Xtc

XTC Wat is het?

XTC is een andere schrijfwijze voor het Engelse woord ecstasy , dat extase of verrukking betekent. XTC wordt daarom ook wel lovedrug genoemd.

XTC is een harddrug in de vorm van pillen, poeders en capsules. De pillen hebben verschillende kleuren. Er staat vaak een logo op. Je kunt het niet legaal kopen.

De werkzame stof in XTC die de ‘extase’ veroorzaakt is MDMA . MDMA, ook wel Adam genoemd, werd rond 1900 ontdekt door een geneesmiddelenfabrikant die op zoek was naar een nieuw medicijn. De stof werd gemaakt op basis van safrol-olie uit nootmuskaat maar is nooit als geneesmiddel op de markt gekomen.

Nu wordt MDMA op een andere, synthetische manier gemaakt in illegale laboratoria.  Er wordt vaak XTC verkocht waar geen MDMA in zit. Die pillen of poeders bevatten allerlei andere stoffen die ook een heel ander of helemaal geen effect op je hebben.

Vroeger kon je op housefeesten soms laten testen welke stoffen in de XTC zitten. Dat mag nu niet meer. Je kunt de XTC wel laten testen door instellingen voor verslavingszorg.

Hoe werkt het?

De MDMA in XTC geeft je lichaam een flinke oppepper. Je pupillen worden groter, je krijgt het warm, je hartsslag gaat omhoog en je hebt minder trek in eten. Je krijgt er zoveel energie van dat je bijvoorbeeld een hele avond of nacht kunt dansen.

De MDMA kan ervoor zorgen dat je je heel lekker gaat voelen (mellow), je kunt iedereen lief gaan vinden en je kunt zin krijgen om met iemand te zoenen. Alles wat er gebeurt lijkt heftiger en je kunt makkelijker mee gaan doen aan dingen die je anders niet zo snel zou doen.

Hoe meer en hoe vaker je XTC gebruikt, hoe minder snel het lekkere gevoel terugkomt. Je krijgt meestal wel steeds meer energie. De ‘extase’ neemt dus af terwijl de oppepper steeds sterker wordt.

Als het effect verkeerd uitpakt kun je onrustig en nerveus of opgefokt worden. Sommige mensen gaan hallucineren , dan zien ze dingen die er niet zijn.

XTC begint meestal na een half uur te werken. Na 4 tot 6 uur is het uitgewerkt. De stof blijft ongeveer 72 uur in je lichaam

Gebruik en Risico’s

Je kunt XTC slikken (pil of capsule) en snuiven (poeder). Je weet nooit zeker wat er in een pilletje of poedertje zit. Ook weet je nooit zeker hoe je op XTC zult reageren. Je kunt je er goed, maar ook slecht van gaan voelen.

Omdat je niet moe wordt kun je van dansen in een warme ruimte oververhit raken of uitdrogen. Sommige mensen gaan uit voorzorg heel veel water drinken, maar dat is ook niet goed voor je lichaam.

Als de XTC is uitgewerkt kun je een somber gevoel krijgen.

Je kunt gaan denken dat je zonder een pilletje geen lol meer kunt hebben als je uitgaat. Als dat zo is ben je geestelijk verslaafd aan het raken. Als je stopt met XTC krijg je geen last van ontwenningsverschijnselen want het is niet lichamelijk verslavend.

XTC is gevaarlijk voor mensen met astma, hartklachten en andere gezondheidsproblemen.

Het is ook gevaarlijk om XTC samen met alcohol, medicijnen of andere drugs te gebruiken. Je lichaam raakt in de war van al die verschillende middelen door elkaar.

Iemand die te veel XTC heeft genomen of bij wie het verkeerd valt, wordt misselijk, duizelig en krijgt hoofdpijn. Ook komt het voor dat je niet meer weet waar je bent.

Neem iemand die ziek is geworden van XTC mee naar een rustige ruimte en praat met elkaar. Geef diegene iets zoets te drinken. Als je het niet vertrouwt vraag dan hulp van een dokter of ga naar het ziekenhuis.

Zoals je ziet kleven er veel nadelen aan het gebruik van XTC.

Wet en Regelgeving

XTC staat op lijst 1, de harddruglijst, van de Opiumwet . Dat betekent dat je streng wordt gestraft als je XTC bij je hebt, het maakt of verkoopt. Als je in Nederland niet meer dan 1 pilletje bij je hebt krijg je meestal geen straf.

De verkoop van XTC is illegaal. Je kunt het alleen bij drugsdealers kopen. De pillen en poeders worden vaak aangeboden op houseparty’s en in disco’s.

Nederland is berucht om de grote hoeveelheid XTC die hier wordt gemaakt. Ook smokkelen mensen XTC vanuit Nederland naar het buitenland. Als je in het buitenland wordt gepakt kun je een zeer zware gevangenisstraf krijgen. In sommige landen staat zelfs de doodstraf op het smokkelen van XTC.

Verantwoording Alcohol Gebruik

Verantwoord en gezond alcoholgebruik wil zeggen: het aantal standaardglazen dat u zonder bezwaar voor uw gezondheid kunt drinken. Elke alcoholische drank wordt geschonken in een glas dat speciaal voor deze drank gemaakt is:

De hoeveelheid alcohol die u per standaardglas binnenkrijgt is hierdoor bij elke alcoholische consumptie ongeveer gelijk.

Volwassen mannen
Volwassen mannen drinken gemiddeld niet meer dan 2 tot 3 standaardglazen alcohol per dag. Drink per gelegenheid niet meer dan 5 standaardglazen.

Volwassen vrouwen
Volwassen vrouwen drinken gemiddeld niet meer dan 1 tot 2 standaardglazen alcohol per dag. Drink per gelegenheid niet meer dan 3 standaardglazen. Drink niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van het kind.

Voor beiden geldt
– Drink tenminste 2 dagen in een week geen alcohol om gewoontevorming te voorkomen.
– Heeft u een keer teveel gedronken? Drink dan daarna 2 aaneengesloten dagen geen alcohol om uw lichaam de kans te geven om zich te herstellen.
– Drink geen alcohol wanneer u nog wilt werken, studeren of sporten. Alcohol beinvloed je prestaties.
– Pas op met alcohol in het verkeer.
– Wettelijk mag je maximaal een alcoholpromillage hebben van 0,5 (ongeveer 2 standaardglazen).
– Voor mensen die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben, is deze grens verlaagd tot 0,2 promillage.
– Drinken als reactie op spanningen of persoonlijke problemen kan riskant zijn. Het gevaar bestaat dat u meer drinkt dan u zichzelf had voorgenomen.
– Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Soms werkt door alcohol een medicijn niet goed of wordt de werking juist versterkt. Kijk daarom altijd wat hierover in de bijsluiter staat. Of vraag bij uw huisarts of apotheker om advies.

Drinkadvies voor jongeren
Drinkadvies voor ouderen
Wat drink jij?

afbeeldingen van www.drinktest.nl.

 

Tabak

Wat is het?

Tabak wordt gemaakt van de tabaksplant.

De Latijnse naam voor die plant is Nicotiana tabacum. Er komen meer dan 4000 chemische stoffen vrij bij het roken van tabak, waarvan de stof nicotine het verslavende effect geeft bij de roker. Van de overige stoffen weten we dat ze een schadelijk effect hebben op de longen en luchtwegen.

Om tabak te maken moeten de bladeren van de tabaksplant eerst drogen. De droge bladeren worden daarna gefermenteerd. Dat is een soort gistingsproces waardoor de tabak kleur, geur en smaak krijgt.

Na 10 weken is de bereiding van de tabak klaar. Voordat je er sigaren of sigaretten van kunt maken moet de tabak nog een paar jaar blijven liggen.

Om verschillende smaken te krijgen, gebruik je verschillende soorten tabak door elkaar. Dat noem je blend. Ook stroop, honing en pepermunt geven de tabak smaak en geur.

Je kunt tabak roken in een sigaret, een sigaar, als shag of met een pijp. Vroeger snoof of pruimde (erop zuigen) men de tabak ook.

Vanaf de 17 e eeuw ontstonden in Amsterdam en Rotterdam belangrijke internationale tabaksmarkten. De oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam is daar nog een bewijs van.

Tabak – hoe werkt het?
De nicotine komt via je longen in je bloed. Je hart gaat sneller kloppen en tegelijkertijd vernauwen je kleine bloedvaten. Hierdoor stijgt je bloeddruk.

Het effect van nicotine is per persoon anders. Je kunt je er rustiger door voelen, of beter geconcentreerd. Ook heb je minder trek in eten en kun je er vrolijk van worden. Sommige mensen voelen zich meer zelfverzekerd als ze roken.

Het effect komt snel en duurt kort: na een half uurtje heb je alweer zin in de volgende sigaret.

Als je niet kan of mag roken of gestopt bent, kun je onrustig worden, sneller geïrriteerd raken en slechter slapen.

Nicotine is lichamelijk, maar vooral geestelijk erg slavend. Als het eenmaal een gewoonte is geworden, is het stoppen met roken voor veel mensen ontzettend moeilijk.

Gebruik en Risico’s
In de tabaksrook zitten een heleboel stoffen die slecht zijn voor je lichaam. De belangrijkste slechte stoffen zijn nicotine, koolmonoxide en teer.

Nicotine maakt je bloedvaten nauwer waardoor het bloed minder goed door je lichaam kan stromen. Hierdoor kun je allerlei ziektes krijgen die met hart en bloedvaten te maken hebben, zoals een hersenbloeding en een hartinfarct.

Nicotine is een stof waaraan je snel verslaafd raakt en waarvan je steeds meer wilt gebruiken.

Koolmonoxide is giftig en zorgt dat er minder zuurstof in je bloed komt. Daardoor kun je het benauwd krijgen.

De teer blijft plakken aan de trilhaartjes in je longen en luchtpijp. Die trilhaartjes zijn er om je longen en luchtpijp schoon te maken. Door de teer gaan de trilhaartjes steeds minder goed werken. Daarom ga je hoesten. Je kunt longziektes krijgen als bronchitis, longemfyseem en longkanker.

Als je een long van een roker vergelijkt met een niet-roker, schrik je echt! Pikzwart, al na een aantal sigaretten zijn je longen zwart van de teer. Aan de buitenkant zie je niet hoe je longen zijn, maar je merkt het vooral aan je conditie. Rokers zijn vaak kortademig. Onderzoek wijst uit dat rokers eerder sterven dan niet-rokers.

Rokers hebben een slechte adem en krijgen verkleurde tanden vergeleken met niet-rokers. Door de rook verlies je reuk- en smaaksensoren, hierdoor ruik en proef je minder goed. Die slechte adem en rook-lucht ruiken vooral de niet-rokers. Ook moet je vaker behangen of opnieuw schilderen thuis, doordat de rook alles doet vergelen.

In de tabaksrook zitten allerlei stoffen waarvan je kanker kunt krijgen aan mond, longen, keel, slokdarm, strottenhoofd, nieren, baarmoeder, alvleesklier en blaas.

Iemand die zwanger is kan beter niet roken. Tabaksrook is slecht voor de baby, het kindje groeit minder goed in de moederbuik en kan allerlei afwijkingen krijgen.

Als je in een rokerige ruimte bent kun je door het gebrek aan frisse lucht duizelig of misselijk worden. Je kunt zelfs flauwvallen omdat er te weinig zuurstof is.

Neem iemand die van de rook misselijk of duizelig is geworden mee naar buiten of naar een ruimte met voldoende frisse lucht. Als dat niet helpt kun je het best hulp vragen van een dokter of naar een ziekenhuis gaan.

Wet en Regelgeving
Wat wel en niet mag met tabak wordt geregeld in de Tabakswet . Je mag roken volgens die wet, maar de overheid wil liever niet dat mensen roken. Daarom zijn er allerlei regels bedacht die het je moeilijk maken om te roken.

Tabaksproducten mag je kopen als je ouder bent dan 16 jaar.

Op ieder pakje moet staan dat roken slecht is voor je gezondheid.

Er mag bijna nergens reclame gemaakt worden voor sigaretten of andere rookwaren.

In openbare ruimten en op het werk, dus ook op scholen, mag niet gerookt worden.

In een sigaret mag niet meer dan 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide zitten.

Sinds 1 januari 2004 mag niet meer gerookt worden in het openbaar vervoer zoals in treinen en taxi’s. In vliegtuigen mocht je al sinds 17 juli 2002 niet meer roken.

Hoe voorkom ik een kater?

Hoofdpijn die ontstaat door het drinken van alcohol noemen we een kater. Een kater kan door twee dingen komen:

 1. Een verstoring in de vochtbalans van je lichaam (alcohol werkt vochtafdrijvend)
 2. Chemische stoffen die in het alcoholische drankje zitten

Oplossingen tegen het krijgen van een kater:

 • Drink minder alcohol en meer water;
 • Wissel een glas alcohol telkens af met een glas alcoholvrije drank;
 • Drink enkele glazen water voordat je gaat slapen;
 • Drink niet teveel verschillende drankjes door elkaar.

Je lever zet alcohol, via een aantal stappen, om in kooldioxide en water. Dit omzetten van alcohol doet je lever met behulp van zogenaamde ‘alcoholdehydrogenase’ eiwitten. Eet voldoende groente (200gram per dag) en fruit (2 stuks) en varieer volop, zodat je lever optimale hoeveelheden van deze eiwitten kan aanmaken en inzetten. Hierdoor minimaliseer je de tijd dat deze schadelijke afbraakproducten in je lichaam zitten.

Toch een kater?
Uit onderzoek van de Briste Universiteiten Exeter en Plymouth blijkt dat elk middeltje tegen de kater nutteloos is. “Er is geen bewijs dat enige interventie effectief is voor het behandelen of voorkomen van een kater”, schrijven de onderzoekers. Alleen tijd is volgens hen een oplossing.

Mocht je toch een kater hebben, blijf dan lekker in bed liggen en wachten tot het over is. Andere tips, welke ook kunnen werken (maar dan niet wetenschappelijk onderbouwd):

– Neem een stevig ontbijt;
– Eet veel vers fruit;
– Vooral vruchtensappen zijn gezond;
– Ga niet direct in de felle zon zitten, hierdoor kan je hoofd nog harder gaan kloppen;
– Drink geen koffie, net als alcohol onttrekt het vocht aan het lichaam waardoor je nog meer hoofdpijn krijgt.
– Herstel de vochtbalans door een aantal glazen water te drinken.

Afbeelding: biernet.nl

Opmerkelijk
In Finland gaan ze massaal de sauna in om de alcohol eruit te zweten en inwoners van Rusland koken soep van kool om het tekort van voedingsstoffen en vocht tegen te gaan.

Verder onderzoek
Dingen die onderzocht zijn, zoals vitaminepreparaten en drankjes, werken niet. Opmerkelijk is dat wetenschappers nog niet precies weten wat een kater is. Het is dus ook niet vreemd dat er niets wordt gevonden dat werkt.

Verdere informatie:

Kater (alcohol)
Klassieke homeopathie

Balansdag en alcohol
Neem een balansdag nadat je alcohol hebt gedronken. Alcohol is een erg energierijke stof, vergelijk alcohol maar eens met de andere stoffen die we eten:

1 gram alcohol levert 7 kcal energie
1 gram vet levert 9 kcal energie
1 gram eiwit levert 4 kcal energie

Alcoholische dranken hebben ook de nare eigenschap dat ze eetlust geven. Probeer op feestjes of gezellige avondjes met vrienden op te letten, dat je niet ongemerkt alle nootjes en chips opeet!

Tips om minder te drinken

1. Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken.

2. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier.

3. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water.

4. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.

5. Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook in bier!) krijg je juist meer dorst.

6. Drink je glas niet in een keer leeg, geniet ervan.

7. Eet altijd iets voordat je alcohol drinkt.

8. Bedenk van tevoren op welk tijdstip je stopt met drinken.

Filmpje van woobijalcohol.nl om minder te drinken:

Hasj & Weed

Wat is het?
Hasj en weed (wiet) worden gemaakt van de hennepplant. De Latijnse naam voor die plant is Cannabis Sativa. Cannabis is de verzamelnaam voor alle soorten hasj en weed.

Door de bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant te drogen en te verkruimelen krijg je weed . Weed wordt ook vaak marihuana of wiet genoemd. Nederwiet is weed uit Nederland.

Er zit hars in de bloemtoppen en in de bovenste bladeren van de hennepplant. Als je de hars tot een blok perst krijg je hasj . Hasj wordt ook wel stuff genoemd. Andere namen zijn bijvoorbeeld Maroc, Nepal of Thai. Die hasj is dan genoemd naar het land waar het vandaan komt. De blokjes of plakjes zijn kleverig en lichtgeel tot zwart van kleur.

Als je bepaalde delen van de plant in alcohol weekt en dat na een tijdje zeeft, krijg je bruinzwarte hasjolie.
Hasj, weed en hasjolie hebben een herkenbare sterke geur.

Hasj en Weed – Hoe werkt het?

De belangrijkste verdovende stof in hasj en weed is THC. Het gevoel dat je krijgt van THC wordt stoned of high genoemd.

Als je stoned bent voel je je meestal heel rustig of sloom. Je krijgt rode ogen, je hart gaat sneller kloppen, je spieren worden slap en je mond wordt droog. Soms krijg je de slappe lach, soms krijg je enorme honger. Ook kunnen er allerlei fantasieën en ideeën in je opkomen.

De hoeveelheid THC in hasj en weed kan verschillen. Hoe meer THC erin zit hoe sterker het effect.

Hasj en weed worden gerookt met tabak of in een pijpje (blowen). Je kunt het ook meebakken in een cake (spacecake) of er thee van zetten.
De THC komt dan via je longen of je maag in je bloed. Van blowen word je al na een paar minuten stoned. Je blijft het ongeveer 2 tot 3 uur.

Als je hasj of weed opeet duurt het minstens een half uur voordat je stoned wordt. Na een zware maaltijd kan het zelfs een aantal uur duren voordat je wat merkt. Je blijft ook langer stoned als je hasj of weed eet: zeker 5 tot 12 uur.

Als je vrolijk bent en je neemt hasj of weed kun je nog vrolijker worden. Maar als je boos, verdrietig of bang bent kun je juist nog bozer, verdrietiger of banger worden. Dus je gevoel van dat moment wordt sterker als je hasj of weed gebruikt.

Gebruik en Risico’s

Blowen veroorzaakt net als roken ziektes aan je keel en longen zoals kanker.

Als er veel THC in de hasj of weed zit kun je last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen, braken en hoofdpijn.

Sommige mensen worden heel bang, raken in de war of kunnen niks meer onthouden. Je kunt ook bewusteloos raken (flippen).

Aan hasj of weed kun je niet lichamelijk verslaafd raken maar je kunt er wel geestelijk afhankelijk van worden. Dat betekent dat je steeds opnieuw hasj of weed wilt gebruiken omdat je je anders niet meer prettig kunt voelen.

Iemand die zwanger is kan beter geen hasj of weed gebruiken. Net als bij roken is blowen slecht voor de baby.

Als je hasj of weed gebruikt samen met alcohol, medicijnen of andere drugs kun je misselijk en duizelig worden of flauwvallen. Dat komt omdat je lichaam in de war raakt van al die verschillende middelen door elkaar.

Mensen die gevoelig zijn voor een psychische ziekte of familieleden hebben met een psychische ziekte kunnen beter geen hasj of weed gebruiken. Door hasj of weed te gebruiken is het risico groot dat je ook psychisch ziek wordt.

Als je iemand wilt helpen die ziek is geworden van hasj of weed, leg hem of haar dan in een rustige kamer en praat met elkaar. Geef diegene veel suiker, het mag ook druivensuiker zijn, of los suiker op in een warme drank bijvoorbeeld in een kop thee. Als je het niet vertrouwt vraag dan hulp van een dokter of ga naar het ziekenhuis.

Wet en Regelgeving

In de wet staat dat je geen hasj en weed in je bezit mag hebben of mag verkopen. Je mag ook geen hennepplanten kweken.

Nederland heeft een gedoogbeleid voor meerderjarigen. Dat betekent dat je altijd strafbaar bent maar binnen het gedoogbeleid niet actief wordt vervolgd. Je moet dan wel 18 jaar of ouder zijn en je aan de volgende regels houden:

 • Je mag niet meer dan 30 gram hasj of weed bij je hebben.
 • Je mag per dag niet meer dan 5 gram hasj of weed kopen in een coffeeshop.
 • Je mag thuis niet meer dan 5 hennepplanten kweken.
 • Handel, bezit en kweken van meer dan de toegestane hoeveelheid is verboden.

Coffeeshops overtreden de bovenstaande regels, maar ook dat wordt niet bestraft. Coffeeshops moeten zich wel aan de volgende regels houden:

 • In een coffeeshop mag alleen hasj en weed en geen alcohol of harddrugs worden verkocht. Hasjolie wordt in de wet beschreven als een harddrug en is daarom ook verboden.
 •  Hasj en weed mogen alleen verkocht worden aan mensen van 18 jaar en ouder en niet meer dan 5 gram per dag per klant.
 • Een coffeeshop mag geen overlast veroorzaken.
 • Een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram hasj en weed in voorraad hebben
 • Er mag geen reclame worden gemaakt voor een coffeeshop

Hoe werkt alcohol en drugs

Hoe werkt Alcohol en drugs? Wat doet het met je? Wat zijn de bijwerkingen, gevolgen, hoe lang in lichaam, wat zijn de bijwerkingen?

Opname in het lichaam
Alcohol komt via de maag en dunne darm in het bloed. Door het bloed wordt de alcohol over het gehele lichaam verspreid. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer.

Verdoving hersenen
De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

Afbeelding: drankendrugs.nl

Alcoholpromillage
Een standaardglas alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Omdat het lichaam van een vrouw minder vocht bevat dan het lichaam van een man, wordt de alcohol bij vrouwen minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed. De lever breekt de alcohol af in 1 á 1,5 uur. Meer over de afbraak.

Afbraak door lever 
Je lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat via de urine, adem en zweet je lichaam.

De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken ‘s ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.

Je kunt de afbraak op geen enkele wijze versnellen Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht. De alcohol die we drinken heeft als scheikundige naam ethanol (C2H5OH). Als alcohol wordt afgebroken ontstaat eerst aceetaldehyde, een stof die nog giftiger en dus nog schadelijker is dan de alcohol zelf. Dit is de scheikundige notatie voor de omzetting van alcohol in acetaldehyde:

Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur en dat wordt vervolgens afgebroken tot kooldioxide en water. Wie veel alcohol in relatief korte tijd drinkt heeft lange tijd aceetaldehyde in het bloed, wat erg schadelijk is. Wat is een standaard glas?

Hoe werkt drugs

Niemand kan om drugs en alcohol heen. Van koffie tot coke, van bier tot XTC – het aanbod is groot en makkelijk te verkrijgen. Maar wat krijg je nu precies? Wat verwacht je ervan? En wat doet het met je?

Hier vind je allerlei informatie over de drugs waar jij graag iets meer van zou willen weten.

Verslaving
Wanneer wij spreken over verslaving, maken we onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.
Wij spreken van lichamelijke afhankelijkheid als je lichaam aangeeft dat hij niet meer zonder een bepaald middel kan. Je lichaam ‘vraagt’ dan om het middel en je wordt ziek als je stopt met het gebruik van het middel (ontwenningsverschijnselen). Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie (of gewenning), dat wil zeggen dat je lichaam steeds meer van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.
Onder geestelijke afhankelijkheid verstaan wij dat je het gevoel hebt dat je niet goed kan functioneren wanneer je het middel niet gebruikt.

Als iemand verslaafd is en wil afkicken, dan zijn er verschillende zorgklinieken die hulp bieden. Een daarvan is de Jellinek Kliniek.

De werking van drugs
Alle drugs bevatten stoffen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Hierdoor ontstaan er geestelijke en lichamelijke effecten die per middel verschillend zijn. Deze effecten zijn onder te verdelen naar stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend.

Stimulerend
Door stimulerende middelen voel je je energieker en alerter. Cocaïne, speed, maar ook tabak en koffie zijn voorbeelden van stimulerende middelen.

Verdovend
Verdovende middelen werken kalmerend en ontspannend. Minder prettige dingen van alledag kunnen hierdoor even worden vergeten. Verdovende middelen zijn onder andere heroïne, alcohol en slaapmiddelen.

Bewustzijnsveranderend
Door bewustzijnsveranderende middelen te gebruiken ziet de wereld er (heel) anders uit. Gebruik hiervan beïnvloedt de stemming en de waarneming. Onder de bewustzijnsveranderende middelen vallen onder andere LSD, paddo’s en andere tripmiddelen.

Sommige middelen zijn niet in te delen in een van de hiervoor genoemde categorieën. Dit komt omdat sommige middelen een gemengd effect hebben. XTC verandert de waarneming, maar werkt ook stimulerend. Hasj en weed werken enerzijds bewustzijnsveranderend en anderzijds verdovend. Deze effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de situatie.

Consultatiebureaus

Als je moeilijk zonder drank of drugs kan, dan kan je contact opnemen met een CAD. Ook bij gokverslaving kan je bij ze terecht.

Alkmaar – Brijderstichting Noord-Holland, Postbus 414, 1800 AK, tel (072) 527 28 00

Amsterdam – St. Streetcornerwork, Postbus 3701, 1001 AM, tel (020) 623 97 67

Amsterdam – St. de Regenboog, Postbus 10887, 1001 EW, tel (020) 625 37 37

Amsterdam – Jellinek, Postbus 3907, 1001 AS, tel (020) 4087774

Amsterdam – Stichting AMOC, Stadhouderskade 159, 1074 BC, tel (020) 672 11 92

Arnhem – Gelders Centr. voor Verslavingszorg, Postbus 351, 6800 AJ, tel (026) 351 69 59

Arnhem – De Grift, gelders centrum voor verslavingszorg, Groningersingel 1221, 6835 HZ,
tel (026) 320 02 00

Assen – CAD Drenthe, Postbus 513, 9400 AM, tel (0592) 31 24 34

Assen – Stichting Masiun Assen, Groningerstraat 63, 9401 BJ, tel (0592) 31 76 56

Breda – St. Drughulpverlening W&M Brabant, Concordiastraat 18-a, 4811 NB,
tel (076) 521 87 62

Breda – Kentron, Korte Raamstraat 3, 4818 CJ, tel (076) 522 72 88

Delft – St. Drughulpverlening Delft, Postbus 3223, 2601 DE, tel (015) 212 14 71

Den Helder – Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, Afd. CAD, regio Den Helder, Postbus 506,
1780 AM, tel (0223) 65 08 00

Deventer – Instelling VZ Stedendriehoek, Postbus 154, 7400 AD, tel (0570) 61 10 36

Dordrecht – Stichting De Hoop, Spuiweg 77, 3311 GT, tel (078) 614 24 44

Eelde – St. Nieuw Hoog Hullen, Oosterbroek 5, 9761 TG, tel (050) 309 75 00

Enschede – CAD Twente, Postbus 417, 7500 AK, tel (053) 433 14 14

Ermelo – Heesteroord, Postbus 1000, 3850 BA, tel (0341) 56 69 11

Goes – Emergis, Postbus 2523, 4460 AR, tel (0113) 23 78 88

Gouda – FVZ Midden Holland, Postbus 128, 2800 AC, tel (01820) 51 08 18

Groningen – Ambulante Verslavingszorg Groningen, Postbus 1024, 9701 BA, tel (050) 318 23 55

Heerlen – APZ Welterhof, Postbus 4436, 6401 CX, tel (045) 573 69 36

Leeuwarden – Kuno van Dijk Stichting, Postbus 221, 8901 BA, tel (058) 280 17 15

Maastricht – CAD Limburg, Stationsstraat 33, 6221 BN, tel (043) 321 32 15

Middelburg – Zeeuws CAD, Postbus 85, 4330 AB, tel (0118) 63 76 40

Poortugaal – APZ Delta Ziekenhuis, De Keet, Albrandswaardsedijk 74, 3172 AA,
tel (010) 503 13 13

Raalte – Franciscushof, Postbus 5000, 8100 GA, tel (0572) 35 28 33

Rotterdam – Boumanhuis, Postbus 4193, 3006 AD, tel (010) 272 33 00

Rotterdam – St. Symbion, Kortenaerstraat 1, 3012 VB, tel (010) 411 13 22

Sint-Oedenrode – NOVADIC, Schijndelseweg 46, 5491 TB, tel (0413) 48 58 58

Staphorst – St. Arta, Hamingen 1-4, 7951 KN, tel (0522) 26 39 94

Utrecht – Centrum Maliebaan, Postbus 14116, 3508 SE, tel (030) 234 00 34

Utrecht – Huiskamer Aanloop Prostituees, Postbus 14135, 3508 SE, tel (030) 254 00 88

Venray – GGZ Noord- en Midden Limburg, Postbus 5, 5800 AA, tel (0478) 52 75 27

Vlissingen – Huiskamerproject Druggebruikers, C. Buskensstraat 99, 4381 LC, tel (0118) 41 99 16

Zutphen – Landelijke Stichting OVD, Rozenhoflaan 38, 7201 AW, tel (0575) 51 66 63

Zutphen – IVON, Postbus 106, 7200 AC, tel (0575) 59 43 00

Zwolle – St. CAD Zwolle, Postbus 509, 8000 AM, tel (038) 456 07 60

Wat doet drugs met je en meer … Klik Hier !

Wetgeving

In Nederland is de wetgeving met betrekking tot het kopen, bezitten en gebruiken van drugs best wel duidelijk, toch? 

Iedereen weet dat je vanaf je achttiende in legale coffeeshops 5 gram hennep kunt kopen.
Je kunt hennep ook gebruiken – thuis en zelfs op straat – zonder dat de politie je daarover lastig valt. Dat heeft te maken met onze Opiumwet, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen soft- en harddrugs.

Door softdrugs uit het criminele circuit te weren, wordt de kwaliteit van deze drugs enigszins gewaarborgd. Dit bevordert de volksgezondheid, die een belangrijke rol speelt in de Nederlandse Opiumwet.
In de wetgevingen op drugsgebied van andere Europese landen kom je dit gezondheidsaspect niet of nauwelijks tegen.

Voor harddrugs – zoals heroïne, cocaïne, amfetamine/speed en XTC – geldt een heel ander verhaal.
Wanneer je in het bezit bent van deze middelen, kun je ook in Nederland in de problemen raken met de politie of de douane.
Er wordt natuurlijk wel gekeken hoeveel drugs je op zak hebt.
Met andere woorden: als je een pilletje XTC of speed op een house-party in je bezit hebt, zal niemand er problemen over maken.

Of het allemaal zo verstandig is, dat is een ander verhaal. Maar je komt wel in de problemen als je gepakt wordt bij het afleveren van tien XTC-pillen bij zo’n house-party, of als je wordt aangehouden met bijvoorbeeld dertig joints op zak.
Dan gaat het verhaal “voor eigen gebruik” niet meer op en wordt je ook in Nederland gearresteerd en gerechtelijk vervolgd.

Opiumwet
Het gebruik van illegale drugs is in Nederland verboden op grond van de Opiumwet. In deze wet, die dateert uit 1919 en verscheidene malen is herzien, zijn de regels vastgelegd voor de productie, distributie en het bezit van ‘bewustzijns-beïnvloedende’ middelen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs zoals heroïne, cocaïne en LSD) en hennepproducten (softdrugs, zoals hasj en marihuana). De Opiumwet heeft twee lijsten als bijlagen. Harddrugs zijn geplaatst op lijst I, softdrugs op lijst II. Bezit, handel en productie zijn voor àlle drugs strafbaar gesteld, behalve voor medische, wetenschappelijke en instructieve doelen als daarvoor verlof is verleend. Harddrugsdelicten worden zwaarder bestraft dan softdrugsdelicten.

Het openbaar ministerie (OM) is belast met de handhaving van de verbodsbepalingen in de Opiumwet. Het OM heeft richtlijnen opgesteld voor de opsporing en vervolging van overtredingen van de Opiumwet. Hoogste prioriteit heeft de in- en uitvoer van harddrugs. Opsporing en vervolging van het bezit van kleine hoeveelheden soft- en harddrugs voor eigen gebruik heeft de laagste prioriteit. In het Nederlandse strafrecht is het opportuniteitsbeginsel opgenomen. Dit houdt in dat het OM kan afzien van vervolging als hiermee het algemeen maatschappelijk belang gediend is.

Afbeelding: kortrijk.be

Coffeeshops
Hoewel de bestrijding van de handel in harddrugs prioriteit heeft, streeft de Nederlandse overheid er wel naar om grip te houden op de handel in softdrugs. Zo moeten coffeeshops zich houden aan de zogenoemde AHOJ-G-criteria: geen Affichering (reclame enz.), geen Harddrugs verkopen, geen Overlast veroorzaken, geen toegang tot coffeeshops voor Jeugdigen (onder 18 jaar), en geen verkoop van Grote hoeveelheden (meer dan 5 gram) per transactie. De maximaal toegestane handelsvoorraad is 500 gram, maar de Nederlandse gemeenten hebben de bevoegdheid het maximum binnen hun grenzen te verlagen. Op 21 april 1999 is artikel 13b van de Opiumwet, beter bekend onder de benaming ‘Damocles-regeling’, in werking getreden. Dit artikel biedt gemeenten een aantal extra mogelijkheden om op te treden tegen coffeeshops.

Smartshops
De laatste jaren zijn er ook smartshops, die bijvoorbeeld ‘paddo’s’, vitaminepreparaten en medicijnen verkopen. De shops mogen alleen legale producten verkopen. Ze vallen onder diverse regelgeving: de Opiumwet, de Warenwet, de Wet op de geneesmiddelenvoorziening, de Wet voorkoming misbruik chemicaliën en het Wetboek van Strafrecht.

Bron: Trimbos Instituut

|