XTC Wat is het?

XTC is een andere schrijfwijze voor het Engelse woord ecstasy , dat extase of verrukking betekent. XTC wordt daarom ook wel lovedrug genoemd.

XTC is een harddrug in de vorm van pillen, poeders en capsules. De pillen hebben verschillende kleuren. Er staat vaak een logo op. Je kunt het niet legaal kopen.

De werkzame stof in XTC die de ‘extase’ veroorzaakt is MDMA . MDMA, ook wel Adam genoemd, werd rond 1900 ontdekt door een geneesmiddelenfabrikant die op zoek was naar een nieuw medicijn. De stof werd gemaakt op basis van safrol-olie uit nootmuskaat maar is nooit als geneesmiddel op de markt gekomen.

Nu wordt MDMA op een andere, synthetische manier gemaakt in illegale laboratoria.  Er wordt vaak XTC verkocht waar geen MDMA in zit. Die pillen of poeders bevatten allerlei andere stoffen die ook een heel ander of helemaal geen effect op je hebben.

Vroeger kon je op housefeesten soms laten testen welke stoffen in de XTC zitten. Dat mag nu niet meer. Je kunt de XTC wel laten testen door instellingen voor verslavingszorg.

Hoe werkt het?

De MDMA in XTC geeft je lichaam een flinke oppepper. Je pupillen worden groter, je krijgt het warm, je hartsslag gaat omhoog en je hebt minder trek in eten. Je krijgt er zoveel energie van dat je bijvoorbeeld een hele avond of nacht kunt dansen.

De MDMA kan ervoor zorgen dat je je heel lekker gaat voelen (mellow), je kunt iedereen lief gaan vinden en je kunt zin krijgen om met iemand te zoenen. Alles wat er gebeurt lijkt heftiger en je kunt makkelijker mee gaan doen aan dingen die je anders niet zo snel zou doen.

Hoe meer en hoe vaker je XTC gebruikt, hoe minder snel het lekkere gevoel terugkomt. Je krijgt meestal wel steeds meer energie. De ‘extase’ neemt dus af terwijl de oppepper steeds sterker wordt.

Als het effect verkeerd uitpakt kun je onrustig en nerveus of opgefokt worden. Sommige mensen gaan hallucineren , dan zien ze dingen die er niet zijn.

XTC begint meestal na een half uur te werken. Na 4 tot 6 uur is het uitgewerkt. De stof blijft ongeveer 72 uur in je lichaam

Gebruik en Risico’s

Je kunt XTC slikken (pil of capsule) en snuiven (poeder). Je weet nooit zeker wat er in een pilletje of poedertje zit. Ook weet je nooit zeker hoe je op XTC zult reageren. Je kunt je er goed, maar ook slecht van gaan voelen.

Omdat je niet moe wordt kun je van dansen in een warme ruimte oververhit raken of uitdrogen. Sommige mensen gaan uit voorzorg heel veel water drinken, maar dat is ook niet goed voor je lichaam.

Als de XTC is uitgewerkt kun je een somber gevoel krijgen.

Je kunt gaan denken dat je zonder een pilletje geen lol meer kunt hebben als je uitgaat. Als dat zo is ben je geestelijk verslaafd aan het raken. Als je stopt met XTC krijg je geen last van ontwenningsverschijnselen want het is niet lichamelijk verslavend.

XTC is gevaarlijk voor mensen met astma, hartklachten en andere gezondheidsproblemen.

Het is ook gevaarlijk om XTC samen met alcohol, medicijnen of andere drugs te gebruiken. Je lichaam raakt in de war van al die verschillende middelen door elkaar.

Iemand die te veel XTC heeft genomen of bij wie het verkeerd valt, wordt misselijk, duizelig en krijgt hoofdpijn. Ook komt het voor dat je niet meer weet waar je bent.

Neem iemand die ziek is geworden van XTC mee naar een rustige ruimte en praat met elkaar. Geef diegene iets zoets te drinken. Als je het niet vertrouwt vraag dan hulp van een dokter of ga naar het ziekenhuis.

Zoals je ziet kleven er veel nadelen aan het gebruik van XTC.

Wet en Regelgeving

XTC staat op lijst 1, de harddruglijst, van de Opiumwet . Dat betekent dat je streng wordt gestraft als je XTC bij je hebt, het maakt of verkoopt. Als je in Nederland niet meer dan 1 pilletje bij je hebt krijg je meestal geen straf.

De verkoop van XTC is illegaal. Je kunt het alleen bij drugsdealers kopen. De pillen en poeders worden vaak aangeboden op houseparty’s en in disco’s.

Nederland is berucht om de grote hoeveelheid XTC die hier wordt gemaakt. Ook smokkelen mensen XTC vanuit Nederland naar het buitenland. Als je in het buitenland wordt gepakt kun je een zeer zware gevangenisstraf krijgen. In sommige landen staat zelfs de doodstraf op het smokkelen van XTC.