Geld is een hulpmiddel om de ruil van goederen en diensten te vergemakkelijken. Een algemeen aanvaard ruilmiddel heeft zo zijn voordelen:geld-gelukkig

  • Bestemmingsvrijheid van het geld, geld kan overal voor gebruikt worden.
  • Transportvrijheid, geld kan verdiend worden in bijvoorbeeld Nederland, maar uitgegeven worden in een ander land.
  • Opslagvrijheid van geld. Je kan er zelf mee kiezen waarvoor je het geld gebruikt, ga je het geld bijvoorbeeld sparen? Uitgeven in het heden? Of meteen uitgeven?                                                 Afbeelding: beginnenmetgeldverdienen.nl

Vroeger werd er handel gedreven doordat goederen en diensten rechtstreeks uitgewisseld werden. Men kon bijvoorbeeld een brood ruilen voor drie eieren. Enkele grote nadelen van ruilhandel:

  • Er is niet altijd een wederzijds verlangen;
  • Veel producten zijn bederfelijk, waardoor je niet kon sparen;
  • Het is moeilijk om een waarde te schatten op producten.

Maar hoe wordt geld tegenwoordig gemaakt? Het maken van geld is ingewikkeld. Zo wordt papiergeld gemaakt van stevig papier, met een speciaal vuil en vochtwerend laagje.

Bij de GeldMuseum kun je bekijken hoe geld wordt gemaakt.

Geld moet ook lastig na te maken zijn. Vals geld is altijd al een probleem geweest. Wereldwijd werd er in 2011 606.000 valse eurobiljetten uit omloop genomen. Dat is 19,3 procent minder dan in 2010. Dat kan betekenen dat de vervalsingen tegenwoordig zo goed zijn dat ze niet meer opvallen. Maar waarschijnlijker is dat er daadwerkelijk minder geld wordt nagemaakt.

Controleer of jouw geld echt of vals is!

Benieuwd hoe papier geld gemaakt wordt?