitleggen, maar ook bereid zijn om problemen op te lossen.

Bron: SollicitatieVacature.nl

Kijk eens op StudentenVacature.nl!